MPC-forum.eu Your Music Production Center

effect mode

Pytania i opinie dotyczące MPC500.

przez michu19931 » 10 lis 2013, o 16:47

Czy w MPC 500 są tylko dwa sloty na efekty? Jeśli chcę nałożyć oddzielne efekty na stopę, hihat i werbel to jestem skazany na obróbkę na kompie?
Avatar użytkownika
michu19931
Pad2
 
Posty: 167
Dołączył(a): 2013/11/05
Lokalizacja: Śrem / Den Haag
MPC: MPC 500
DAW: FL9

przez Ende » 10 lis 2013, o 16:56

nie, jesteś skazany na resampling
Ende
Pad10
 
Posty: 1735
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

przez jacai » 10 lis 2013, o 17:00

Z resztą wszędzie poza MPC 5000 i chyba 4000 są dwa efekty .
Avatar użytkownika
jacai
Pad7
 
Posty: 900
Dołączył(a): 2013/01/08
MPC: 1000 gt3

przez rebib » 27 gru 2013, o 10:32

Siemka,
może mi ktoś napisać dokładnie jak resamplować próbkę?
Powiedzmy mam na padzię AI kicka, wchodzę w mode+effects i nakładam na niego na FX1 EQ a na FX2 kompresje i uzyskuje to co chce. Co dalej? Mode+save?
rebib
Pad4
 
Posty: 314
Dołączył(a): 2013/09/24
Lokalizacja: Lbn
Kontroler: NI Maschine mk1
DAW: Ableton 9, Maschine

przez pietruh » 27 gru 2013, o 10:59

1 pad = 1 fx
czyli
FX1 = EQ
FX2 = comp
na A1 dajesz EQ i MODE>RECORD> opcja MAIN
nagrywasz
obcinasz w TRIM MODE
Dodajesz do A1 a poprzedni sampel usuwasz
na A1 leci FX2 (comp)
i znowu
MODE>RECORD> opcja MAIN
nagrywasz
obcinasz w TRIM MODE
Dodajesz do A1 a poprzedni sampel usuwasz

No i jeszcze raz można by to zrobić i dać reverb :) i jeszcze raz żeby zwolnić 1 miejsce na efekt :)
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3006
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez rebib » 27 gru 2013, o 11:19

Ok danke :) zaraz będę próbował tylko szukam sampla :)
na A1 dajesz EQ i MODE>RECORD> opcja MAIN
nagrywasz
obcinasz w TRIM MODE
Dodajesz do A1 a poprzedni sampel usuwasz
na A1 leci FX2 (comp)

A po obcięciu w trim mode i wyextractowaniu na A1 on automatycznie mi zastąpi ten wcześniejszy? I w sumie dalej przecież w Modeeffect będzie FX1 ustawiony na niego nie? Więc trzeba dać off?
rebib
Pad4
 
Posty: 314
Dołączył(a): 2013/09/24
Lokalizacja: Lbn
Kontroler: NI Maschine mk1
DAW: Ableton 9, Maschine

przez dudi » 27 gru 2013, o 14:26

Jak zresamplujesz to wyłączasz efekt, bo już go masz na próbce.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7486
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez rebib » 27 gru 2013, o 14:36

Spoko, tak jak myślałem :) Dzięki
rebib
Pad4
 
Posty: 314
Dołączył(a): 2013/09/24
Lokalizacja: Lbn
Kontroler: NI Maschine mk1
DAW: Ableton 9, Maschine


Powrót do MPC500