MPC 500 midi problem

Pytania i opinie dotyczące MPC500.
ODPOWIEDZ
rebib
Pad4
Posty: 312
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 14:27

Cześć
chcąc się dzisiaj pobawić mpcetką jako urządzeniem sterującym midi do drum racka w abletonie podłączyłem ją kablami midi do interfejsu. Niby wszystko ok odnajduję, wysyła sygnał tylko pady są pomieszane. Myślałem, że będą odpowiadały swoim padom w drum racku. Wiecie może dlaczego?
Zdr
https://soundcloud.com/rebib" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/pages/Rebib/362316280508789" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

bo nuty w kazdej mpc'tce są ustawione jako MIDI Drum Map a nie Chromatic MIDI (JJOS to poprawił).
Generalnie chodzi o to że zamiast sekwencji nut:
C, C#, D, D#, E, F, F#, G, G# itd. masz:
C#, C, F#, A#, E, D#, A#, G itd...

Musisz podłubać w opcjach MPC, zmienić przyporządkowanie nut do padów, zapisać jako pusty projekt który będzie ci sie ładował podczas startu tyle.... :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
rebib
Pad4
Posty: 312
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 14:27

jak zwykle pomocny! Dziękuje serdecznie :)
https://soundcloud.com/rebib" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/pages/Rebib/362316280508789" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
ODPOWIEDZ