MPC-forum.eu Your Music Production Center

Kompresja

Zadawaj pytania, pisz opinie i pomagaj innym właścicielom MPC1000.

przez Dan » 5 wrz 2013, o 12:23

Witka. Chciałbym dać moim bębnom lekkiego kopa, lecz nie wiem za bardzo jak się za to zabrać.Czytałem o rożnych metodach kompresji i tak dalej.Jedna z nich jest kompresja równoległa (nowojorska). Konkretnie chodzi mi o to czy ktoś mógłby wyjaśnić jak na przykład skompresować konkretnego snare'a tą o to metodą na tysiaku.Nie jestem jakimś mega znawcą ani zadnym dźwiękowcem , wiec proszę o wyrozumiałość :)

pozdro
Avatar użytkownika
Dan
Padawan
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2013/02/01
MPC: 1000

przez b0b » 5 wrz 2013, o 12:34

Musiałbyś dać kompresję na werbel na jednym padzie i na innym padzie dać też ten werbel, ale bez kompresji i dostosować głośność obu padów.
Avatar użytkownika
b0b
Pad7
 
Posty: 947
Dołączył(a): 2013/02/22
Lokalizacja: Koszalin
MPC: 2500
Kontroler: LPD8
DAW: Reaper

przez pietruh » 5 wrz 2013, o 12:39

W 500 jest taka opcja, że można max 4 sample na jednym padzie dać ( w 1000 pewnie też jest ) i możesz zresamplować bęben i dać na tego samego pada :)
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez Dan » 5 wrz 2013, o 12:46

Aha czyli wrzucam na snare'a kompresor , resampluje już skompresowanego snare'a po czym layeruje tego skompresowanego z nieskompresowanym tak ?
Avatar użytkownika
Dan
Padawan
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2013/02/01
MPC: 1000

przez dudi » 5 wrz 2013, o 13:10

IMO zrobienie dobrej kompresji nowojorskiej na MPCtce będzie ciężkie. Dopóki nie chcesz typowo zmiażdżyć jednej próbki niekoniecznie spasowując ją z drugą, bo na pałę tego nie zrobisz. To wszystko musi jakoś brzmieć, więc najpierw polecam zrobić to co napisał b0b, czyli wrzucić na dwa pady tą samą próbkę i na jednym zapiąć kompresor. Jak spasujesz wszystko żeby brzmiało jak należy dopiero zrób resampling i daj obie próbki na jednego pada.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez totepady » 5 wrz 2013, o 13:23

hmmm..... przecież efekty w MPC są na wysyłce więc zapięcie kompresora i ustawienie sendu na 50 zmiksuje sygnał wet/dry 50%/50% ???
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez Dan » 5 wrz 2013, o 13:43

Taak. Zrobiłem dudi tak jak napisał bob i Ty, lecz próbka odgrywana równocześnie na 2 padach się "glitchuje"
Avatar użytkownika
Dan
Padawan
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2013/02/01
MPC: 1000

przez totepady » 5 wrz 2013, o 13:46

no to przeciez jedna próbkę potrzebujesz...?
Tak jak napisałem, zapnij kompresor ustaw jakies ekstremum a resztę mixuj przy pomocy ilości wysyłanego sygnału...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez Dan » 5 wrz 2013, o 13:54

Hmm trochę nie rozumiem o co Ci biega.Tak potrzebuję jedną próbkę , którą jest snare i chce jej dać trochę mocy poprzez kompresje. Apropo jest zakładka fx send , ale nie mam tam żadnych ustawień.
Avatar użytkownika
Dan
Padawan
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2013/02/01
MPC: 1000

przez b0b » 5 wrz 2013, o 14:13

Chodzi mu o to, żebyś ustawił snare na jednym padzie i nałożył na niego kompresor. Wtedy, w zakładce Fx sends właśnie chyba wybrał tego pada i q-link sliderem zjechał miej więcej do połowy (50%) wtedy pad "przyjmie" w 50% ten efekt (kompresor). Wtedy teoretycznie masz 50% zwykłego werbla + 50% skompresowanego werbla jako jedną próbkę/pada.
Avatar użytkownika
b0b
Pad7
 
Posty: 947
Dołączył(a): 2013/02/22
Lokalizacja: Koszalin
MPC: 2500
Kontroler: LPD8
DAW: Reaper

przez totepady » 5 wrz 2013, o 14:14

Obrazek

1. Na FX1 ustawiasz kompresor z jakimis eksremalnymi ustawieniami żeby po prostu zmiażdżyć próbkę
2. Mode + PAD 11, ustawiasz który pad ma przechodzic przez kompresor zapięty w FX1 (przedostatnia kolumna - FX)
3. Ustawiasz ile tego sygnału ma przechodzic przez ten kompresor 0-99% (ostatnia kolumna - Send) reszta sygnału leci bez kompresji bezpośrednio na Main Out.

Czyli prostymi słowami.... masz próbkę która leci na main out ale równocześnie leci też bokiem na kompresor, ile tej próbki leci na kompresor określasz parametrem send....
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez b0b » 5 wrz 2013, o 14:16

A, no bo ja to mam free JJ'a : )
Avatar użytkownika
b0b
Pad7
 
Posty: 947
Dołączył(a): 2013/02/22
Lokalizacja: Koszalin
MPC: 2500
Kontroler: LPD8
DAW: Reaper

przez totepady » 5 wrz 2013, o 14:17

to jest free JJ... specjalnie zainstalowałem żeby słit focię trzasnąć heheheh...
Bob....podłubiesz to znajdziesz ten ekran....widocznie nie dłubiesz zbyt głęboko :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez b0b » 5 wrz 2013, o 14:19

O, to najs :D Ewidentnie, tak głęboko nie dłubałem :D Z tym, że tak jak napisałem też da się to ustawić :V
Ostatnio edytowano 5 wrz 2013, o 14:20 przez b0b, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
b0b
Pad7
 
Posty: 947
Dołączył(a): 2013/02/22
Lokalizacja: Koszalin
MPC: 2500
Kontroler: LPD8
DAW: Reaper

przez Dan » 5 wrz 2013, o 14:19

Dzięki mega za wyjaśnienie , teraz to ogarnę :)

BTW. Panowie zasugerujcie jakieś dobre ustawienia wartości kompresji.
Avatar użytkownika
Dan
Padawan
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2013/02/01
MPC: 1000

przez b0b » 5 wrz 2013, o 14:32

No to już zdecydowanie grubsza rozkminka. Tekst oklepany, ale: wszystko zależy od tego na co nakładasz kompresor. Polecam poczytać choć odrobinę w necie jakichś podstawowych tekstów.
Avatar użytkownika
b0b
Pad7
 
Posty: 947
Dołączył(a): 2013/02/22
Lokalizacja: Koszalin
MPC: 2500
Kontroler: LPD8
DAW: Reaper

przez Dan » 5 wrz 2013, o 14:34

OK. Już to będę sam ogarniał. Jeszcze raz dziekówa :D
Avatar użytkownika
Dan
Padawan
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2013/02/01
MPC: 1000

przez totepady » 5 wrz 2013, o 14:39

Ciężko.... to zależy od próbek, materiału, stopnia skomplikowania tracku itd. itd. itd. :/
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez Dan » 5 wrz 2013, o 15:27

kompresujesz wszystko czy tylko to co według Ciebie wymaga tego ?
Avatar użytkownika
Dan
Padawan
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2013/02/01
MPC: 1000

przez totepady » 5 wrz 2013, o 15:39

generalnie to wszystko....czasami z takimi mami ustawieniami że sygnał praktycznie przechodzi tylko przez kompresor dla nabrania koloru, ale jezeli chcesz uściślić to...tak...kompresuje praktycznie wszystko oprócz jakichś high endów typu hihaty czy inne dopalacze :)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

Następna strona

Powrót do MPC1000



cron