MPC-forum.eu Your Music Production Center

Sample przechodzą w mono.

Zadawaj pytania, pisz opinie i pomagaj innym właścicielom MPC1000.

przez seba2stian » 17 paź 2013, o 17:36

Mam dziwny problem. (a może tak jest a dopiero to zauważyłem) Zgrywam sobie piękny sampel gitary. Elegancko w stereo słychać efekt wyraźnie. docinam sobie sampel opcją DISCARD. potem biorę CHOP. Ustawiam sobie elegancko fragmenty na jakie ma mi pociąć. I BUM.... Biorę żeby tworzyło nowy program i tnie faktycznie tak jak chciałem ale sampel są w mono... Co jest?
Avatar użytkownika
seba2stian
Pad1
 
Posty: 74
Dołączył(a): 2013/06/18
DAW: Ableton

przez totepady » 17 paź 2013, o 17:56

tniesz jako patch phrase a ta jest tylko w mono...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez seba2stian » 17 paź 2013, o 18:06

Nie . Wybieram SLICED SAMPLES i zamienia w mono :( Do tej pory cięło normalnie w stereo...
Avatar użytkownika
seba2stian
Pad1
 
Posty: 74
Dołączył(a): 2013/06/18
DAW: Ableton

przez totepady » 17 paź 2013, o 18:55

pewien jesteś że cieło w stereo ???
Właśnie zaistalowałem free JJ 3.16 i mi też tnie w mono (nie ważne czy patched Phrase czy Sliced Samples) :/

z tego co przeleciałem po necie to....:

The free version will only convert stereo samples to mono when you slice them.
The pay versions will preserve stereo samples when you slice them.


a na stronie JJ'a przycinanie zaznaczone jest "pustym kółeczkiem" co oznacza "simple mode" -> czyli mono (?)
Obrazek
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez seba2stian » 17 paź 2013, o 18:59

Bosko : [ Widocznie na to wychodzi...

Standardowo bym prosił jakiegoś moderatora by spiął mi posty bo nie działa edytuj...

Potwierdzone info niestety. To tnie na mono. Odpaliłem sobie OS2XL (mam zainstalowany bez klucza...) i tam pocięło miód malina. Odpaliłem parę projektów z free i na OS2XL wyświetla w oknie programu czy dźwięk jest stereo czy mono i wszystkie były w mono : )
Chyba czas zacząć odkładać na klucz...
Avatar użytkownika
seba2stian
Pad1
 
Posty: 74
Dołączył(a): 2013/06/18
DAW: Ableton

przez totepady » 17 paź 2013, o 19:31

jeśli do tej pory dobrze ci się żyło z free JJ'em to może zamiast OS2XL warto zaistalować OS1 ??? $59 zamiast $123 (OS2XL)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez seba2stian » 17 paź 2013, o 22:22

Do tej pory czyli jakieś półtorej miesiąca :D Na razie zainstalowałem wersje 2.13 od akai i tam tnie się na sample stereo :D Więc do puki mnie nie ogarnie szał ( i dokupi nie odłożę kasy na soft) zostanę przy tym 2.13 po prostu : ]
Avatar użytkownika
seba2stian
Pad1
 
Posty: 74
Dołączył(a): 2013/06/18
DAW: Ableton

przez dudi » 17 paź 2013, o 23:44

jest jeszcze opcja odpuścić autochopa
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez jacai » 17 paź 2013, o 23:59

Co to jest w ogóle autoczop. PROFANA ...
Avatar użytkownika
jacai
Pad7
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2013/01/08
MPC: 1000 gt3

przez seba2stian » 18 paź 2013, o 06:42

Niby czemu mam nie ułatwiać sobie życia? Ustawiam na ile fragmentów chcę pociąć sampel i ustawiam regiony. Nikt nie powiedział że są identyczne. Przecież zanim sampel zostanie zapisany jako program można dowolnie edytować na jakie fragmenty ma zostać pocięty.
Avatar użytkownika
seba2stian
Pad1
 
Posty: 74
Dołączył(a): 2013/06/18
DAW: Ableton


Powrót do MPC1000