MPC-forum.eu Your Music Production Center

mpc 1000 ram/software problem

Zadawaj pytania, pisz opinie i pomagaj innym właścicielom MPC1000.

przez soLejzi » 25 paź 2017, o 09:36

Mam spory problem z niedawno kupioną mpc1000, mianowicie tuż po włączeniu zacina się na ekranie startowym (napis jjos 128mb itd wolno miga do tego pare pikseli jest nie na swoim miejscu). Znalazłem na forach, że to rzekomo wina rom-u, faktycznie gdy go wyjąłem mpc odpaliło normalnie. Zdobyłem więc inne 3 ramy o różnej pojemnośći (256,128,64) niestety każdy z nich wywoływał komunikat :
MPC1000 BootBlock Ver: 1.03 Boot on emergency mode a CompactFlash card was detected. A format cannot be recognized. system halt.....
wszystkie zatrzymywały się na 4 passie. Poza oryginalnym, który po prostu zacina mpc.
sciagnąłem więc ponownie free jj przeinstalowałem... nie zadziałało.
w akcie desperacji sciągnąłem software akai, niestety i to zawiodło.
sprzęt kupowany od dobrego kolegi, który posiadał go od nowości i dbał jak o dziecko a mi jeszcze nie zdążył spaść czy jakkolwiek uszkodzić.
Dodam jeszcze, że mpc przestalo działać dosłownie z dnia na dzień.
Proszę pomożcię co mam robić, czy w ogóle da się to jakoś odratować najlepiej samodzielnie a jak nie samodzielnie to gdzie mogę znaleźć w PL kogoś kto to naprawi.
Dzięki z góry za wszelaką pomoc.
soLejzi
Padawan
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2017/10/25

przez NeckUno1 » 10 lis 2017, o 10:26

Cześć,
Ja kiedyś bawiłem się w modyfikacje softu i przez moją głupotę uwaliłem system do tego stopnia, że po włączeniu na ekranie nie było już kompletnie nic oprócz podświetlenia. Byłem zmuszony kupić odpowiednią podstawkę do programatora, wylutować odpowiedni układ scalony z PC Boarda MPC i zaprogramować kość oryginalnym OSem. MPC wstała, ale ta czynność nie należy do prostych i nie każdy sobie z tym poradzi chociażby ze względu na potrzebę posiadania odpowiedniego sprzętu i wiedzy.
Podobne problemy mogą się pojawić gdy są niewłaściwe napięcia zasilające logikę płyty, kiedyś miałem jedną MPC, w której kondensatory były zmęczone co powodowało niestabilność działania.
Jeszcze jedno co mi przychodzi do głowy to uszkodzone kości RAM zainstalowane bezpośrednio na płycie. Można je wymienić na inne.
Jeśli chcesz to mogę się przyjrzeć twojemu samplerowi. Skąd jesteś?
NeckUno1
Padawan
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2013/01/14
MPC: MPC 1000 free JJOS

przez soLejzi » 10 lis 2017, o 15:28

Dzięki za odpowiedź. Tak jak napisałeś, podejrzewałem, że do tego może być potrzebna zarówno ponad przeciętna wiedza jak i specjalny sprzęt. Z chęcią bym go oddał do obejrzenia komuś kto aie zna.
Jestem z Gdańska :)
soLejzi
Padawan
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2017/10/25

przez NeckUno1 » 10 lis 2017, o 18:18

Cholera to mieszkasz po drugiej stronie Polski bo ja jestem z Wałbrzycha :) Jak Ci bardzo zależy to możesz ją podesłać do mnie to postaram się ją przywrócić do życia.
NeckUno1
Padawan
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2013/01/14
MPC: MPC 1000 free JJOS


Powrót do MPC1000



cron