MPC-forum.eu Your Music Production Center

Pytanie o brzmienie

Wyraź swoją opinię i pomagaj innym posiadaczom MPC2500.

przez adikone » 9 gru 2013, o 00:05

Witam,

Jestem nowy na forum. Planuje zakup mpc 2500. Mam pytanie jeśli chodzi o wydobycie brzmienia z tej maszyny. Czy robiąc muzykę i korzystając tylko i wyłącznie z procesora efektów znajdującego się na pokładzie będę zadowolony z brzmienia? Wiem, że to kwestia subiektywna, ale czy potrzebuje dalszego miksu? Czy potrzebne jest dalsze podkręcanie brzmienia? Noszę się z zakupem sprzętu takiego gdzie sam w sobie będzie 100 procent wystarczalny. Jestem zielony w kwestii produkcji na MPC. Czy macie jakieś próbki,kawałki zrobione na mpc 2500 i nie poddawane dalszej obróbce??
adikone
Padawan
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2013/12/08

przez b0b » 9 gru 2013, o 10:22

Tu na forum, szefuncio dudi słynie z tego, że robi RAW RAP HARDCORE BROOKLYN #BITCH (:D), tzn. "obrabia" tylko na mpc dźwięki :D
Samo robienie na MPC już daje jakieś brzmienie, ale wydaje mi się, że jak ogarniasz cały numer razem z wokalami itp. to bez miksu na kompie się raczej nie obejdzie. Ale wiadomix, są różne podejścia.
Avatar użytkownika
b0b
Pad7
 
Posty: 947
Dołączył(a): 2013/02/22
Lokalizacja: Koszalin
MPC: 2500
Kontroler: LPD8
DAW: Reaper

przez OBRcws » 9 gru 2013, o 10:32

MPC nadaje zajebistego charakteru i samo w sobie brzmi dobrze (o ile ogarniesz wszystkie niezbędne ustawienia żeby uzyskać ten właśnie charakter).... Ale z umiejętnie zrobionym mixem może to brzmieć bardzo dobrze albo wręcz "profesjonalnie" dobrze, więc pytanie jakiego poziomu dźwięku oczekujesz od swoich produkcji?

Natomiast wyniki z MPC są już "smaczne" że startu i ich dalsza obróbka to już nie tyle ratowanie brzmienia tylko szlifowanie diamentu.
Avatar użytkownika
OBRcws
Pad7
 
Posty: 904
Dołączył(a): 2013/11/04
Lokalizacja: Barnsley/UK
MPC: Maschine Studio
Kontroler: Fantom G8
DAW: Cubase 8 Pro

przez dudi » 9 gru 2013, o 11:32

b0b napisał(a):Tu na forum, szefuncio dudi słynie z tego, że robi RAW RAP HARDCORE BROOKLYN #BITCH (:D)

:D #pimpmojemorale
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez SkynetHeadquarters » 21 maja 2016, o 17:21

Na dluzsza mete nie obejdzie sie bez zewn procka efektow lol.
Akaiowskie 9 efektow to raczej taki tylko dodatek :p
Ale bez kompa da sie jak najbardziej :)
Nie kupuje sample packow do samplera :p
SkynetHeadquarters
Pad1
 
Posty: 25
Dołączył(a): 2016/05/21
Lokalizacja: Uk
MPC: 2500
Sampler: Kaoss pad3
Kontroler: Biletow
DAW: No

przez MadBullBeats » 21 maja 2016, o 19:36

2013 - 2016 @SkynetHeadquarters nie odkopuj tak starych tematów na forum,bo każdy już o nich zapomniał - chcesz to pisz nowe w odpowiednich działach - kiedyś były nagrody za odkop roku ;D
Avatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6
 
Posty: 703
Dołączył(a): 2014/06/10
Lokalizacja: UK niedaleko Worcester
MPC: 2000XL 5000
Sampler: S900
Kontroler: Mpd18 RolandA49
DAW: FL11

przez SkynetHeadquarters » 21 maja 2016, o 19:39

Hehe chyba brak mi jeszcze forumowej oglady :p
Nie kupuje sample packow do samplera :p
SkynetHeadquarters
Pad1
 
Posty: 25
Dołączył(a): 2016/05/21
Lokalizacja: Uk
MPC: 2500
Sampler: Kaoss pad3
Kontroler: Biletow
DAW: No


Powrót do MPC2500