MPC2000XL - Odwrócenie fazy.

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
ODPOWIEDZ
RadoslawRadkowsky
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 24 sty 2021, o 10:13

Witam wszystkich!
Irytuje mnie następujący problem i liczę na to że pomożecie. Mam przykładowo dwa identyczne dźwięki, Puszczenie jednocześnie jednego z nich oraz drugiego z odwróconą fazą powinno spowodować że usłyszymy cisze lecz w mojej MPC2000xl tak się jednak nie dzieje. Przedstawię po kolei krok po kroku mój sposób działania wiec może ktoś wychwyci gdzie leży błąd.
1. Ponieważ mpc niema opcji odwracania fazy, wrzucam do edytora próbkę dźwięku (w moim przypadku jest to adobe audition) i zapisuje np. sound1.wav (normalny) klikam invert i zapisuje ponownie np. sound2.wav.
2. Ładuje te 2 pliki z karty cf do mpc. Na pierwszym padzie (A01) wrzucam sound1.wav. Na drugim padzie (A02) sound2.wav
3. Potem w A01 robie simult. Also play note ustawiam na A2. Obydwa dźwięki wybrzmiewają jednocześnie ale "nie są ciszą" :D
Dodam że obydwie próbki puszczone jednocześnie w jakimkolwiek programie daw "tworzą cisze"
Pozdramiam
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2073
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

tzn że co ? grają w pełnym spektrum częstotliwości czy gra tylko różnica częstotliwości pomiędzy potencjalnie różnymi/ przesuniętymi w fazie dżwiekami ? (kierwasz, ale zamotałem heheheheh).

troche o to zahaczyłem w tym poście i na 1000 jak i 2500 działa, co było potwierdzone przez dudiego. Sprawdzę jeszcze na Live czy działa.
powodem braku kancelacji może być różnica w głośności obydwu próbek, minimalny offset pomiedzy nimi wywołany np. automatycznym fade in lub fade out'em w dawie. Ewentualnie jeszcze na mój chłopski rozum DC offset może grać rolę.
może simult wprowadza jakąś milisekundę pomiędzy sample ? spróbuj odpalić je osobno bez simulta.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
RadoslawRadkowsky
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 24 sty 2021, o 10:13

Próbowałem odpalać bez simulta. Efekt jest taki sam. Dźwięk gra, jest jakby to nazwać...jest głośniejszy, masywniejszy... Chodzi mi o uzyskanie ciszy i wtedy na jednym z tych dzwięków chce pobawić się trochę filtrami oraz eb16 ponieważ teoretycznie powinno być słuchać tylko róznice wartości które podbije,utnę itp itd ...
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2073
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

nie odwróciłeś tak przy okazji stereo L/R ?

edit:
wrzuć te sample gdzieś to obczaję
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
RadoslawRadkowsky
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 24 sty 2021, o 10:13

Puszczając te próbki w jakimkolwiek daw równocześnie uzyskuje zamierzony efekt wiec wydaje mi się że to nie wina odwrócenia próbek ...problem tkwi w MPC-tce
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2073
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

dobra....
to bedzie długie i zagmatwane :D :D :D

najpierw sprwadź czy MP jakimś cudem nie rozjedża tych sampli fazowo (a wszystkow skazuje że tak może być).
żeby to zrobić to musisz spróbowac ustawić fazę manualnie, w tym celu ustaw start obydwu sampli troszkę póżniej (pozwoli ci to na manewrowanie startu jednego z nich w obie strony).
1. W menu edycji sampla w polu START FINE ustaw obydwa sample żeby zaczynały się np. na 100 samplach.
2. Odegraj sample, jezeli sie nie wyciszyły to znaczy że nie są ustawione fazowo.
3. przesuń start jednego z sampli do tyłu do np. 95 i odegraj znowu - faza powinna sie troszkę zmienić, zmniejszaj tak start jednego z sampli aż do momentu jak się wyciszą (o ile sie wyciszą) a różnieca pomiędzy startami sampli to będzie opóxnienie jakie nadaje MP - bedziesz musiał to korygowac w dawie dodając xxx sampli ciszy na początku jednego z sampli.
4. Jeżeli punkt 3 nie przyniesie rezultatu to Rinse and repeat w drugą stronę - zacznij dodawać do tej setki na jednym z sampli... aż dojdziesz do powiedzmy 150 - 200

EDIT:
poszedł ci request do drive'a BTW

EDIT 2:
sample śmigają normalnie na 1000, live2, s950 i na maschine tzn. wyciszaja sie poprawnie, wychodzi na to że simult wprowadza opóźnienie tak jak np. napisane w tym wątku:
https://www.mpc-forums.com/viewtopic.php?f=1&t=185634
czyli musisz znaleźć wartość przesunięcia i ją korygowac w dawie albo w MP tak jak ci pokazałem.
Boje się tylko że czas przesunięcia może być różny w zależności od obciążenia procka w MP więc istniej możliwość że przesunięcie fazy nie będzie miałoa takiej samej wartości za każdym razem :/
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
RadoslawRadkowsky
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 24 sty 2021, o 10:13

Dzieki serdeczne za rady przyjacielu. Rozumiem że musze przesuwać tą wartość o 1 az uzyskam zamierzonego efektu, puki co. narazie zjeżdżanie w dół totalnie zabiło mi zajawkę...strasznie opornie to idzie i jeszcze móje pokrętło jog jest trochę zmęczony i czasami wali fochy ale będe walczyłi dam ci znać czy zatrybiło.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2073
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

co jeden sampel to trochę ekstremum - wal co 10 usłyszysz różnicę na 100% - wytrwałości :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
RadoslawRadkowsky
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 24 sty 2021, o 10:13

coś to dało ale mam wrażenie że jak juz mam tą powiedzmy cisze (bo jest minimalny pomruk i nie mogę go w zupełości zniwelować do zera) to jak leci loop ta wartość jakby się zmienia przeskakuje odosłownie milisekundy... niewiem jak to nazwać... może to kwestia latencji pomiędzy mpc a interfacem.
przy okazji musze się wsiąść za ten potecjometr w pokretle.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2073
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

RadoslawRadkowsky pisze:
24 sty 2021, o 15:11
to jak leci loop ta wartość jakby się zmienia przeskakuje odosłownie milisekundy... niewiem jak to nazwać... może to kwestia latencji pomiędzy mpc a interfacem.
przy okazji musze się wsiąść za ten potecjometr w pokretle.
fazuje :D :D :D tak działają phasery - m in. zmieniają różnicę w fazie pomięzy sygnałami :)
spróbuj może przestawić teraz drugi sampel o -1 / 1
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
RadoslawRadkowsky
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 24 sty 2021, o 10:13

Popróbuje. musze tylko naprawić pewien problem techniczny bo okazało się, że jog jest w porządku tylko slider coś mi robił psikusy. wylutowałem go i jest elegancko ale za ch*j nie wiem jak znaleść zamiennik w PL. szukam już z 40 minut na google :D
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2073
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

na zdjęciu masz parametry : 10KBx2 - 10 kilo / liniowy
wyszukaj sobie potencjometr 10kbx2 :
o ile dobrze pamiętam to ten jest 45mm zmierz sobie i po prostu zamów.
potencjometry są standaryzowane (45mm, 60mm 100mm) wiec raczej trudno o pomyłkę, jedyne z czym sie możesz walnąć to długość shafta ale to jest akurat najmniejszy problem ;)

Obrazek
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
RadoslawRadkowsky
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 24 sty 2021, o 10:13

Jeszcze raz dzięki. dużo pomogły mi moje twoje rady ,jednak gdy przepuszczam jeden z sampli przez filtry w eb16 znów robi się przesuniecie i można bawić się w nieskonczone przesuwanie sampla... łatwiej będzie to jednak robić na daw :D.... po prostu zgrzałem się bo naoglądałem się gdzieś jak ktoś filtruje odwróconą stopę tworząc taki sound ze kopara w doł... ja chyba niemam takich umiejętności i chyba cierpliwości :D
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2073
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

Spoko oko, jak cos to wal smiało, co prawda to forum juz dawno umarło i tak naprawdę brak mi energii żeby je ciągle reanimować ale z drugiej strony to trochę też mi żal go usunąć bo uzbierało sie tu sporo informacji w niektórych wątkach więc zaglądam sobie tu od czasu do lasu :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
ODPOWIEDZ