MPC-forum.eu Your Music Production Center

MPC 2000XL vs MPC 60 - Resampling

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.

przez Sox » 28 cze 2015, o 01:41

Postanowiłem założyć temat i dowiedzieć się czegoś ciekawego na ten temat od rutynowanych ekspertów w dziedzinie samplerów. Jak to z tym resamplingiem, ma on sens czy nie ma? Z tego co czytałem na angielskich stronach mówią, że działa on słabo i w ogóle nie ma podjazdu do tego brzmienia co jest np w MPC 60. Wiadomka, inne przetworniki itd, no ale chyba wiecie mi o co chodzi.

Takie zresamplowane sample mogą konkurować z brzmieniem MPC 60? W ogóle według Was jest sens resamplowania na MPC 2000XL do np 12 bitów?
Czekam na Wasze zdanie na ten temat, bo dużo w tym mitów. Wyczytałem też takie zdania, że wrzucając z PC na floopy disk'a sample i nastepnie do MPC, w ogóle nie będzie różnicy w brzmieniu, będzie tak samo jak na PC brzmieć, niektórzy twierdzą, że tylko nagrywając drum breaka prosto do MPC a następnie go tnąc w MPC uzyskamy to "unikalne brzmienie"
Ale trochę zbaczam z tematu, ten temat chyba powinien nosić nazwę "mity":D
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez dudi » 28 cze 2015, o 08:18

A słyszysz jakąkolwiek różnicę jak z tego skorzystasz?
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez Sox » 28 cze 2015, o 16:33

Ja słyszę różnicę, ja się pytam po prostu o Wasze zdanie i o to czy korzystacie z tej funkcji.
Zastanawiam się jak to wypada na tle stricte 12 bitowych samplerów, ja nie mam zbytnio możliwości tego porównać.
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez dudi » 28 cze 2015, o 16:56

Resampling na 2kxl nie zrobi brzmienia stricte 12 bitowej maszyny, nie znam osobiście nikogo, kto się w to bawi (poza zbadaniem tej opcji z ciekawości).
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez MARKOWY » 29 cze 2015, o 06:42

ja sie w to bawie czasami, zjeżdzam do 12/8 bitów czesto na werblu i hatach, żeby dzyndzoliło troche, czasami sampel ale trwa to pół dnia...
Nie traktuje tego jako zamiennika 12bitów, a raczej jako kreatywne narzędzie. 2kXL nie daje wielkich możliwości manipulacji dzwiękami więc wszytko sie nadaje;)
Avatar użytkownika
MARKOWY
Zwycięzca Ligi Bitów
 
Posty: 311
Dołączył(a): 2014/01/21
Lokalizacja: Wrocław
MPC: 2000XL
Kontroler: Novation SL MK2
DAW: Reaper / FL 10

przez dudi » 30 cze 2015, o 09:50

MARKOWY napisał(a):Nie traktuje tego jako zamiennika 12bitów, a raczej jako kreatywne narzędzie. 2kXL nie daje wielkich możliwości manipulacji dzwiękami więc wszytko sie nadaje;)

W takich kategoriach to jak najbardziej!
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez Sox » 28 sie 2015, o 11:24

Ja jak próbowałem sobie zresamplować, to po zapisaniu projektu te 12 bitowe sample po prostu znikały albo tak jakby powracały do oryginalnych 16 bitów, więc jeśli znikły, na nowo musiałem wgrać "czystą" stopę 16 bitową, nie wiem co mogłem robić źle.

Ktokolwiek z tego forum ma MPC60?
Zastanawiam się które brzmienie może być "lepsze" czy to z SP1200, czy z MPC60. W ogóle ciekawi mnie porównanie tych dwóch samplerów. Osobiście kupiłbym raczej SP1200 i w tym kierunku szedł, MPC60 wydaję mi się jakieś trudne w ogarnięciu... i jak by gorsze, nawet w sumie nie wiem czemu, w SP1200 są zamiast padów te guziki trochę dziwne rozwiązanie, ciekawy jestem czy wygodnie się na tym wyklepuję bit, bo moim zdaniem chyba jednak pady z MPC są o niebo lepsze.
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez michalolo » 15 sty 2016, o 15:03

Witam zrobiłem mały test na 2000xl i mpc 2500, mianowicie;

W 2500 wrzuciłem sampla którego spitchowałem o 3 oktawy w góre czyli maksymalny PitchTune w górę. Po czym włączajac w nagrywaniu opcję main out, zresamplowałem go i wrzuciłem na drugi pad ustawiając tym razem PitchTune maksymalnie w dól, wyszedł fajny efekt dzyndzolącego sampla

Dla porównania brzmienia wrzuciłem ten sam sample na xl'ke i w opcji resampling ustawiłem go na 13333hz i 12 bitów
brzmienie wyszło podobne jak w 2500

wrzucam 3 próbki do porównania

https://www.sendspace.com/file/fwfcqd

Co o tym sądzicie?
michalolo
Pad1
 
Posty: 25
Dołączył(a): 2013/10/08
MPC: MPC2500SE, 2000xl

przez totepady » 15 sty 2016, o 20:23

...że samemu i bez niczyjej pomocy odkryłeś czym jest resampling :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez EasyB » 16 sty 2016, o 08:29

Haha, niespodziewane w tych czasach :)


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
EasyB
Pad5
 
Posty: 436
Dołączył(a): 2014/02/03
Lokalizacja: Spk
MPC: 2000
Sampler: ensoniq EPS 16+

przez dudi » 16 sty 2016, o 08:53

totepady napisał(a):...że samemu i bez niczyjej pomocy odkryłeś czym jest resampling :D :D :D

So true :)
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez michalolo » 16 sty 2016, o 14:56

ChodZi mi ogolnie co sadzicie o różnicy w resamplingu na mpc 2500 i 2000xl
michalolo
Pad1
 
Posty: 25
Dołączył(a): 2013/10/08
MPC: MPC2500SE, 2000xl

przez dudi » 16 sty 2016, o 23:36

Obie to 16 bitowe maszyny - różnic w zasadzie nie ma.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD


Powrót do MPC2000, MPC2000xl



cron