MPC-forum.eu Your Music Production Center

Mpc/Gramofon + wzmacniacz + PC

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.

przez leo » 6 gru 2015, o 13:31

Witam
Czy jest mozliwosc zgrac bicik na DAW(sciezka po sciezce)podlaczajac mpc do wzmacniacza ktory z koleji jest podlaczony do PC i zastepuje karte dzwiekowa?.We wzmacniaczu (magnat ma) jest przedwzmacniacz gramofonowy,jak sie ma do tego gramofon? Czy samplujac na mpc gramofon moze byc podlaczony do wzmacniacza? Czy potrzebuje przedwzmacniacza do gramofonu skoro jest we wzmacniaczu?Czy obejdzie sie bez interfejsu.Nie wiem czy jest koniecznosc kupywania dodatkowego sprzetu(interfejsu,przedwzmacniacza,mixera) chcialbym narazie tylko poznac podstawy pracy na DAWie.W przyszlosci mysle nad reszta sprzetu.Jestem kompletnie zielony w tym temacie,wiec prosze o wyrozumialosc ;)
Pozdro
leo
Padawan
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2014/08/06
MPC: 2000xl

przez pietruh » 6 gru 2015, o 16:37

Gramofon > Wzmacniacz > MPC - Ok!
MPC > wzmacniacz > komp - Ok! Tylko, że nie zastąpi to karty dźwiękowej. Ta jest zintegrowana w komputerze i lepiej będzie podłączyć MPC > komp.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez leo » 7 gru 2015, o 16:10

Czyli samplowac moge jezeli jest takie ustawienie gramofon>wzmacniacz>mpc?.Do jakiego wejscia w mpc podlaczyc wtedy wzmacniacz ?
leo
Padawan
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2014/08/06
MPC: 2000xl

przez pietruh » 7 gru 2015, o 17:27

Input na jacka.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez leo » 7 gru 2015, o 20:38

Wszystko jasne dzieki
leo
Padawan
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2014/08/06
MPC: 2000xl

przez leo » 16 gru 2015, o 22:09

Robię coś źle bo jakby nie było połączenia między gramofonem a mpc.Jeżeli gramofon jest podłączony do phono we wzmacniaczu to mpc wtedy do jakiego toru we wzmacniaczu wpiąć?Jestem kompletnie zielony w tych sprawach.Rozumiem że przy takim ustawieniu gramofon>wzmacniacz>mpc ,mpc podpinam pod CD czy AUX?i wejście w mpc wtedy Record In?Potrzebuję kabla 2x duzy jack/2x chinch czy wystarczy 1 duzy jack /2 chinch ?Chodzi mi o to żeby zgrywać sample z gramofonu na mpc.
Pozdro
leo
Padawan
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2014/08/06
MPC: 2000xl

przez Sox » 17 gru 2015, o 01:33

Ja nie wiem jak z tym wzmacniaczem... Ale generalnie robi się to tak Gramofon wpięty do miksera pod Channel 1 np w wejścia "Phono" kablem Chinch po obu stronach z uziemieniem, następnie wychodzisz z miksera wyjściem "Rec" i wpinasz w dwa wejscia w MPC "Rec In"
Kable to:
2x - mono "Duży Jack" 6.3mm - do MPC Rec In (lewy i prawy kanał)
i przykładowo Chinch by wyjść z miksera - czyli Rec Out w mikserze do - Rec In w MPC. nie wiem, nie używałem nigdy wzmacniaczy więc nie wiem jakie tam masz wejścia...
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez leo » 17 gru 2015, o 23:27

Ok czyli rozumiem że dwa jacki idą do wejścia Rec In w mpc a wtedy do jakiego wyjścia we wzmacniaczu podpiąć mpc...CD,Aux,Tape czy Line In?Przy kanale Tape jest In i Out,może do Tape Out?
leo
Padawan
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2014/08/06
MPC: 2000xl

przez Sox » 18 gru 2015, o 00:34

CD odpada, Tape raczej też, bo to wejście żeby podpiąć magnetofon na kasety jeśli się nie mylę, więc w wejście Liniowe "Line". Sprawdź czy działa, odpal jakąś płytę na gramofonie podkręć Rec Gaina na MPC i sprawdz czy poruszają się słupki w zakładce "sample" tylko ustaw na stereo... Jeżeli nie, to pokombinuj, spróbuj podpiąć pod Aux, Tape Out i sprawdzaj czy działa, to nie boli :D
Ale to powinno być "Line" bo w mikserze też podłączasz pod "Line"... u mnie nawet nie piszę czy to wejście, czy wyjście haha, generalnie nie jest to trudne do rozpracowania.

Co do zgrywania ścieżek... przez wzmacniacz raczej nie zgrasz... Kupno dwu kanałowego miksera to nie jest duży wydatek... Ja mam gramofon podpięty do 2 kanałowego miksera, mikser przez "Rec" do MPC, a MPC do większego 12 kanałowego miksera, taka opcja jest raczej najwygodniejsza. Nawet za 400 zł wyrwiesz dwukanałowy mikser, a żeby zgrywać ścieżki i tak potrzebujesz interfejsu/miksera 12 kanałowego.
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez leo » 18 gru 2015, o 21:42

Przyjdą kabelki i będę działał,Dzięki za wyjaśnienie:)
Pozdro
leo
Padawan
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2014/08/06
MPC: 2000xl

przez leo » 10 sty 2016, o 11:31

Wszystko gra:)Podłączyłem mpc stereo do tape out we wzmacniaczu i teraz dźwięk z mpc jest odtwarzany na każdym kanale wzmacniacza,co jest praktyczne bo nie muszę przełączać z cd na usb np jak chcę usłyszeć dźwięk z kompa.Na jednym kanale komputerowym USB mogę odtwarzać dźwięk z mpc,komputera i nawet z gramofonu co jest ciekawe bo gramofon jedynie było słychać na kanale Phono.Dzięki takiemu połączeniu mogę samplować wszystko co przechodzi przez wzmacniacz czyli muza z kompa, youtube,syntezatora podłączonego do wzmacniacza a nawet dzięki antenie bluetooth we wzmacniaczu mogę nagrać na mpc rozmowę komórkową w czasie rzeczywistym:).Nie wiedziałem że takie coś jest możliwe.
Pozdro
leo
Padawan
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2014/08/06
MPC: 2000xl


Powrót do MPC2000, MPC2000xl