MPC-forum.eu Your Music Production Center

MPC 2000XL - Zmiana brzmienia podczas nakładania EQ

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.

przez Sox » 15 gru 2015, o 02:10

Yo, do rzeczy, otóż gdy np zapnę sobie efekt typu EQ na stopę, werbel cokolwiek, to zauważam, że zmienia ten sampel brzmienie, chodzi o to, że co ileś kliknięć(?) tak jak by lekko zmieniał się pitch...coś w ten deseń, dla jasności... nie chodzi tu o ingerencję w parametry equalizera. Wydaję mi się, że chodzi o zakładkę <F-MOD> czy wystarczy ustawić depth na 0 oraz 0.0Hz w obu słupkach a problem zniknie?

Miał ktoś też taki "problem"? Mnie osobiście to bardzo irytuję jak co ktoreś uderzenie stopa lub werbel zmienia brzmienie...

Edit. 1 - Ustawiłem wszystkie parametry na zero i wydaję mi się, że nie za wiele to zmieniło, czy ktoś wie o co może chodzić?
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez dudi » 15 gru 2015, o 21:17

W tych samych miejscach czy nieregularnie zmienia ci się to brzmienie?
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez Sox » 16 gru 2015, o 19:36

Jak na moje ucho pojawia się regularnie... Zgrałem próbkę uderzając w pad z werblem na której można usłyszeć o co chodzi, zawsze 7 i 8 werbel brzmi jakoś inaczej...

http://www67.zippyshare.com/v/HexOjEh9/file.html
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez dudi » 17 gru 2015, o 14:07

Jedyne co mi przychodzi na myśl to, że jak zapinasz efekt coś za długo wybrzmiewa i przy którymś z kolei uderzeniu procesor MPC zwyczajnie nie wyrabia.


EDIT:
To może być nawet tail, który zostawiłeś na samplu - teoretycznie nic nie słyszysz, ale w praktyce MPC ma tam dźwięk który przetwarza.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez Sox » 23 gru 2015, o 16:42

Problem w tym, że to raczej niemożliwe, bo przecież niemożliwym jest to, że na każdym samplu by się tak działo, cóż... to jest na tyle upierdliwe i drażni moje uszy, że chyba będę musiał zrezygnować z nakładania efektów w MPC, a szkoda... bo samego zgrywania przez outy trochę nie czaję, mam 12 kanałów w mikserze, ale gdy podepnę się pod kanał np 5/6 i wrzucę werbel na 6(Right) to słyszę tylko go z prawej strony, co jest niby logiczne... ale w takim razie jak mam inaczej to zrobić, skoro nie starczy mi kanałów by inaczej podpiąć.

Druga sprawa jest taka, że nie potrafię sobie tego zoorganizować i w ogóle nie rozumiem jak mam to zrobić, co w momencie gdy(a prawie zawsze tak robię) layeruję 3 stopy, 2-3 werble, 2 hihaty a mam jeszcze bas i sampel?
3 kanały na stopy, 2 na werble to już mam 5 kanałów zajętych, a gdzie reszta? Sampel zajmuję dwa, bo stereo, to zostaję mi jeden wolny kanał na przypuśćmy bas, a co z resztą?

Dudi jak Ty to ogarniasz, bo ja jestem zagubiony trochę w tym, niby wszystko jest proste, bo wystarczyłoby mi do takiego klasycznego bitu takie zestawienie:
- 2 stopy
- 2 werble
- 1 hihat
- Bas
- Sampel
Tylko sęk w tym, że zawsze stopa i werbel nie mają dobrego kopa jak dla mnie, więc zazywczaj layeruję 2/3 stopy, 2/3 werble, a wtedy nie mam pojęcia jak mam to zgrać...
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez DirtyDrumzStudio » 23 gru 2015, o 17:30

Sox napisał(a):mam 12 kanałów w mikserze


Co to za mikser?
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 792
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Ensoniq, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez Sox » 5 sty 2016, o 04:51

Behringher Xenyx Ufx 1204
Już sobie ogarnąłem sam i poradziłem, każdą stopę przypisuję do jednego kanału, to samo z werbelm, hi hatem itd.
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2


Powrót do MPC2000, MPC2000xl