MPC-forum.eu Your Music Production Center

Zgrywanie bitu na pc

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.

przez totepady » 8 cze 2013, o 22:31

nie ma sensu....
To jest najzwyklejsza karta ze zwykłych, przydatna jeżeli na szybko chcesz zrzucić jakieś dwa ślady a nie masz akurat wejścia line in w laptopie :/
Działa na sterownikach plytec (usbaudio.de) czyli tak jak większość tego typu kart (maya, creative, terratec, behringer, stare mboxy chyba) - generalnie lubi się wykrzaczyć przy niskich latencjach i lepiej działa na ASIO4ALL niż na fabrycznych sterownikach. Tak czy siak za 50zł można kupić jak nie ma nic innego pod ręką....

@ryba
nie pamiętam stary w jakiej kolejności to było hehehe gdzieś mam to zapisane na dropboxie i jak znajdę to dam znaka. W sumie to już miałem kiedyś poszukać i wypadło ze łba :/

EDIT:

aaaa..... nie zdawałem sobie sprawy że to do podpięcia gramolca a nie jako główny interfejs heheheh czyli można częściowo olać ten wpis :D
do gramolca nada się jak najbardziej :D :D :D to jest jedyny wybór (oprócz monacora) chyba heheh Jeżeli jednak do MP to sprawdź też UFO...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2032
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez buh » 8 cze 2013, o 23:09

buh
Pad1
 
Posty: 97
Dołączył(a): 2013/05/24
MPC: 2000xl

przez buh » 9 cze 2013, o 10:30

buh
Pad1
 
Posty: 97
Dołączył(a): 2013/05/24
MPC: 2000xl

przez zone » 9 cze 2013, o 11:10

lexicona Ci mogę polecić, omega, lambda i alpha są spoko
zone
 

przez buh » 9 cze 2013, o 11:18

I jakie kable do tego lexicona alpha żeby to z kompem połączyć?
buh
Pad1
 
Posty: 97
Dołączył(a): 2013/05/24
MPC: 2000xl

przez zone » 9 cze 2013, o 11:26

to jest interfejs pod usb do kompa. Do podłączenia mpc potrzebujesz 2 x duży jack na duży jack
zone
 

przez buh » 9 cze 2013, o 13:23

Dzięki!

Mam jeszcze ostatnie pytanie, czy przez taki mixer jest możliwość zgrać bicik?

http://s1.pokazywarka.pl/i/2069391/751612/mixer1.jpg
buh
Pad1
 
Posty: 97
Dołączył(a): 2013/05/24
MPC: 2000xl

przez dudi » 9 cze 2013, o 15:42

pewnie, po to w sumie jest
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez beatshowbrothers » 12 cze 2013, o 10:57

Interfejs dobra rzecz. Ale dobry interfejs z odpowiednią ilością wejść kosztuje. Polecałbym koledze na początek zsynchronizowanie MPC2000XL jako master lub slave z DAWEM. Potem prze konwertowanie piosenki na sekwencję dla łatwiejszej edycji i zgrywanie ścieżka po ścieżce.Do całej operacji proponował bym M-Audio Audiophile 24/96 na PCI. Koszt nowej karty to 310-350PLN. Używanej 210-270 w zależności od stanu. Kupowanie drogich interfejsów do domu mija się z celem. Większość beatmakerów (zawodowych) zabiera swoje samplery do profesjonalnego studia i tam zgrywa i miksuje materiał używając high-endowego sprzętu.
beatshowbrothers
 

przez Jatos » 1 lip 2013, o 21:02

No raczej szału nie zrobi. 50 zł to nie porządne przetworniki heh. Poczytaj o dobrych dzwiękowych kartach. Kup jakąś używke ja polecam coś z rodziny e-mu chociaż sam jade na tym:
http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=766
Jatos
 

przez pekzONE » 16 wrz 2013, o 19:53

REFRESH
yo, posiadam MPC 2000 i mam pewien problem, bo podłączam mpc przez kable 2x mono duży jack z jednej i drugiej do dwóch wejść stereo out w mpc przez złączkę do line in w karcie ASUS Xonar DX audio device w pc i ni !@#$%^&* nie wiem jak to nagrać do kompa. cool edit ma problem, bo wciskam record i nawet nie widzi żeby coś grało a na głośnikach hula. orientuje się ktoś w temacie i może mi jakoś pomóc?
https://soundcloud.com/pekz_one
keep me high baby just a little bit
Avatar użytkownika
pekzONE
Pad1
 
Posty: 65
Dołączył(a): 2013/09/09
Lokalizacja: Żory

przez bizon » 16 wrz 2013, o 20:15

Sprawdz w opcjach cep masz wybrana ta karte.
Avatar użytkownika
bizon
Pad6
 
Posty: 718
Dołączył(a): 2013/01/08
Lokalizacja: Braintree
MPC: 4000
Sampler: Akai S950, ASR 10
Kontroler: Poza Kontrolom

przez pekzONE » 16 wrz 2013, o 20:30

tak, mam wybraną tą kartę
https://soundcloud.com/pekz_one
keep me high baby just a little bit
Avatar użytkownika
pekzONE
Pad1
 
Posty: 65
Dołączył(a): 2013/09/09
Lokalizacja: Żory

przez pekzONE » 18 wrz 2013, o 16:28

ma ktoś jakiś pomysł? -.- bo przenoszenie plików mono do abletona jest dość żmudne i uciążliwe
https://soundcloud.com/pekz_one
keep me high baby just a little bit
Avatar użytkownika
pekzONE
Pad1
 
Posty: 65
Dołączył(a): 2013/09/09
Lokalizacja: Żory

przez aaadi » 25 wrz 2013, o 12:30

miałem ten sam problem co ty z cool edit, ale z nagrywaniem wokalu . wszystko niby bylo dobrze, slyszalem siebie przez pc - > glosniki, ale cool edit rejestrowal cisze, musisz w opcjach grzebac, a tak wgl slady z mpc na samym poczatku nagrywalem w fl studio , na mikserze (master) dajesz edit (z tego co pamietam) i tam rejestrujesz wszystko (u mnie w naprawde dobrej jakosci, roznica nie slyszalna na odsluchach)
Avatar użytkownika
aaadi
Pad1
 
Posty: 57
Dołączył(a): 2013/02/16
MPC: 2000xl

przez leo » 1 gru 2015, o 23:36

Czy jest mozliwosc zgrac bicik na dawa podlaczajac mpc do wejscia line in we wzmacniaczu?tzn zastapic wzmacniaczem karte,wzmacniacz magnat ma 600
leo
Padawan
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2014/08/06
MPC: 2000xl

przez dudi » 5 gru 2015, o 15:58

1. Załóż osobny temat żeby nie robić bałaganu.
2. Nie odkopuj tak starych wątków.

http://mpc-forum.eu/images/addimages/closed.png
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

Poprzednia strona

Powrót do MPC2000, MPC2000xl



cron