Parę pytań odnośnie 2500

Dział poświęcony systemowi stworzonemu przez 'JJ'.
ODPOWIEDZ
Patent

Cześć,
przymierzam się do kupna MPC i zastanawia mnie kilka kwestii. Wcześniej nie miałem styczności z tego typu maszynami po za kontaktem wzrokowym. Bity tworzę na kompie. Mam następujące pytania:
1) Czy istnieje opcja, która umożliwia odgrywanie sampla tak długo jak długo trzymam uderzony/naciśnięty pad?
2) Czy pady w tym modelu (2500) są czułe na siłę nacisku? I czy pady w tym modelu różnią się znacznie od padów dajmy na to z MPC 2000?
3) Przypuśćmy, że opcja z długością odgrywania sampla działa po mojej myśli. Jest jakiś limit, który wyznacza ilość odgrywanych sampli w tym samym czasie?
4) Jak to w ogóle działa od strony technicznej? Mogę nagrać pewną sekwencję, a potem usunąć dźwięk z jednego pada i zastąpić go innym? Czy taka sekwencja jest zapisana tylko w jakimś pliku, który mogę odtworzyć? Ogólnie rzecz biorąc jakie ograniczenia (nie mówię o ograniczeniu związanym z wysiłkiem i czasem jaki trzeba włożyć w wykonywane czynności) ma MPC w stosunku do przyzwoitego programu DAW?
5) Jak wygląda sprawa z podłączeniem gramofonu i innego sprzętu (np. mikrofonów)? Wskazany jest mikser bądź przedwzmacniacz? Łączność z komputerem odbywa się bezpośrednio przez kabel? Potrzebne są jakieś sterowniki? MPC rozpoznawane jest jako dysk twardy?

To takie podstawowe wydawało by się (przynajmniej mi) pytania.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

1.tak
2.tak / kwestia sporna (nie)
3.tak 32
4.tak / kwestia sporna, plus mpc jest mooooocno ograniczona - nie jest to święte pudełko które zrobi bit za ciebie
5.tak/tak (MIDI)/nie/tak

rozpisałem to w ten sposób z prostego powodu - to czym jest mpc1000/2500 jest opisane na tym forum w tyl tematach że nie ma sensu tworzyć następnego. Kolejną sprawą jest to że mam wrażenie że szukasz magicznego pudełka na którym łatwo i przyjemnie trzaśnie się bita w minutę...mp ci w tym nie pomoże, zwłaszcza jeżeli przyzwyczajony jestes do pracy na kompie gdzie wszystko masz pod ręką i nie musisz robić pewnych rzeczy drogą naookoło...

PS. w imieniu administracji witamy na forum :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Patent

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Powiedzmy, że jestem umiarkowanie usatysfakcjonowany... Wiem, że bit się sam nie zrobi (przynajmniej jeśli chodzi o moją obecną wiedzę), ale chciałbym się nieco uwolnić od kompa. Jak się ma sprawa cięcia sampli na tym modelu? Na kompie mam edytor i myszkę. Mogę sobie w MPC odtworzyć utwór, zatrzymać, cofnąć kilka sekund i zaznaczyć ile chcę zapisać do innego pliku? (Jakieś powiększanie zagarniania pokrętłem typu +/-, więcej-mniej. Ile zagarnę fali maksymalnie i minimalnie jednym obrotem tego magicznego kółka?) Jak to wygląda od strony wizualnej? Jak wrzucę na pad sampel to automatycznie zapisuje mi w bibliotece? I wracając do pytania nr 4. Można by nieco sprecyzować pytanie jak i odpowiedź :) Po prostu nie jest mi tak łatwo wyobrazić sobie czegoś czego nigdy nie używałem, a nie chcę błądzić myślami.
Mamy pętlę. Powiedzmy, że widzę w myślach budowle z klocków (jakiś piano roll czy coś takiego). Mogę sobie przesuwać cegiełki w jedną bądź w drugą stronę bez naruszenia innych klocków? (Tzn. jasne, że wtedy jeden nachodzi na drugi.)
Ważną kwestią jest dla mnie to, że mógłbym grać jak na instrumencie i jarać się jak szaman, a nie tylko jarać się w kółko powtarzaną gotową pętlą. Po prostu czuć pod palcami coś co współgra ze mną. Miałem jakieś tam obycie z pianinem :D nawet bym powiedział, że wiele emocji przenosiłem na nie niczym na "blaszany bębenek" :D Nie chcę cały czas sztywno chodzić po piano roll'u tylko ewentualnie wprowadzać drobne korekcje.
Nie ma co ukrywać to nie są tanie zabawki, a nie chcę kupić kota w worku. Nie mam też zbytnio możliwości pobawić się takim sprzętem więc jakbym kupił to nie chciałbym się rozczarować.
Awatar użytkownika
OBRcws
Pad7
Posty: 897
Rejestracja: 4 lis 2013, o 14:26

Nie chcę wyjść na ignoranta ale nie łatwiej po prostu w YT wpisać "beat making with MPC 2500" i to sobie po prostu obejrzeć, aniżeli prosić kogoś żeby próbował to zilustrować w słowach??
https://www.facebook.com/centrumwolnegostylu" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/obr.cws" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/obr-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

Da się bardzo precyzyjnie dopasować miejsce, które chcesz zaznaczyć oraz powiększyć waveform w pionie i w poziomie. Dociętą próbkę eksportujesz.

Jutjuba przeglądałeś pod kątem nurtujących cię kwestii?


EDIT:
Ober mnie uprzedził :)
Patent

Dzięki za chęć pomocy. Pewnie, że na YT oglądałem filmiki, klipy, patrzyłem kto ma jaki sprzęt. Sęk w tym, że na YT nie ma mnie przy tej maszynie ;) Każdy inaczej robi bity na własny sposób. Mnie na przykład jara (między innymi, zależy co akurat mam na myśli) składanie kilku sampli w jedną spójną harmoniczną całość, że tak się wyrażę. Gram np. dwoma padami, między czasie wchodzi trzeci i czwarty pad podczas gdy nadal wybrzmiewa np. drugi. W większości filmików wygląda to tak, że ktoś puszcza sobie dźwięk, następny wyklucza poprzedni i tak dalej. Na żadnym filmiku też nie widziałem, aby ktoś demonstrował akurat precyzyjnie jaki "zasięg" (ile sekund) ma jeden pełny obrót pokrętła. To wydawało by się błahostką, ale dla kogoś kto np. obserwuje świat z poziomu atomu to już na prawdę wiele. Każdy ma swój mikrokosmos, być może jeden patrzy bardziej ostro, drugiemu postacie zlewają się z tłem. Jeden patrzy z góry inny zaś wchodzi między ludzi i nawiązuje z nimi dialog ;) Bez jaj... :D Nie dotknę to się nie dowiem. Ale i tak mimo wszystko dziękuję za zobrazowanie tematu postrzeganego różnymi oczyma. POZDRO!
Awatar użytkownika
siemasz3
Pad6
Posty: 676
Rejestracja: 19 kwie 2014, o 11:31

Patent pisze:Mnie na przykład jara (między innymi, zależy co akurat mam na myśli) składanie kilku sampli w jedną spójną harmoniczną całość, że tak się wyrażę. Gram np. dwoma padami, między czasie wchodzi trzeci i czwarty pad podczas gdy nadal wybrzmiewa np. drugi. W większości filmików wygląda to tak, że ktoś puszcza sobie dźwięk, następny wyklucza poprzedni i tak dalej.
Są 4 banki (abcd), każdemu możesz zaprogramować 16 padów - od iloczynu 4x16 odejmujemy 2 (te 2 pady, którymi grasz) i wychodzi Ci ile jeszcze możesz sampli mieć pod ręką. Możesz zrobić żeby kolejny wyciszał poprzedni, lub nie (oczywiście masz ograniczenie ilościowe). Możesz nawet ustawić sobie, że jak puścisz pad to dźwięk znika ;) możesz wszystko, Ty tu rozdajesz karty ;) a jakby tego było mało możesz nawet ustawić że MPC wyrówna Ci wszystko do tempa ;) a wszystko co Cię nurtuje powinieneś znaleźć na tym oto forum tudzież wspomnianym youtube ;)
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

Patent pisze:Na żadnym filmiku też nie widziałem, aby ktoś demonstrował akurat precyzyjnie jaki "zasięg" (ile sekund) ma jeden pełny obrót pokrętła.
To jest uzależnione od przybliżenia.
Patent

Te ostatnie odpowiedzi trochę mnie uspokoiły. Czyli rozumiem, że normalnie robię sobie bity, ewentualnie martwię się co z miksem, ale takie podstawowe opcje jak panoramowanie normalnie jest... Nie pasuje mi werbel czy kick to sobie na kompie nieco obrobię, wrzucam na MPC i dalej jadę. Bo chyba próżno szukać na bitmaszynie efektów typu kompresor wielopasmowy, itp. Domyślam się też, że np. EQ nie jest zbyt precyzyjny i nie podbije sobie jakiś wąskich pasm, nie wyciszę drobnych niedociągnięć gdzieś np. w wysokim środku, itd. Czasem lubię złożyć sobie perkę z kilku warstw czyli to lepiej zrobić na kompie? Apropo pokrętła i przybliżenia. Aż taki tępy to ja nie jestem :D Z tego co widziałem to kręcą tym kółkiem i kręcą. Czy nie zakręcę się sam od tego? Chodziło mi o maksymalne przybliżenie/oddalenie rzecz jasna. Myszką jednym ruchem ogarnę cały utwór w edytorze przy maksymalnym oddaleniu. Jak się ma sprawa w MPC? Mogę jakoś (a najlepiej bezproblemowo) wskoczyć sobie ze skalpelem na fale gdzieś w środku kawałka?

Tylko bez nerwów, chciałem tylko porozmawiać :)

A... bym zapomniał. Ile "stopni", że tak powiem ma siła nacisku na pad. Czy to jest tak, że tylko powiedzmy 3-4 czy normalnie jest ten feeling? W 2000xl jest inaczej?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

Jak przytrzymasz SHIFT i będziesz kręcił kółkiem to będziesz przewijać szybciej, samym kółkiem przewijasz precyzyjniej i mniejsze zakresy. Możesz tez wpisać ręcznie gdzie ma się znaleźć kursor. Jak naprawdę nie ma tego nigdzie w internecie, to jeśli znajdę chwilę nagram ci filmik.
Layering zrobisz na MPC bez problemu.
Miks... kwestia sporna - jedni twierdzą, że się nie da, inni mówią, że to się mija z celem, a ja zmiksowałem cały album na MPC. Wiadomo, że są ograniczenia i utrudnienia, ale da się wszystko przynajmniej wstępnie ogarnąć bez większych problemów.

W XLce nacisk działa podobnie, z tą różnicą, że pady są zrobione z innej gumy, więc feeling jest nieco inny.
Awatar użytkownika
OBRcws
Pad7
Posty: 897
Rejestracja: 4 lis 2013, o 14:26

EQ jest jak najbardziej sprawne na MPC i kompresor brzmi bardzo przyjemnie sprzetowy rowniez.

Do bardziej zaawansowanych zabiegow koncowych mysle ze lepiej juz sie przesiasc na kompa.
https://www.facebook.com/centrumwolnegostylu" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/obr.cws" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/obr-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Patent

Dudi nie mówię, że nie ma w internecie akurat tego zagadnienia tylko, żeby znaleźć tę konkretną opcję trzeba by przewertować sporo materiałów, a i tak niekoniecznie sprostały by one moim oczekiwaniom. Widziałem co nieco, ale to nie rozwiało wszystkich moich wątpliwości. Dzięki serdeczne za filmik z Twoje strony, ale aż tak to Ci nie będę czasu zabierał :) Przedstawiłeś mi jak to mniej więcej działa za co jestem wdzięczny. Nie jestem ekspertem jeśli chodzi o miks, nie korzystam z wielu zaawansowanych opcji więc domyślam się, że MPC sprosta moim oczekiwaniom i dostarczy mi trochę ciekawych doświadczeń. Dzięki również za pozostałe opinie.

Najlepiej byłoby stuknąć kilka razy w 2000xl i w 2500 to bym wiedział w czym rzecz, a tak to pozostaje tylko wyobraźnia.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

2k i 2500 dałoby radę pokazać, ale przede wszystkim musiałbyś wpaść na wujową miejscówkę
Patent

Kurdę bardzo chętnie bym zobaczył chodź obawiam się, że mogę mieć nie po drodze. Ja zŁodzi.

Zainteresowała mnie jeszcze jedna sprawa. Powiedzmy, że mam już pętlę i sobie leci w kółko. Można by podpisać dwa pokrętła po lewej, ewentualnie suwaki do filtra dolno i górnoprzepustowego? Żebym sobie kręcił jak w radio i czuł się jak marynarz na pełnym morzu ;)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

To masz do mnie całkiem niedaleko, bo ja jestem ze Zduńskiej.
Da się, z tym, że to przypisujesz dla pada, a nie dla sekwencji, więc nie będzie to działać real time dla całej sekwencji, ale można ją nagrać z taką automatyką. Ustawiasz sterowanie filtrem na q-linku i po wciśnięciu pada kręcisz knobem albo ruszasz suwakiem. Jest to o tyle niewygodne, że jak nie masz całego loopa pod jednym padem to średnio z wprowadzeniem w życie tego efektu. Zawsze możesz jednak ułożyć sekwencję z pociętych sampli, wyeksportować ją, wrzucić na jednego pada i zrobić co chcesz.
buh
Pad1
Posty: 99
Rejestracja: 24 maja 2013, o 17:27

siema mordki, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak ustawić granie sampla pod padem tak długo jak się go przyciska? zrobiłem przesiadkę z 2kXL i mam niemałą rozkminke
jj os 3.10 na akaice
jakubek85
Zwycięzca Beat Battle 01/2020
Posty: 49
Rejestracja: 30 gru 2014, o 11:50

Siema, mode->program, pozniej zakladka amp, i zmien z one shot na note on. Nie mam przed soba mpc ale tak to chyba szlo. Pozdrawiam
buh
Pad1
Posty: 99
Rejestracja: 24 maja 2013, o 17:27

dzięki man, właśnie cały czas szukałem tego w programie, okazało się że na moim jjos to mode->pad11 ><
jakby ktoś szukał na 3.10
ODPOWIEDZ