MPC-forum.eu Your Music Production Center

Łączenie sampli.

Dział poświęcony systemowi stworzonemu przez 'JJ'.

przez Maciek91 » 6 kwi 2018, o 12:41

Witam Was wszystkich.

Mam pytanie odnośnie do mpc 2500. Czy istnieje możliwość połączenia sampla, który przykładowo znajduje się w banku A z tym samym samplem z banku B ale z frequency na poziomie 0-20 (dokładniej chodzi o to,żeby nałożyły się na siebie) ?

Jestem szczęśliwym posiadaczem bitmaszyny od miesiąca i dopiero zaczynam przygodę z muzyką ,zatem za jakiekolwiek informację co do w/w pytania będę bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam.
Maciek91
Padawan
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2018/02/19

przez DirtyDrumzStudio » 8 kwi 2018, o 08:10

Możesz połączyc sample wchodzac w Program i w miejscu gdzie przypisujesz sampel do danego pada mozesz przypisac kilka sampli w obrębie 1 Pada. Niestety nie mozesz ustawic roznie filtra dla każdego z sampli przypisanego do 1 Pada tylko na wszystkie
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 800
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez Maciek91 » 10 kwi 2018, o 09:57

Czyli w skrócie raczej jest to niemożliwe. Oglądałem kilka filmów na yt gdzie gość nakładał 2 sample na siebie w tym jeden z mniejszym frequency i efekt był na prawdę świetny,ale wszystko było robione na 2k xl :/
Maciek91
Padawan
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2018/02/19

przez DirtyDrumzStudio » 10 kwi 2018, o 16:28

Raczej wątpię aby to na 2000xl było wykonalne. Pokaż filmik to ci powiem czy jest to do zrobienia.
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 800
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez totepady » 10 kwi 2018, o 20:25

jjos - funkcja nazywa się simult pad - i polega na layerowaniu padów z tym że każdy ma swoją głośność, odcięcie filtra, obwiednie, lfo itd..
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2032
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez DirtyDrumzStudio » 10 kwi 2018, o 20:31

totepady napisał(a):jjos - funkcja nazywa się simult pad - i polega na layerowaniu padów z tym że każdy ma swoją głośność, odcięcie filtra, obwiednie, lfo itd..


Po raz kolejny mnie zaskoczyłes jesli chodzi o JJ OS. Dzięki, nie miałem pojęcia o tej funkcji.

Uprzedzając totepady zrobiłem mały research i tak to wygląda krok po kroku:

http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/os2xl/gpe_mute3.htm
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 800
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez Maciek91 » 11 kwi 2018, o 11:20

I cyk, bardzo proszę film:

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... 0WGoLutk_M

Od 4:02
(ogólnie polecam zapoznać się z jego kanałem bo robi na prawdę świetne podkłady)

"Simult pad" ! Dokładnie tak to się nazywa jak napisał totepady! Czyli jednak jest możliwość :D

Dzięki DirtyDrumzStudio za wrzucenie instrukcji. Wygląda trochę przerażająco dla początkującego,więc będzie trzeba pewnie pokombinować trochę.
Maciek91
Padawan
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2018/02/19


Powrót do MPC1000/2500 JJ OS