MPC-forum.eu Your Music Production Center

Sposób zgrywania a jakość dźwięku

Miks, mastering, etc.

przez SOI » 22 mar 2016, o 22:05

Czy mocno nieprofesjonalne jest zgrywanie sladow z mpc np. do flp czy innego programu metodą nagrywania "watch you hear" ? Jak to sie ma do jakosci dzwieku w porównaniu do zgrywania tradycyjną metodą przez wyjscia mono ?
SOI
Padawan
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2015/11/04

przez DirtyDrumzStudio » 23 mar 2016, o 16:27

co to jest flp?

Każde wyjście audio w mpc jest takie same tzn nie ma różnic w jakości [chyba ze zgrywasz cyfrowo przez spdif czy ADAT to wtedy jest bo zgrywajac material po cyfrze pozbawiasz sie podbarwień i innych artefaktów ktore występują kiedy zgrywasz pop analogu]. Wyjscia mono masz po to żeby móc jednocześnie zgrywać osobne slady [np stope werbel sample itd] podczas gdy stereo out wypuszcza sume czyli wszystko w formie 1 sciezki stereo.
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 796
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez SOI » 23 mar 2016, o 21:19

Pytam bo np słyszałem taką wersje że lepiej zgrywac własnie przez mono prosto do daw.Bo np kiedyś puszczałem radio w Winampie i odpalałem Sound forge gdzie wciskałem nagrywanie tak jak do nagrania wokalu z mikrofonu z tym że źródło danych przestawiałem na "wchat you here" i tym sposobem nagrywalem kawalki z owego radio.Tak samo mozna zrobic z mpc.Z głownego wyjścia tzw. ST puscic kabel do karty dzwiekowej i zgrac sygnał nagrywając "wchat you here" ale ktos mi powiedzial ze to troche nie tak i lepiej zgrac tracki bez kombinowania prosto do daw.Taka moja rozkminka na ten temat bo bity juz robie i przyszedł czas na obczajanie mozliwosci zgrywania do daw a myśle ze bedzie to Pro tools.Slyszalem ze skomplikowany ale jak zaczynac to konkretnie...
//
Flp to Fruity Loops Studio
//Edytuj posty - pietruh
SOI
Padawan
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2015/11/04

przez DirtyDrumzStudio » 24 mar 2016, o 17:14

Metoda o której piszesz nadaje sie do zgrywania radia czy rzeczy z youtube a nie sygnału z mpc. Co do Pro Tools to mocno bym sie na twoim miejscu zastanowil czy cie stac na pro toolsa bo od nowej wersji Avid wprowadził opłatę abonamentową natomiast starsze wersje PT nie obsługują nowszych wtyczek [natomiast w starszych jestes skazany tylko i wylacznie na RTAS a co za tym idzie omina cie fajne wtyczki VST/VSTi].
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 796
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez SOI » 24 mar 2016, o 19:09

Czyli co...Cubase ?
SOI
Padawan
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2015/11/04

przez DirtyDrumzStudio » 25 mar 2016, o 16:38

Studio One, Ableton Live, Cubase, Nuendo, Cockos Reaper, Logic, Acid Pro czy od biedy Fruity Loops [aczkolwioek wedlug mnie jest mało wygodny do miksowania]. Choose your weapon jak to mawia Alchemist. Wiekszosc z tych DAWów które wymienilem mozesz stestowac pod postacia Demo. Każdy z nich oferuje w 90% te same funkcje i na kazdym jestes w stanie profesjonalnie [jeżeli posiadasz rzecz jasna umiejetnosci bo to od nich wszystko zalezy] zmiksowac materiał. Dobierz ten który najbardziej ci "leży" pod względem obsługi i tyle. Na necie znajdziesz tez pelno tutoriali do kazdego DAW'a
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 796
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4


Powrót do Techniki produkcyjne