MPC-forum.eu Your Music Production Center

Miks i zgrywanie śladów - w jakim programie

Miks, mastering, etc.

przez jayaflo » 6 maja 2013, o 16:35

Posiadam Mpc 1000 , mam dylemat ponieważ nie mam zielonego pojęcia gdzie wykonywać miks i zgrywać ściechy . Myślałem o Fl Studio ponieważ bardzo lubię organizacje pracy tego programu . Jestem świeży w miksie ponieważ wcześniej skupiałem się na technice jeśli chodzi o samplowanie bass bębny itp . (wiecie o co chodzi ) . Byłbym wdzięczny jeszcze jakbym mógł się dowiedzieć ewentualnie jakie wtyczki VST by się nadały .
Ostatnio edytowano 6 maja 2013, o 17:11 przez dudi, łącznie edytowano 1 raz
Powód: edytowałem tytuł, bo nie wiadomo o co chodziło
jayaflo
Pad1
 
Posty: 90
Dołączył(a): 2013/05/06
Lokalizacja: Świebodzin
MPC: MPC 1000
Kontroler: korg padkontrol
DAW: fl studio

przez pietruh » 6 maja 2013, o 17:02

Ja po za mpc pracuję w fl (mix - jeżeli można to tak nazwać).
Więc polecam (fl studio 9 xxl coś tam super mega xxx)
co do vst to taki prosty boobass :)
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez dudi » 6 maja 2013, o 17:13

Zgrasz do każdego DAWa, który jest do tego przeznaczony, nawet do Audacity czy Cool Edit. Nie wspominając o wszelkich Fruity Lopps'ach, Reaper'ach, Adobe Audition, Cubase'ach, Logic'ach, etc. (cała masa tego jest). Do miksu idealnie nada się też FL, Reaper, AA, Cubase, Logic. Zależy na co cię stać i co ci przypasuje, bo możliwości każdy z nich ma w zasadzie takie same.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez jayaflo » 6 maja 2013, o 17:55

Wiem , ale dzisiaj w fl zgrywałem ścieżkę na mpc , mianowicie werbel osobno z stopą i tak dzwięk się trochę dziwnie pompował nie wiem jak to określić może się z tym spotkaliście.
Nie wiem czy to pózniej regulować , czy może przy miksie . Chodzi mi głównie o Vst , które nadaje taką krystaliczną moc do bębnów jak np u Ostrego zajebiście bębny grają w sensie jakości.
jayaflo
Pad1
 
Posty: 90
Dołączył(a): 2013/05/06
Lokalizacja: Świebodzin
MPC: MPC 1000
Kontroler: korg padkontrol
DAW: fl studio

przez dudi » 7 maja 2013, o 09:22

Osobiście nie mam pojęcia o co ci może chodzić i jak mógłbym pomóc w powyższej kwestii. Wrzucałeś coś na MPC, ale co masz na myśli pisząc ścieżka ze stopą i z werblem, bo brzmi jakbyś ułożył wszystko w FL'u i wrzucił to sobie jako WAVa na MPC (tylko jaki wtedy sens w posiadaniu MPCtki ;> ). Co ci później "pompowało" (wrzuć jakieś próbki przed i po)? WAV is WAV - na tym samym odsłuchu powinien grać tak samo w tym wypadku. A wtyczki nadające krystalicznego brzmienia jak u OSTRego to pierwsze słyszę i brzmi to tak surrealistycznie jak przycisk w DAWie, który jest określany mianem MAKE THE MUSIC button :)
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez jayaflo » 7 maja 2013, o 14:21

Ok , ziomek pózniej ci prześle . Nie , nie ja robiłem w ten sposób , że normalnie beat na mpc bez kompa drumy i wszystko a potem to zgrałem na kompa i inaczej trochę brzmi pózniej ci pokaże :D
jayaflo
Pad1
 
Posty: 90
Dołączył(a): 2013/05/06
Lokalizacja: Świebodzin
MPC: MPC 1000
Kontroler: korg padkontrol
DAW: fl studio

przez dudi » 7 maja 2013, o 14:23

ooorajt, wrzuć pan na chmurkę najlepiej i tutaj do tematu, to sobie obetnie kto będzie chciał i wspólnie coś uradzimy
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez jayaflo » 8 maja 2013, o 21:24

http://www.sendspace.com/file/l5ifvg

to jest nagranie z fl studio i jak sami słyszycie werbel raz jest ciszej raz głośniej , jest to akurat nagranie z tego typowego programu mpc .
jayaflo
Pad1
 
Posty: 90
Dołączył(a): 2013/05/06
Lokalizacja: Świebodzin
MPC: MPC 1000
Kontroler: korg padkontrol
DAW: fl studio

przez jayaflo » 8 maja 2013, o 21:26

a tu jest nagranie na auda na takim samym poziomie głośności ale jest ciszej ( nie wiem dlaczego )
Ale werbel gra tak samo nie wycisza się na 1 takcie .
jayaflo
Pad1
 
Posty: 90
Dołączył(a): 2013/05/06
Lokalizacja: Świebodzin
MPC: MPC 1000
Kontroler: korg padkontrol
DAW: fl studio

przez totepady » 8 maja 2013, o 21:52

tu masz moją odpowiedź... bo robisz dokładnie ten sam błąd...

viewtopic.php?f=17&t=658

zauważ że stick gra głośno gdy wybrzmiewa praktycznie sam a przyciszony jest w momencie gdy gra kilka instrumentów naraz (które w dodatku mają sporo dołu)...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez jayaflo » 8 maja 2013, o 22:07

przeczytałem , czyli z tego co zrozumiałem muszę dać mniejszy volume ? .
jayaflo
Pad1
 
Posty: 90
Dołączył(a): 2013/05/06
Lokalizacja: Świebodzin
MPC: MPC 1000
Kontroler: korg padkontrol
DAW: fl studio

przez totepady » 8 maja 2013, o 22:24

na dzień dobry to bym sobie ustawił master volume w mpc na -3dB (mode+pad10) bo prawdopodobnie masz ustawiony na 0dB.
To jest w zasadzie temat rzeka ale w skrócie pisząc to musisz wprowadzić swój mix na poziom gdzie nie będzie za cichy by zbierać szum i nie będzie za głośny żeby przetworniki miały szansę poodychać (stąd -3dB).
Wyobraź sobie że poziomy głośności poszczególnych sampli się dodają, tak ? czyli dwa równocześnie grające sample na poziomie -2dB każdy, dadzą ci ogólny poziom mixu większy niż -2db, tak? resztę sam sobie dopisz....:D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez jayaflo » 9 maja 2013, o 20:43

Ok ,dzięki
jayaflo
Pad1
 
Posty: 90
Dołączył(a): 2013/05/06
Lokalizacja: Świebodzin
MPC: MPC 1000
Kontroler: korg padkontrol
DAW: fl studio

przez 315studio » 12 maja 2013, o 12:33

Według mnie warto zainwestować w Acida ten program to prawdziwy kombajn sam używam go w studiu do naprawdę przeróżnych rzeczy począwszy od rejestracji ścieżek audio/midi po miks z masteringiem włącznie obsługuje vst i współpracuje z praktycznie każdym kontrolerem.


Zgodnie z regulaminem forum zabronione są linki takie, jak ten który próbowałes tu przemycić. Chcesz reklamy - zapytaj przynajmniej o zgodę // dudi

6. Reklama strony prywatnej
Jeżeli chcesz zareklamować stronę prywatną możesz to zrobić za pomocą linka w sygnaturze.
Linki do stron / for, w szczególności z pornografią i z warezem, w tematach oraz sygnaturze są zabronione we wszelkich formach (bezpośredni link, link jako hasło, link w temacie, link w nicku, link do pokazywarek, link do bloga, itd.).
Jeżeli chcesz umieścić komercyjną reklamę na witrynie mpc-forum.eu proszę o wiadomość na adres admin@mpc-forum.eu
315studio
Padawan
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2013/05/12

przez tapetwo » 11 maja 2018, o 06:54

Witam. mam pytanie odnosnie mpc1000 i zgrywania sladow do pc.
1. zrobilem bit perkusyjny (stopa, werbel, hh otwarty, hh zamkniety) i 4 wyjsciami out wyslalem na daw. W calym projekcie mam na mpc mam tez procz perkusji jeszcze 2 syntezatory i bass i chcialbym to rowniez wyslac na pc zachowujac kwantyzacje, swing itd jak w przypadku perki. Chodzi o to zeby caly song (calosc projektu/sekwencje) z mpc zachowac przy zgrywaniu na komputer.
2. w projekcie dogralem jako midi zewn. syntezator z automatyzacja filtra robiona bezposrednio wlasnie na tym syntezatorze w czasie rzeczywistym. czy moge pozniej to edytowac w daw np. czas otwierania filtra czy istnieje inna technika produkcji tego typu zdarzenia?
sory, za tak banalne pytania, ale to moj pierwszy sampler (kupiony 2 tyg. temu) i poki co na 10 stronie manuala jestem :P
tapetwo
Padawan
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2018/05/11

przez DirtyDrumzStudio » 17 maja 2018, o 19:07

tapetwo napisał(a):1. zrobilem bit perkusyjny (stopa, werbel, hh otwarty, hh zamkniety) i 4 wyjsciami out wyslalem na daw. W calym projekcie mam na mpc mam tez procz perkusji jeszcze 2 syntezatory i bass i chcialbym to rowniez wyslac na pc zachowujac kwantyzacje, swing itd jak w przypadku perki.


Możesz ustawić wyjscia stereo [L+R] jako dodatkowe 2 outy. Nie wiem czy jest to możliwe na darmowym JJ OS czy Akai OS.

tapetwo napisał(a):2. w projekcie dogralem jako midi zewn. syntezator z automatyzacja filtra robiona bezposrednio wlasnie na tym syntezatorze w czasie rzeczywistym. czy moge pozniej to edytowac w daw np. czas otwierania filtra czy istnieje inna technika produkcji tego typu zdarzenia?


Jesli synth wysyla komunikaty MIDI CC to możesz przypisac ktoras z gałek do filtra w DAW i zapisac sama automatyke bezposrednio w DAW
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 824
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4


Powrót do Techniki produkcyjne



cron