MPC-forum.eu Your Music Production Center

Lekki ale denerwujący szum przy zgrywaniu z gramofonu.

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.

przez pietruh » 17 sty 2016, o 21:40

https://soundcloud.com/beoiks/szum/s-gPdD8 -- bez bbkodu bo wtedy nie wyświetla
Załączam próbkę, próbowałem jakoś eq usunąć ten szum, nawet prostym odszumiaczem z audacity i niestety nic nie daje rady.
Gramofon jest dobrze uziemiony więc gdzie mogą pojawiać się te szumy? Nie znam dobrze anatomii gramofonu i nie wiem co jeszcze sprawdzić.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez WodzuBeats » 17 sty 2016, o 21:51

ja bym stawiał na jakieś przebicie na ramieniu, szum się nie wzmacnia jak dotkniesz do ramienia ? Może zaśniedziały kabelki w systemie.
Avatar użytkownika
WodzuBeats
Pad1
 
Posty: 62
Dołączył(a): 2016/01/15
MPC: mpc renaissance
Sampler: Roland mv 8800
Kontroler: Keylab49
DAW: pro tools first

przez pietruh » 17 sty 2016, o 22:27

Szum się wzmacnia jak dotykam systemu (tak to się nazywa chyba - chodzi mi o to co wkręcam do ramienia : d )
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez WodzuBeats » 17 sty 2016, o 23:00

Jak wyciągniesz to co wkręcasz do ramienia, to tam w środku w ramieniu masz takie cztery bolce, prawie na pewno jeden Ci się wcisną ;) te cztery bolce powinny dotykać do czterech bolców (styków kontaktowych) w systemie. Łatwo to naprawić, sprawdź czy to chodzi o to, jak nie pomyślimy dalej :) a jak to wciśnięty styk to go niczym nie wydłubuj, tylko odkręć pierścień mocowania systemu(ten !@#$%^&* na końcu ramienia i włóż styk na swoje miejsce :)
Avatar użytkownika
WodzuBeats
Pad1
 
Posty: 62
Dołączył(a): 2016/01/15
MPC: mpc renaissance
Sampler: Roland mv 8800
Kontroler: Keylab49
DAW: pro tools first

przez pietruh » 18 sty 2016, o 10:47

Generalnie jak odkręciłem i spojrzałem to wszystkie 4 bolce wyglądają tak samo - jakby żaden nie jest wciśnięty.
Żaden nie wygląda dziwnie.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez WodzuBeats » 18 sty 2016, o 12:32

Wszystkie osiem ? No to pewnie coś zaśniedziało w systemie. Co to za wkładka ?
Avatar użytkownika
WodzuBeats
Pad1
 
Posty: 62
Dołączył(a): 2016/01/15
MPC: mpc renaissance
Sampler: Roland mv 8800
Kontroler: Keylab49
DAW: pro tools first

przez totepady » 18 sty 2016, o 19:14

fundamentalna szumu 50Hz + harmoniczne - 100Hz, 150Hz, 200Hz....350Hz itd....

prąd w gniazdku 230V / 50Hz
mówi ci to coś ? :D :D :D
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
albo masz gramek źle uziemiony, albo masz różnicę potencjałów masy pomiędzy gramofonem a tym do czego go podłączasz....
napisz coś więcej co podłączasz do czego :P
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2033
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez pietruh » 18 sty 2016, o 20:13

Numark tt1625 z Ortofon Concorde Pro-s z igłą pro-s do Behringera pp400.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez totepady » 18 sty 2016, o 20:18

a beh do czego idzie ?

EDIT:
zacząłbym od wymiany kostki zasilacza na jakąś inną jeżeli masz gdzieś plątające się po domu 12V.
pierwszy post na jaki natrafiłem, szukając tego preampu pokazuje jak beznadziejne kostki zasilacza idą z tym pudełkiem :P

Obrazek

pierwszy waveform jest z orginalnym zasilaczem
drugi waveform to beh lecący na baterii
trzeci z zasilacza kompa
czwarty ze switch mode'a...

...jak widzisz zasilacz beha do najczystszych nie należy.

spróbuj odpalić go na bateriach - (8 paluszków heheheh) albo na innej kostce - daj znać co i jak to bendziem kombinówać dalij... :D :D :D

EDIT 2:
tak sobie myslę że to rzeczywiście musi być kostka bo skoro Beh działa na prądzie stałym to czemu szum ma harmoniczne przemiennego ?
Kolejna metoda do sprawdzenia - wepnij słuchawki i zobacz czy słychać (sic!) ten przydźwięk bezpośrednio z beha, jeśli słychać to odłącz kable które idą z beha do kompa i zobacz jeszcze raz czy dalej buczy. Jeśli dalej buczy to raczej jest kostka, jeśli buczenie ustało znaczy się różnica potencjałów pomiędzy kompem a behem :|
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2033
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez pietruh » 18 sty 2016, o 23:06

Jak podłączę słuchawki i odłączę kable które idą do interfejsu to nadal słychać szum czyli to Behringer.
Jak zrobić to z tymi 8 paluszkami? Jakoś tak łopatologicznie wytłumacz, mam w domu elektryka więc powinienem dać radę coś zrobić.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez totepady » 19 sty 2016, o 18:31

łopatologicznie to poprostu łączysz je szeregowo a następnie podpinasz jakimś kabelkiem który ma taką samą końcówkę jak wtyk w behu i powinno działać (przynajmniej przez kilka godzin - a przynajmniej wystarczająco długo żeby sprawdzić czy działa :D)

EDIT:

1. łączysz je tak...tylko że osiem
Obrazek

2. lub używasz takiego pudełka wyszarpanego z jakiejś starej zabawki :D :D :D
Obrazek

3. ewentualnie dajesz nura do takiego pudełka i szukasz czegoś co ma 12v i min. 200-300mA :)
Obrazek
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2033
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez pietruh » 20 sty 2016, o 09:06

Okej spróbuję coś zrobić i dam znać. Dzięki wszystkim za pomoc :)
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live


Powrót do Studio