MPC-forum.eu Your Music Production Center

Tascam 112B

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.

przez MadBullBeats » 18 mar 2017, o 19:19

Siemka,problem pojawił się dziś kiedy chciałem włączyć kasete,klikając play kaseta ruszyła może o 5mm i się zatrzymała a po 3 sek play się wyłącza.
FF I REW działa elegancko - jakieś pomysły ?
Avatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6
 
Posty: 707
Dołączył(a): 2014/06/10
Lokalizacja: UK niedaleko Worcester
MPC: 2000XL 5000
Sampler: S900
Kontroler: Mpd18 RolandA49
DAW: FL11

przez totepady » 19 mar 2017, o 17:29

tascam to jest taka ciuchcia której pierwszym wagonikiem jest !@#$%^&* smar/towot który po 20 latach rozkłada się, traci swoje właściwości i tworzy twardą maź która psuje kolejne elementy i tak:

1. pasek - guma parcieje, rozciąga się i na początku nie trzyma obrotów a po jakims czasie pada całkiem. Chyba najłatwiejsza część do znalezienia zamiennika.

2. zębatki - zrobione są z jakiegoś lipnego plastiku (moze był dobry w tamtych czasach) i po prostu po kontakcie z produktami rozkładającego sie smaru zachodzi reakcja i sie kruszą nawet pod delikatnym naciskiem paznokcia.
Od czasu do lasu wypływają używane na różnych ebayach a i z odrobiną cierpliwości mozna trafic nawet na nówki drukowane na drukarkach 3D - te są lepsze bo z reguły robione są z nowoczesnego (w porównaniu z tym z czego były orginały) ABS'u.

3. Jeżeli zębatek nie trafi szlag i nie zadziała autostop to pójdą silniczki bo stary smar zwiększa opór, silniczek musi wykonywać wiekszą pracę aby obrócić kasetę, ciągnie wiecej ampów i całuy układ szlag trafia.

jezeli nie świecą ci sie żadne błędy na przyciskach to ciężko powiedzieć bez rozkręcania ale może to być luźny pasek skoro sam nie wyczuł awarii na silniczkach oraz nic ci nie chrupie w środku...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez MadBullBeats » 19 mar 2017, o 22:29

Rozkręciłem i pasek był tak luźny że szok,zamówiłem już zamiennik więc temat do zamknięcia - dziękówka za więcej wskazówek
Avatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6
 
Posty: 707
Dołączył(a): 2014/06/10
Lokalizacja: UK niedaleko Worcester
MPC: 2000XL 5000
Sampler: S900
Kontroler: Mpd18 RolandA49
DAW: FL11

przez Ryba » 21 mar 2017, o 23:03

Mam tą samą przypadłość z moim Tascam 122 MK II tylko że zamienik niestety okazał sie zły :( i nie mogę znaleść odpowiedniego, który będzie pasować.

Ps. Mogłeś pisać do mnie bym ci wysłał za free :) a mój servis kit właśnie jest od twojego modelu.

Jeśli ktoś potrzebuje oddam za darmo 5!

Obrazek
Avatar użytkownika
Ryba
Admin
 
Posty: 1436
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2500se//JJOS3
Sampler: Akai S950
Kontroler: Komplete Kontrol S25
DAW: Logic


Powrót do Studio



cron