MPC-forum.eu Your Music Production Center

Problem , słuchawki a odsłuchy

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.

przez Bialy92 » 10 sie 2017, o 18:24

Witam ,

Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać wiec może ktoś będzie wstanie mi doradzić ,
posiadam mikron mxl990 oraz interfejs Focusrite Scarlett Solo 2nd Gen , oraz odsłuchy Advance SP-20G , problem polega na tym że kiedy nagrywam wokal a chce podkład tylko na słuchawkach muszę biegać do głośnika i za każdym razem przekręcać na zero , i tak w kółko . Znalazłem coś takiego : http://allegro.pl/palmer-pro-monicon-re ... ml#thumb/1 , i pytanie czy to rozwiąże moje problemy?, i w jaki sposób to będzie działało z interfejsem , i czy może w ogóle z nim działać ?

(jeżeli jest jakiś inny sposób , to z chęcią sie o nim dowiem)

dodam że teraz jak mam tak wszystko podłączone to w programie REAPER ( w tym nagrywam oraz robie mix/mastering ) zawsze coś skrobocze i strzela lekko , ale na nagraniu tego niema .
Bialy92
Padawan
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2017/08/10

przez kazmisz » 10 sie 2017, o 20:45

Siemanko, w tym interfejsie masz oddzielną gałke do regulacji głośności słuchawek i oddzielnie do regulacji monitorów, pytanie jeszcze jak masz podpięte odsluchy do interfejsu, a druga sprawa z tym strzelanie to ustaw sample rate przy nagrywaniu w miarę jak najmniejszy np 64/128 ale jak już robisz mix to proponuję zwiększyć np na 512, zalezy ile i jakie wtyczki zapniesz i jak mocno obciazysz kompa i jak tego kompa można obciążyć zależy jaki procek ile ramu, jak to wszystko współgra że sobą itp. Powodzenia
Avatar użytkownika
kazmisz
Pad3
 
Posty: 193
Dołączył(a): 2015/02/28
MPC: MPC Studio
DAW: MPC Software

przez DirtyDrumzStudio » 11 sie 2017, o 06:12

Przeciez w reaperze masz direct monitoring właczasz go na instrumentalu i tyle
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 819
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez Bialy92 » 11 sie 2017, o 07:27

kazmisz napisał(a):Siemanko, w tym interfejsie masz oddzielną gałke do regulacji głośności słuchawek i oddzielnie do regulacji monitorów, pytanie jeszcze jak masz podpięte odsluchy do interfejsu, a druga sprawa z tym strzelanie to ustaw sample rate przy nagrywaniu w miarę jak najmniejszy np 64/128 ale jak już robisz mix to proponuję zwiększyć np na 512, zalezy ile i jakie wtyczki zapniesz i jak mocno obciazysz kompa i jak tego kompa można obciążyć zależy jaki procek ile ramu, jak to wszystko współgra że sobą itp. Powodzenia


Siemanko ! dzieki za odpis ,
właśnie oddzielnego do słuchawek tu niema , jest tylko jedno pokrętło które działą na słuchawki oraz głosniki naraz , a to nie ma sensu , a podpięte te odsłuchy mam na cinche
( czincze - czincze ) sprawdzę ten sample rating , a oddzielne pokrętło ma focus scarlet ale ten nieco większy , ja mam tą solo wersje i na niej tego niema , i pytanie czy jak dokupię tamto co wkleiłem to czy to będzie grać razem .
Bialy92
Padawan
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2017/08/10

przez Bialy92 » 11 sie 2017, o 07:30

DirtyDrumzStudio napisał(a):Przeciez w reaperze masz direct monitoring właczasz go na instrumentalu i tyle


działa na słuchawkach i głośnikach , słychać własny wokal tak , ale mi chodzi o podkład , o wyłączanie ( mutowanie ) bitu podczas nagrywania lecącego z głośników ,

chodzi mi o to zeby bit leciał jak robie odsłuch nagranego wokalu pod bit z głośników
a jak nagrywam zeby był tylko na słuchawkach ( kiedyś miałem pod intefejs jeszcze podpięte nie odsłuchy a wzmacniacz z kolumnami , i tam pokrętłem szło w 2sec sciszyc bit , który pozostawał tylko na słuchawkach , ale dzwięk był lipny , jednak to nie odsłuchy , a mix robić na nich to juz była tragedia
Bialy92
Padawan
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2017/08/10

przez Bialy92 » 11 sie 2017, o 17:32

Ktoś coś jeszcze doradzi ?
Bialy92
Padawan
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2017/08/10

przez totepady » 12 sie 2017, o 22:14

nie da rady... solo to jest najprostszy interfejs z rodziny scarlettów, posiadający tylko jedną szynę (dlatego nazwa SOLO).
jeżeli jestes naprawdę zdesperowany to najprostszym sposobem jest zrobienie sobie fizycznego obejścia przerywającego sygnał na kablu idącym do monitora przy pomocy jakiegoś przełącznika. W zasadzie to jest 5 minut roboty jeśli masz jakieś przełączniki pod ręką.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez Bialy92 » 13 sie 2017, o 15:51

to po co jest ten palmer w takim razie ?
Bialy92
Padawan
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2017/08/10

przez totepady » 13 sie 2017, o 17:08

palmer robi ci za ten wspomniany "przełącznik"...
możesz sobie więc mute'ować za 2zł lub za 300zł wybór należy do ciebie.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez Bialy92 » 14 sie 2017, o 10:08

to jak to zrobić , słucham uważnie :) zaciekawiłeś mnie :)
Bialy92
Padawan
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2017/08/10


Powrót do Studio



cron