MPC-forum.eu Your Music Production Center

Problem z trzeszczacymi bebnami w akai mpc touch.

Pytania i odpowiedzi dotyczące kontrolerów MIDI Akai MP/LP, MPC Renaissance/Studio/Fly, NI Maschine, etc

przez KazimierzDalton » 24 paź 2016, o 13:30

Czesc wszystkim,

Z gory przepraszam ,ale nie bedzie do konca po polsku bo nie mam polskich znakow w moim lapku. Mam taki problem ,ktory mnie strasznie irytuje.
Jak nakladam bebny na pady i wlacze np. full level to wszystko smiga elegancko ,dzwiek jest czysty i bez trzasku. I teraz tak na tracku nr 1 nagrywam hi hat. Wszystko jest ok a kiedy na tracku nr 2 probuje dograc do tego stope i werbel to one zaczynaja trzeszczec. Dziwne to jest bo zarowno stopa jak i werbel brzmia dobrze a zaczynaja trzeszczec tylko wtedy jak je nagram. Mieliscie podobna sytuacje. O co moze chodzic ?

Bede bardzo wdzieczny za jakies porady, sugestie.
KazimierzDalton
Padawan
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2016/07/15
Lokalizacja: Krk

przez DirtyDrumzStudio » 24 paź 2016, o 14:01

Moze nagrałes je z lekkim przesterem?
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 820
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez LostInDigital » 24 paź 2016, o 14:52

Definitywnie suma sygnału ponad zero. Jeszcze jedna możliwość to - używasz mpc jako kontrolera midi i procesor nie wyrabia ale raczej touch kupuje się, żeby używać jako samplera standalone i musiałbyś mieć nawalone efektów na pojedyncze instrumenty.

Jeszcze jedna opcja. ale to juz spekulacje/domysły. dwa różne formaty pliku. np. stopa wav 48khz 24bit, a hihat 44,1khz i 16bit. jest opcja, że może tak sie "system" zachowywać.
LostInDigital
 

przez KazimierzDalton » 25 paź 2016, o 12:18

Dzieki bardzo za odpowiedzi. Zaraz to wszystko sprawdze i napisze o co chodzilo. Mam nadzieje ,ze to ktorys z powodow o ,ktorych napisaliscie.
KazimierzDalton
Padawan
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2016/07/15
Lokalizacja: Krk

przez LostInDigital » 26 paź 2016, o 10:44

Jak tam jak tam, bo ciekaw jestem?
LostInDigital
 

przez Specter » 30 paź 2016, o 12:52

A nie używasz przypadkiem Yosemite/El Capitana? Znany problem z driverami, przynajmniej w MPC Renaissance/EIE Pro - sam z tym walczyłem długo aż w końcu zacząłem używać swojego Rena z zewnętrzną kartą dźwiękową, jako rozwiązanie pomaga reset urządzenia - wyłącz i włącz i będzie 15 minut spokoju zanim znowu zacznie trzeszczeć... Nie musisz nawet softu resetować.
Specter
Pad1
 
Posty: 44
Dołączył(a): 2015/02/15
MPC: Ren
Kontroler: Komplete Kontrol S61
DAW: Studio One / Bitwig


Powrót do Kontrolery MIDI