MPC-forum.eu Your Music Production Center

Moj Interfejs nagrywa 'MONO' ? AVID FAST TRACK SOLO

Potrzebujesz interfejsu, monitorów, słuchawek? Masz inne pytania? Zadaj je tu.

przez diamentica » 7 lis 2016, o 20:04

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Mam pytanie, a wlasciwie pewną wątpliwosc...

Zdecydowałam się kilka dni temu zakupić w/w urządzenie jako interfejs do mojego mikrofonu pojemnosciowego.

Niestety, podczas nagrywania, odsłuch nie działał. Moje sluchawki mialy nieco mniejszy 'bolec' niz wejscie w interfejsie wiec zastosowalam tzw.jacka.
Wtedy odsluch zadziałał tylko na jedną sluchawkę. W drugiej, nadal glucha cisza.

Myslalam, ze jest jakis problem jedynie z odsluchem, ale po probie odsluchania nagrania na komputerze, ponownie uslyszalam dzwiek jedynie w jednej sluchawce.

Zmienilam wiec sluchawki - nadal to samo.
Wylaczylam sluchawki, puscilam dzwiek w glosnikach - jeden glosnik gluchy.

Nie bardzo wiem czemu to wszystko przypisac.
Czy jest to jakas wada interfejsu ? Czy tez moze nie umiem czegos ustawic w komputerze ... ?
Troszke pieniazkow kosztowalo mnie to wszystko i nieco sie irytuję kiedy pojawiaja sie takie niespodzianki.


Uprzejmie proszę o wszelie porady i wskazowki.

P.S moim celem jest nagranie zadowalającej próbki wokalu acapella , w warunkach domowych. Jak na razie, na drodze sam przeszkody i utrudnienia, ale problemem interfejsu postanowilam zająć się jako pierwszym, bo jest bez wątpienia najważniejszy.
Jednak, w bardzo bliskiej przyszłości nie wykluczam zasypania Forum wszelkimi innymi wątpliwościami i problemami, ktore zapewne, napotkam na swej drodze :)


Z góry bardzo serdecznie dziekuję wszystkim cierpliwym :) Pozdrawiam !
diamentica
Padawan
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2016/11/07

przez DirtyDrumzStudio » 7 lis 2016, o 23:56

Nagrywasz wokal wiec ścieżka która tworzysz musi byc mono (chyba ze nagrywasz chórki w stereo to wtedy używasz 2 mikrofonów jeden na lewa sekcje drugi na prawa sekcje). Jeżeli tworzysz ścieżkę stereo to normalne ze nagra ci tylko jeden kanał jeżeli korzystasz z 1 wejścia w interfejsie (domyślnie lewy) wróć do instrukcji obsługi swojego DAW
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 825
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez aisbeatz » 10 lis 2016, o 13:14

Mam podobny problem więc napiszę tutaj żeby spamu nie robić. Do tej pory zgrywałem winyle przez wejście liniowe w moim PC i nagrywało się wszystko w stereo czyli tak jak chciałem (czasami jakieś breaki nagrywałem też w mono) ale od pewnego czasu mam interfejs Scarlett Solo i ostatnio postanowiłem zgrać kilka nowych winyli z użyciem tego interfejsu no i pojawił się problem. Na stronie producenta czytałem już wcześniej o tym że trzeba w mono nagrywać a nie w stereo bo wtedy jeden kanał jest 'pusty' ale teraz tak się zastanawiam co zrobić jeśli chcę zgrać jakiś winyl w stereo bo generalnie jak sampluje wszystko z wyjątkiem bębnów to w stereo to brzmi lepiej i nie trzeba już w miksie potem rozszerzać tego. Wie ktoś czy to jest po prostu fizycznie możliwe żeby przez ten interfejs w stereo coś zgrać czy muszę takie rzeczy robić przez wejście liniowe w PC i tyle.
Avatar użytkownika
aisbeatz
Pad5
 
Posty: 452
Dołączył(a): 2013/12/15
Lokalizacja: Łódź
Kontroler: Launchpad, MINILAB
DAW: FL Studio 12

przez DirtyDrumzStudio » 11 lis 2016, o 00:03

W scarlecie masz wejścia mono :)
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 825
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez aisbeatz » 12 lis 2016, o 14:14

czyli rozumiem że jak chce w stereo to muszę przez wejście w PC zgrać bo innej opcji nie ma.
Avatar użytkownika
aisbeatz
Pad5
 
Posty: 452
Dołączył(a): 2013/12/15
Lokalizacja: Łódź
Kontroler: Launchpad, MINILAB
DAW: FL Studio 12

przez DirtyDrumzStudio » 13 lis 2016, o 17:24

Niestety. Ale zastanowiłbym się czy istnieje sens nagrywania w stereo na zintegrowanej karcie dźwiękowej :) Podejrzewam że twój focus ma dużo lepsze parametry niż zintegrowana karta dźwiękowa. Na twoim miejscu sprzedałbym ten interfejs i zaopatrzył się w wersję z większą ilością wejść
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 825
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4


Powrót do Interfejsy audio i monitoring