MPC-forum.eu Your Music Production Center

Yamaha MG102C do studia

Porozmawiaj o mikserach studyjnych, do scratchu i tych do samplowania też.

przez dudi » 23 lut 2014, o 23:03

Miał ktoś z was bezpośrednio do czynienia albo ma jakąś opinię np. znajomego (takiego prawdziwego ;)) na temat mikserka Yamaha MG102C. Intensywnie zastanawiam się nad zakupem w niedalekiej przyszłości i wydaje mi się dość sensownym urządzeniem, włączając w to cenę.
Chcę przede wszystkim wreszcie spiąć wszystkie urządzenia: eska, MPCtki, gramofon, kaseciak, bo przełączanie mnie coraz bardziej dobija. Jako interfejs dalej póki co zostanie Maya 44, z czasem pewnie wskoczy jakaś prosta skarletka z MIDI.

Do utwierdzenia pozostaje dla mnie kwestia jakości dźwięku i potencjometrów, bo nie mam gdzie tego sprawdzić osobiście. Ciekawi mnie również ta kompresja.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez Ende » 24 lut 2014, o 06:57

dźwięk i potencjonetry są dobrej jakości, tylko coraz bardziej zaczyna nam szumieć majk na xlr, nie wiem, czy to kabel, czy wtyka, ale wymienię te obydwie rzeczy, poza tym jak najbardziej możesz brać :D
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

przez dudi » 24 lut 2014, o 10:02

Elegancko, a długo już go macie?
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez Ende » 24 lut 2014, o 12:14

1.5 roku
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

przez dudi » 24 lut 2014, o 13:17

To zaczynam kaskę odkładać :)
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez OBRcws » 24 lut 2014, o 14:49

Z tym konkretnym modelem nie mialem doczynienia, ale mialem z innymi z tej stajni i ogolnie mixery Yamahy to konie robocze, a kompresorek mimo ze podstawowy tez cie nie zawiedzie raczej...

Patrz na stan techniczny i czy zadbany ogolnie - bo jakosc samego urzadzenia raczej niezawodna.
Avatar użytkownika
OBRcws
Pad7
 
Posty: 904
Dołączył(a): 2013/11/04
Lokalizacja: Barnsley/UK
MPC: Maschine Studio
Kontroler: Fantom G8
DAW: Cubase 8 Pro

przez dudi » 24 lut 2014, o 14:54

Jak będę kupować coś takiego to na 100% nówkę ze sklepu, bo są dostępne w fajnej cenie i nawet nie zamierzam kminić nad "niepewną" używką za te kilka złotych taniej.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez OBRcws » 24 lut 2014, o 15:16

No to w takim razie w mixerach cokolwiek ze stajni Yamaha lub Mackie - wbijasz w ciemno i jakosc cie nie zawiedzie.
Avatar użytkownika
OBRcws
Pad7
 
Posty: 904
Dołączył(a): 2013/11/04
Lokalizacja: Barnsley/UK
MPC: Maschine Studio
Kontroler: Fantom G8
DAW: Cubase 8 Pro

przez dudi » 24 lut 2014, o 15:33

Upewniony jestem teraz we własnym myśleniu dostatecznie. Organizujemy mikserro i libację u Taty :V tudzież u mnie.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez jacai » 24 lut 2014, o 15:49

Mojemu ziomkowi się po roku spierd.... kilka potencjometrów i chyba 1 wejście...
Avatar użytkownika
jacai
Pad7
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2013/01/08
MPC: 1000 gt3

przez dudi » 24 lut 2014, o 15:51

Cóż za patologiczne wieści :( Niemniej, mimo wszystko, nie widzę na chwilę obecną lepszego typu niż ta yamaszka.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez OBRcws » 24 lut 2014, o 15:58

Przewaznie na nowy sprzet i tak masz ok 3 lata gwarancji w razie gdyby mialy byc jakies wady fabryczne.
Avatar użytkownika
OBRcws
Pad7
 
Posty: 904
Dołączył(a): 2013/11/04
Lokalizacja: Barnsley/UK
MPC: Maschine Studio
Kontroler: Fantom G8
DAW: Cubase 8 Pro

przez jacai » 24 lut 2014, o 16:01

Mogę polecić :
http://www.djshop.pl/i6805,alesis,alesi ... sb-fx.html

3 lata się rzadko zdarza, standard to 2. Co nie zmienia faktu, że i tak wymaga to pałowania się. Odsyłania i oczekiwania na odesłanie. Więc lepiej mieć coś co będzie działać. Oczywiście ja podałem tylko przykład. I nie mówię, że jest to standard bo nie wiem.
Avatar użytkownika
jacai
Pad7
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2013/01/08
MPC: 1000 gt3

przez Ende » 24 lut 2014, o 20:01

a ile chcesz na to kaski przeznaczyć? może ogarniesz sobie nowszego beha? :D
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

przez dudi » 24 lut 2014, o 20:36

Cena tej Yamahy mi pasuje, ale nie do końca o kasę chodzi. Wolę poczekać dłużej i kupić lepiej. Te nowe behy... myślałem trochę o tym, ale ostatecznie jakoś do mnie nie przemawiają.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez Ryba » 24 lut 2014, o 22:44

mordko ja mam MG124cx i jest kozaczek, żadnego złego słowa na niego nie powiem a MG102C w zupełności ci wystarczy i cie nie zawiedzie ;)
Avatar użytkownika
Ryba
Admin
 
Posty: 1429
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2500se//JJOS3
Sampler: Akai S950
Kontroler: Komplete Kontrol S25
DAW: Logic

przez dudi » 24 lut 2014, o 22:58

Zapomniałem o tym! Boś ty to nabył stosunkowo niedawno :)
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez Ryba » 24 lut 2014, o 23:10

od jakiegoś czasu :D
Avatar użytkownika
Ryba
Admin
 
Posty: 1429
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2500se//JJOS3
Sampler: Akai S950
Kontroler: Komplete Kontrol S25
DAW: Logic

przez TataDenata » 25 lut 2014, o 00:58

dudi napisał(a):Upewniony jestem teraz we własnym myśleniu dostatecznie. Organizujemy mikserro i libację u Taty :V tudzież u mnie.
Tak offtopując... Od weekendu z moją mamy ciche dni, więc jakakolwiek impra odpada... nawet kino nie pomogło ;] No ale... jak się ociepli (aura jak i emocje), to czemu nie ;)
Avatar użytkownika
TataDenata
Pad5
 
Posty: 524
Dołączył(a): 2013/11/04
Lokalizacja: 52°02′55″N 20°26′45″E
MPC: 1000 / 5000
Kontroler: ProKeys Sono 88
DAW: Cubase 5.1

przez Ende » 25 lut 2014, o 06:55

nowe behy są o wiele lepiej zrobione od starszych wersji a dodatkowo mają jakieśtam USB. ja bym brał beha :D
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

Następna strona

Powrót do Miksery