MPC-forum.eu Your Music Production Center

Mikser do MPC, do 2000zł

Porozmawiaj o mikserach studyjnych, do scratchu i tych do samplowania też.

przez EasyB » 13 kwi 2015, o 15:13

moskwa96 napisał(a):Do zgrywania sampli na mpc tez nie jest ci potrzebny ten mikser, bo masz wejścia w samym Mpc i lepiej zgrywac bez dodatkowych pośredników w postaci miksera (chyba ze poziom sygnału bedzie nieodpowiedni).

Dlaczego nie? Wstępny mix spokojnie może poczynić. Tylko interfejs do tego. Ja bym się jarał takim zestawem jak dziecko.

@moskwa96
A ten interfejs wbudowany w mixer nie jest wielokanałowy?
Ostatnio edytowano 13 kwi 2015, o 15:25 przez EasyB, łącznie edytowano 1 raz
EasyB
Pad5
 
Posty: 436
Dołączył(a): 2014/02/03
Lokalizacja: Spk
MPC: 2000
Sampler: ensoniq EPS 16+

przez MadBullBeats » 13 kwi 2015, o 15:17

Sorry za moje bzdety @EasyB ;V Poprostu bez mixera idzie zgrywać tracki i chciałem mu to uświadomić więc nie mów mi ,że bzdety piszę
Avatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6
 
Posty: 707
Dołączył(a): 2014/06/10
Lokalizacja: UK niedaleko Worcester
MPC: 2000XL 5000
Sampler: S900
Kontroler: Mpd18 RolandA49
DAW: FL11

przez Ende » 13 kwi 2015, o 15:40

Za !@#$%^&* przeproszeniem, przeczytałeś Ty to zdanie ze zrozumieniem?
"A jeśli mowa o nagrywaniu wielokanałowym, to jesteśmy oczywiście ograniczeni tylko ilością dostępnych w tego typu mikserach wejść*każde z nich** (także w bardziej rozbudowanej formie tego miksera – MultiMix 16 FireWire) będzie mogło zostać nagrane na niezależnych ścieżkach**."

*8 wyjść w MPC --> 8 wejść w mixerze
**przeczytaj to jeszcze raz - jak nie pomoże, to i drugi

Obrazek
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

przez moskwa96 » 13 kwi 2015, o 15:52

@EasyB
Sox z tego co pisał nie potrzebuje wstępnego miksu, tylko zrzutki 8 trackow jednoczesnie.

Interfejs w tym mikserze jest dwukanalowy. Wiem co mowię bo mam mikser z tej serii. A jak ktoś nie wierzy, to w specyfikacji stoi jak byk USB Interface 2in 2out.
Avatar użytkownika
moskwa96
Pad4
 
Posty: 332
Dołączył(a): 2014/10/24
MPC: Ren
Sampler: Octatrack
DAW: 100% RAW no DAW

przez Ende » 13 kwi 2015, o 16:08

1. W jakim programie zgrywasz ślady?
2. Jasne, że ma 2in i 2out. Do zgrywania poszczególnych ścieżek ma interfejs USB.
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

przez moskwa96 » 13 kwi 2015, o 18:37

@Ende
do kogo adresujesz to pytanie ?
Avatar użytkownika
moskwa96
Pad4
 
Posty: 332
Dołączył(a): 2014/10/24
MPC: Ren
Sampler: Octatrack
DAW: 100% RAW no DAW

przez Ende » 13 kwi 2015, o 19:20

Do Ciebie.
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

przez moskwa96 » 13 kwi 2015, o 21:57

1. W żadnym. Mam Renaissance i nie musze wogole wychodzic do domeny analogowej, wiec temat zgrywania ścieżek nie istnieje.

2. Właśnie w tym sęk, ze interfejs USB w tym mikserze ma tylko 2in, wiec kolega nie moze zgrywac 8 śladów jednocześnie tak jak oczekiwał, i musi je dziobać pojedynczo.
Avatar użytkownika
moskwa96
Pad4
 
Posty: 332
Dołączył(a): 2014/10/24
MPC: Ren
Sampler: Octatrack
DAW: 100% RAW no DAW

przez Ende » 13 kwi 2015, o 22:06

Ale próbowałeś zgrywać ślady pojedynczo? Jeżeli tak, to w jakim dawie? W FLS da się na pewno - wystarczy do każdego kanału w mixerze (flowskim) przypisać jeden ślad z Alesisa.
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

przez wolfset » 13 kwi 2015, o 23:47

po co miałby to robić, skoro ren wyeksportuje mu wszystkie tracki odseparowane ? Mikser, służy jak nazwa wskazuje do miksowania tracków w mikserze a nie do przesyłania ich do daw ;) niestety ten alesis może posłużyć co najwyżej do nauki podstaw miksu. Dlaczego ? trzypasmowa korekcja i słabo brzmiące, nieciekawe efekty. można za to użyć go do nagrywania sesji zespołu punkowego albo do zrobienia apelu w gimnazjum ;)
no trochę może przesadziłem :D
Obawiam się, że sprzęt o który pyta Sox kosztuje sporo więcej :( a sztuczki takie robi np Roland R-88
Jeśli zależy ci na szybkości i wygodzie komunikacji mpc z dawem to trzeba było wybrać rena. A jeśli chcesz miksować pożądnie materiał z 2kxl to albo eksportowanie do dawa pojedynczych śladów albo zainwestuj w porządną analogową konsoletę, rekorder i daj sobie spokój z daw, zostań prawdziwym kozakiem :D w końcu robienie muzy na kąpie jest dla cieniasów :D
Avatar użytkownika
wolfset
Pad5
 
Posty: 527
Dołączył(a): 2013/06/06
MPC: ren,
Sampler: mv 8800
Kontroler: keylab49,Mpd 24
DAW: Auria

przez Ende » 14 kwi 2015, o 05:55

What is wrong with you? Podałem tyle dowodów, a napisałeś, że "Mikser, służy jak nazwa wskazuje do miksowania tracków w mikserze a nie do przesyłania ich do daw".
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

przez wolfset » 14 kwi 2015, o 08:20

Dowodów na co ? chyba na niekompetencję i nieznajomość tematu. Wybacz, ale nie będę się z tobą wdawał w dyskusję ;)
Avatar użytkownika
wolfset
Pad5
 
Posty: 527
Dołączył(a): 2013/06/06
MPC: ren,
Sampler: mv 8800
Kontroler: keylab49,Mpd 24
DAW: Auria

przez Ende » 14 kwi 2015, o 11:27

!@#$%^&*, pietruh, daj mi bana. Nikomu więcej nie pomogę.
@ IKS DE //pietruh
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

przez Sox » 14 kwi 2015, o 16:42

Przyszedł, rozpakowałem i obczajam. Wiem, że mogę podpiąć gramca od razu do MPC, ale to cięcie sampli na MPC...:<(Zwłaszcza, że mi fader nie trybi)
Ale w takim razie mogę zgrać do MPC sampel>dyskietka>komp i tam sobie to pociąć ewentualnie.
Ja się jaram, bo ten mikser daję niezłego kopa słuchawkom:)

Przyda mi się, bo nie chcę zgrywać tylko 10 sekundowych sampli(czy ile tam można w MPC z rozszerzoną pamięcią) a nawet całe płyty.
Edit. Dzięki za pomoc, jestem zadowolony, bo się mi przyda ten mikser, dokupię ten interfejs z większą ilością wejść i będzie gitara.

Te miksery o które mi chodziło to na serio, jak zobaczyłem ceny, to wybiłem sobie z głowy je póki co, kiedyś może sobie kupię.

Edit.2 No i jak z tym gramofonem, bo podłączyłem pod chinch in, no i bardzo cicho gra, jest jakaś osobna regulacja tego wejscia?
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez MadBullBeats » 14 kwi 2015, o 17:27

Cięcie sampla w Mpc tylko dla wytrwałych,ma to swoje zajebiste uroki,co do mixera jak już go kupiłeś to życzę Ci abyś wykorzystał go jak najlepiej - powodzenia :V
Avatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6
 
Posty: 707
Dołączył(a): 2014/06/10
Lokalizacja: UK niedaleko Worcester
MPC: 2000XL 5000
Sampler: S900
Kontroler: Mpd18 RolandA49
DAW: FL11

przez totepady » 14 kwi 2015, o 17:28

ej...jaka rozmowa wogóle...heheheheh

@ende - Ja ci kiedys mówiłem of Behringer UFX ale Multimix tez daje radę o ile to jest firewire (UFX moze być USB).

@moskwa -
ende sie zagugerował pewnie wesją firewire

"All this adds up to a simple mixer that can also double as an audio interface, providing up to 18 simultaneous computer audio feeds"
"Given its low UK price, the Multimix Firewire 16 offers extraordinary value for money, and is ideally suited to the musician on a budget who wants to record an entire band at once, while keeping all the tracks separate for later mixing."
Sound on Sound - Multimix Review ;)

Minimum System Requirements:
4,200 RPM hard drive for basic recording (5,400 or higher preferred for multi-track recording and playback) - manual multimixa ;P

widocznie w inMusic nie ma ani jednego programisty który potrafiłby napisać sterownik USB obsługujący kilka wyjśc naraz :D

@klijent -
1. midi clock nie jest dokładny (24ppq vs 96ppq rozdzielczoś sekwencera w MP - widzisz miejsce na drift ?) a już napewno mniej dokładny głupiego timecode'u, dodatkowo trzeba sie pierdzielić z zostawianiem pół bara wolnego miejsca na początku żeby MC poprawnie zaskoczył.
2. 10 minut zgrywa to tylko chyba jak masz dwa tracki na krzyż w sekwencji o długości < 1min. :P. Co jeżeli masz średnio 4 min wałek z powiedzmy 10/15 trackami ? :P

@wolfset
wtrąciłeś się wogóle z takim tekstem ze mnie zabiło na miejscu :D :D :D
po co ci ren skoro i tak jesteś uzależniony od laptopa wiec mozesz uzywać FL'a albo abletona z jakimś tanim kontrolerem i tez eksportować osobne tracki ? (no offence - tylko taka analogia to twojej wypowiedzi :P)
a tak na marginesie to x32, UFX, Mutimix, Venice, ZED, ONYX, StudioLive itd itd itd - to pierwsze kilka "mikserów", które wpadły mi do łba a które pozwalają na wielościeżkową rejestrację :D.

@OP
a było sobie taki kupić :D :D :D
http://www.djshop.pl/s233849,behringer-ufx-1204.html
i zmieściłbys się w budżecie

tyle odemnie wtemacie :D
pis joł tejker end brusz jo her :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez MadBullBeats » 14 kwi 2015, o 17:37

@totepady każdy track zgrywam osobno i w Dawie sobie ustawiam potem-taki mam system - :V A midi clock nie jest dokładny,są i na to sposoby :hah:
Avatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6
 
Posty: 707
Dołączył(a): 2014/06/10
Lokalizacja: UK niedaleko Worcester
MPC: 2000XL 5000
Sampler: S900
Kontroler: Mpd18 RolandA49
DAW: FL11

przez totepady » 14 kwi 2015, o 17:48

to po co ci MP ? :V :V :V

a tak poważnie to zgrywam sie tylko bo przez moje lenistwo to czasami sam mam nieraz mam taki tor lotu że aż się dziwię że to działa :P
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez Sox » 14 kwi 2015, o 18:01

Dobrze kminię? Po prostu wpiąć się gramofonem do wejścia liniowego np 1,
takim kablem?
http://allegro.pl/kabel-proel-die-hard- ... 55095.html
Jaki musi być to jack, stereo czy mono? Bo zawsze mnie to zastanawia...

Edit.No i jak wtedy z tym uziemieniem? Zupełnie się teraz zakręciłem z tym wszystkim ><
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez wolfset » 14 kwi 2015, o 18:06

Paździoch jak zwykle roz...dolił temat w jednym wątku :D
Brawo mordziks :D
Sox żeby gramofon działał na twojej konsolecie musisz dokupić przedwzmacniacz gramofonowy z korekcją riaa :)
Avatar użytkownika
wolfset
Pad5
 
Posty: 527
Dołączył(a): 2013/06/06
MPC: ren,
Sampler: mv 8800
Kontroler: keylab49,Mpd 24
DAW: Auria

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miksery



cron