MPC-forum.eu Your Music Production Center

Mikser do MPC, do 2000zł

Porozmawiaj o mikserach studyjnych, do scratchu i tych do samplowania też.

przez totepady » 14 kwi 2015, o 18:07

źle kminisz - dla gramofonu potrzebne ci phono a nie line ;/

EDIT: nieważne, wilku był pierwszy :P
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2027
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez wolfset » 14 kwi 2015, o 18:22

totepady napisał(a):po co ci ren skoro i tak jesteś uzależniony od laptopa wiec mozesz uzywać FL'a albo abletona z jakimś tanim kontrolerem i tez eksportować osobne tracki ? (no offence - tylko taka analogia to twojej wypowiedzi :P)

I trzeba by było dokupić interfejs a taki jak w renacie to już nie lada wydatek :) Kiedyś próbowałem fl ale tylko ch..j mnie strzelał ;) wybrał bym pro toolsa. A że pro tools + kontroler + interfejs wyszedł by drożej od rena'tki. No a poza tym to workflow i naprawdę dobre efekty renaty :) Tak, że rozpędziłeś się z tą analogią mistrzuniu w uj :D ale czaję o co kaman :)
fajny ten UFX1204 ale ostatnio zapatrzyłem się właśnie na Midas'a Venice F-16 i już innych mikserów dla mnie nie ma :D chociaż pewnie, przez najbliższe dwa trzy latka zostanę przy miksowaniu na renacie bo strasznie wygodnie ;) no może poza brakiem subgroup :/
Avatar użytkownika
wolfset
Pad5
 
Posty: 527
Dołączył(a): 2013/06/06
MPC: ren,
Sampler: mv 8800
Kontroler: keylab49,Mpd 24
DAW: Auria

przez Sox » 14 kwi 2015, o 18:26

O boże... W co ja się !@#$%^&* xD
Że Phono to wiedziałem, tyle, że myślałem, że da radę to obejść. Mam mikser dwukanałowy Stanton M.203 ale wgl przez niego sampli nie zgrywam, bo chciałem się tych szumów pozbyć...

Tyle hajsu i nawet wejścia phono nie ma? Aww shiet...

Już nic nie czaję, w takim razie jak mam się podpiąć tym gramofonem do MPC?
Przecież z gramofonu mam wyjście 2xchinch z uziemieniem, a w MPC mam tylko RECORD IN.

Jak ja mam to teraz rozkminić, wydałem prawie cały hajs i wróciłem do punktu wyjścia, bo wyszło na to, że kupiłem tylko zajebistą wkładkę, ale i tak mam szumiący mikser i nic mi z tego.

Weźcie pomóżcie coś :D, no odesłał bym go z jednej strony, no ale jaka siara, pomyślą sobie, że bez kitu jakiś niezdecydowany koleś, pierw chcę anulować, później jednak kupuję, i znowu im odsyła : DDDD
Ale mam beke z tej całej sytuacji teraz, ale z drugiej strony to trochę smutne :D
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez wolfset » 14 kwi 2015, o 18:57

Uszy do góry :) tak jak napisałem, twój nowy mikser nadaje się idealnie do zadań typu live, ale nie do studia. Naprawdę jego najlepszym zastosowaniem będą festyny i tak dalej ;) ten mikser wysyła tylko sumę ;) ja bym ci poradził odesłać go :) musisz szukać miksera z interfejsem FireWire. Ten Behringer o którym pisał totepady wygląda nawet kozacko, tyle, że wiele osób ne ufa tej marce. jeśli chcesz jednak coś z usb to masz mało możliwości ale np M-Audio Fast Track Ultra 8 da sobię radę świetnie. dobrym wyjsciem jest tez Alesis MultiMix 8 USB który kosztuje grosze a na pewno wyśle ci sygnał z mpc na osiem tracków w dawie ;)
a co do podłączenia gramka bezpośrednio do mpc to musisz dokupić wzmacniacz z korekcją riaa, jak już pisałem, kosz nie za duży, na allegro pewnie z pięć dyszek :) chodzi o to, że gramofony są tak skonstruowane, że wysyłają słaby sygnał który potrzebuje odpowiedniego wzmocnienia :) a wzmocnienie to daje właśnie wzmacniacz gramofonowy, który w wielu urządzeniach jak np miksery dla dj czy mpc ren mają wbudowane :) przed tobą tony wiedzy do przyswojenia, ale warto na końcu czeka cię przecież co na mniej sława, siano i dupeczki jak w Valhalli :D sorry za tą końcową ironię, wiesz to wszystko też dopiero przede mną, a kto by się chciał dzielić tymi zaszczytami :D pozdro
Avatar użytkownika
wolfset
Pad5
 
Posty: 527
Dołączył(a): 2013/06/06
MPC: ren,
Sampler: mv 8800
Kontroler: keylab49,Mpd 24
DAW: Auria

przez Sox » 14 kwi 2015, o 19:08

Hahahah dzięki, napisałem już wiadomosc do Moskwy, mam zamiar to odesłać, mam nadzieję, że mi z tym pomoże.

Siedzę w muzyce już 5 lat, nie jestem kompletnie zielony, ale momentami zaczynam się gubić, nigdy nie miałem tyle hajsu by mieć cały sprzęt i ogarniać to, nie czułem nawet potrzeby siedzieć i studiować tego wszystkiego, przyswajając tą niezbędną wiedzę, bo wiedziałem, że hajsu i tak na to nie mam. Wszystko widziałem tylko na filmikach jak jakiś czarnuch siedzi stuka na MPC, ma podłączone monitorki do Mixera i sobie tam kula.

To wszystko wydawało się takie proste... Miałem tylko gramofon, mikser dwukanałowy focusrite'a 2i2, i majqa na początek. Nie dawno dokupiłem sobie lepszy system do gramofonu, MPC, monitory studyjne, no i chcę zacząć zabawę z muzyką już na prawdę na poważnie.

Kiedyś mnie to nie interesowało, że system ma słabą jakość, że mikser mi szumi, teraz mam zamiar zacząć od podstaw.
Czyli od dobrej jakości zgrywania sampli z vinyli:)

Edit. Co do Villi, mamony lasek i sławy, wiadomka! :D Przecież trzaskam bity by tak właśnie było, po to rapuję i wgl zajmuję się muzyką.
Jak to zarapował mój kumpel na freestyle'u
- Gdy Es O Iks wpada, to laski ściągają tu majtki(oczywiście ironicznie) Hehe:)
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez moskwa96 » 14 kwi 2015, o 19:22

@sox
Pewnie ze ci pomogę. Zwrocisz mikser, kupisz za ten hajs odpowiedni sprzet i będzie oks. Odezwę sie na pw jak będę przy kompie w domu.

@wolf
Popelniasz ten sam błąd co Ende. Nie doradzaj Alesis multimix 8 USB, bo nie nadaje sie do zgrywki. Ma taki sam interfejs (2in/2out) jak multimix 16 USB.
Avatar użytkownika
moskwa96
Pad4
 
Posty: 326
Dołączył(a): 2014/10/24
MPC: Ren
Sampler: Octatrack
DAW: 100% RAW no DAW

przez wolfset » 14 kwi 2015, o 19:47

moskwa96 napisał(a):
@wolf
Popelniasz ten sam błąd co Ende. Nie doradzaj Alesis multimix 8 USB, bo nie nadaje sie do zgrywki. Ma taki sam interfejs (2in/2out) jak multimix 16 USB.

Alesis multimix 8 USB to jeden z wyjątków który potrafi więcej niż wysyłać sygnał sumy ;) pod spodem dowód. nie jestem tylko pewny, czy potrafi zgrać cztery czy osiem ścieżek ;) ale jestem pewny, że czytałem, że co najmniej cztery potrafi :)
Avatar użytkownika
wolfset
Pad5
 
Posty: 527
Dołączył(a): 2013/06/06
MPC: ren,
Sampler: mv 8800
Kontroler: keylab49,Mpd 24
DAW: Auria

przez moskwa96 » 14 kwi 2015, o 19:56

Uwiez mi wolf na słowo, ze nie potrafi, i wiem co mowię bo go mialem. Filmiku nawet nie włączam ;)

peace
Ostatnio edytowano 14 kwi 2015, o 20:02 przez moskwa96, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
moskwa96
Pad4
 
Posty: 326
Dołączył(a): 2014/10/24
MPC: Ren
Sampler: Octatrack
DAW: 100% RAW no DAW

przez wolfset » 14 kwi 2015, o 20:00

Na zakamarkach audio piszą co innego :) włącz filmik a sam się przekonasz :) opcja ta działa w wersi usb 2.0 a ty pewnie miałeś mk1 po prostu :)
Ostatnio edytowano 14 kwi 2015, o 20:22 przez wolfset, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
wolfset
Pad5
 
Posty: 527
Dołączył(a): 2013/06/06
MPC: ren,
Sampler: mv 8800
Kontroler: keylab49,Mpd 24
DAW: Auria

przez moskwa96 » 14 kwi 2015, o 20:12

Sprawdziłem dodatkowo specyfikację producenta do mk2 i tak jak pisałem, jest to ten sam interfejs jak w mk1 czyli 2in/2out.

Za twoją namową sprawdziłem jednak filmik i z niego wynika ze makaron faktycznie nagrywa jednocześnie 4in, ale cieżko pokumac o czym opowiada. Moze to jakiś driver-hack, a moze fake i nagrywa na dwie karty z wyjscia RM out. Masz jakieś inne linki do tego tematu ? Moze wyciągnę ten mikser z piwnicy i zweryfikuje rewelacje makarona.. ;)
Avatar użytkownika
moskwa96
Pad4
 
Posty: 326
Dołączył(a): 2014/10/24
MPC: Ren
Sampler: Octatrack
DAW: 100% RAW no DAW

przez wolfset » 14 kwi 2015, o 20:22

rozwiń komentarze i skorzystaj z opcji translatora w wyszukiwarce :) domyślnie klikasz ppm i wybierasz przetłumacz na język polski :P
jest też o tym wzmianka w artykule na zakamarkach audio ;) stąd mi ten mikser przyszedł do głowy :)
http://zakamarkiaudio.pl/2013/10/nagrywanie-wielokanalowe-cz-3-duze-miksery.html
Przy okazji Sox, też powinieneś przyswoić ten art ;)
Avatar użytkownika
wolfset
Pad5
 
Posty: 527
Dołączył(a): 2013/06/06
MPC: ren,
Sampler: mv 8800
Kontroler: keylab49,Mpd 24
DAW: Auria

przez moskwa96 » 14 kwi 2015, o 20:26

No właśnie nie mam teraz dostępu do komputera i oglądałem z komy. Brak wgladu do komentarzy. Jak wrócę do hałupy, to obyczaje temat. Tnx za namiar..
Avatar użytkownika
moskwa96
Pad4
 
Posty: 326
Dołączył(a): 2014/10/24
MPC: Ren
Sampler: Octatrack
DAW: 100% RAW no DAW

przez totepady » 14 kwi 2015, o 20:49

"...but yes, your assessment is correct, usb 1.0 and 2.0 mixers under $400 are only going to get you 1-2 tracks in/out with the exception of the multimix by Alesis...." :D :D :D

w najciekawszym momencie gościowi...film sie urwał ale zdążył jeszcze powiedziec że tracki w multimixie są niezależne ;)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2027
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez wolfset » 14 kwi 2015, o 20:50

Spoko :)
a do kolegi Sox, jeśli chcesz po taniości kupić zajebiaszczy wzmacniacz gramofonowy, to poszukaj na allegro używanego wzmacniacza akai takiego z lat 80 ;) tylko wypatruj takiego, który ma wejście phono na 2xrca czy tam cincza, jak wolisz ;) są w nich naprawdę kozackie przedwzmacniacze, czasem korektor (a jak nie to możesz i tak dokupić ;) ), jakość dźwięku normalnie kryształ :) dodatkową zaletą jest też możliwość podłączenia innych urządzeń, np kaseciaka, a samplowanie z kaset też jest fajne :) mógłbyś sobie skonstruować nawet takie coś :D

hehe to tak w temacie tych przedwzmacniaczy riaa ;)
kurde coś mnie dziś ponosi wyobraźnia :D muszę dilowi za kozacki temat :D
Avatar użytkownika
wolfset
Pad5
 
Posty: 527
Dołączył(a): 2013/06/06
MPC: ren,
Sampler: mv 8800
Kontroler: keylab49,Mpd 24
DAW: Auria

przez Sox » 14 kwi 2015, o 21:27

Co do tych zakamarków Wolfset, właśnie tym się między innymi sugerowałem, i przez to tak szybko zamówiłem. :)
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez Ende » 14 kwi 2015, o 21:30

Co to za problem podłączyć gramka pod M.203, a M.203 pod Alesisa?
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

przez Sox » 14 kwi 2015, o 21:33

Ale szumi mocno ten mikser rozumiesz? A mi zależy na jak najmniejszych szumach :P
I albo kupię jakiś przedwzmacniacz jak mówi Wolf, albo kupię jakiś lepszy mikser(ale to drożej by wyszło)
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez Ende » 14 kwi 2015, o 21:43

Pokaż no te szumy.
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL

przez Sox » 14 kwi 2015, o 22:52

Trzymaj
http://www31.zippyshare.com/v/PaSXRduj/file.html
Sęk w tym, że przy odsłuchu jest o wiele lepsza jakość, na początku jest szum z bez ruszania wgl gramca, nw czy Ty to usłyszysz, ale tak krzaczy się coś jakość jak już leci bit.
Sox
Pad1
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2015/01/22
MPC: MPC 2000XL
DAW: Fruity Loops, Ft2

przez DirtyDrumzStudio » 16 kwi 2015, o 14:41

Jak dasz niski gain w mikserze [inaczej wzmocnienie] a wysoki w mpc to naturalne bedzie to ze poziom szumow jest wtedy wysoki. Ustaw gain w stantonie tak zeby nie peakowało i tak samo w mpc i bedzie hulac jak ta lala :)
DirtyDrumzStudio
Moderator
 
Posty: 746
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Ensoniq, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miksery



cron