MPC-forum.eu Your Music Production Center

Niedziałający crossfader?

Porozmawiaj o mikserach studyjnych, do scratchu i tych do samplowania też.

przez StereoTyp » 4 paź 2015, o 18:13

Siemano Wam. Jestem tu nowy, mam pytanie (myślę, że dobry dział). Niedawno kupiłem gramofon + mikser. Ogólnie tani sprzęt, potrzebny był do samplowania, jak się okazało prawdopodobnie da się scratchować... Gramek to Numark tt-1520, a mikser Numark M101. Otóż mam wszystko podłączone, gramofon do miksera, uziemienia, wszystko wydaje się być OK, ale coś jest z crossfaderem i poziomami głośności. Otóż cross nie ,,domyka'' scratchu. Tzn. nie reaguje w ogóle na ruch, to samo z poziomami głośności. Jak mówię, jestem w temacie nowy, staram się czytać, ale tego jeszcze nie ogarniam. Jakieś pomysły? Pozdrawiam.
StereoTyp
Padawan
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2015/10/04
DAW: FL 11

przez StereoTyp » 14 paź 2015, o 18:16

Ostatnio też myślałem, czy dobrze jest to podłączone, możecie mi powiedzieć jaka ma być mniej więcej zasada, tzn. czy gramofon od razu na mikser czy np. wszystko do komputera i osobno beat i sampel z winyla na mikser?
StereoTyp
Padawan
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2015/10/04
DAW: FL 11

przez DirtyDrumzStudio » 14 paź 2015, o 19:18

StereoTyp napisał(a):Ostatnio też myślałem, czy dobrze jest to podłączone, możecie mi powiedzieć jaka ma być mniej więcej zasada, tzn. czy gramofon od razu na mikser czy np. wszystko do komputera i osobno beat i sampel z winyla na mikser?


Nie sądzisz że na to pytanie odpowie ci instrukcja obsługi?
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 796
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez StereoTyp » 14 paź 2015, o 21:49

http://www.manualguru.com/numark/m101/q ... ge-3/print Fizycznej instrukcji nie miałem, ale tylko to znalazłem. Powiedzcie mi tylko, czy jednym gramkiem i bitem z kompa mogę to jakoś zrobić, by ten crossfader działał. Jak Zadaję głupie pytania, to mówcie, jestem newbie zone :)
StereoTyp
Padawan
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2015/10/04
DAW: FL 11

przez MARKOWY » 15 paź 2015, o 09:43

Nie poskreczujesz na tym sprzęcie, więc odpuść sobie temat od razu bo się tylko zniechęcisz.
Mixer bez krzywej cięcia crossa też się słabo nadaje.
Jedynie sampling Ci pozostał...
BTW
Miałem kiedyś ten gramofon, znalazłem w anglii pod śmietnikiem - funkiel nówka! :D
Avatar użytkownika
MARKOWY
Zwycięzca Ligi Bitów
 
Posty: 311
Dołączył(a): 2014/01/21
Lokalizacja: Wrocław
MPC: 2000XL
Kontroler: Novation SL MK2
DAW: Reaper / FL 10

przez StereoTyp » 30 paź 2015, o 15:57

Dzięki za info. Najwyżej poczekam i kupię coś lepszego :D
StereoTyp
Padawan
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2015/10/04
DAW: FL 11


Powrót do Miksery