Cięcie sampli i loopowanie

Dosłownie wszystko na temat Abletona.
rebib
Pad4
Posty: 312
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 14:27

Mam takie pytanko. W trakcie cięcia sampli w arrangmnt viev chciałbym żeby zaznaczony przeze mnie fragment był odtwarzany w kółko żeby sprawdzić czy dobrze jest zaznaczone a nie leciał dalej do niezaznaczonej części tracku. Pomoże ktoś jak to zrobić ? :)
https://soundcloud.com/rebib" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/pages/Rebib/362316280508789" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

Podzieliłem wątek, bo poprzedni zamknąłem, bo stworzyliśmy niedawno osobny dział dla Abletona, a wszystkie pytania lecą do jednego tematu.
rebib
Pad4
Posty: 312
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 14:27

Ok myślałem że to był teamt do zadawania pytań :) W każdym razie czekam na pomoc :)
Zdr
https://soundcloud.com/rebib" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/pages/Rebib/362316280508789" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2064
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

Obrazek
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

rebib pisze:Ok myślałem że to był teamt do zadawania pytań :)
Bo teoretycznie tak wyglądał, ale bałagan by się zrobił i nic później by nie było do znalezienia. Takie wątki to zło :V
Awatar użytkownika
b0b
Pad7
Posty: 941
Rejestracja: 22 lut 2013, o 11:13

totepady pisze:Obrazek
Sensei, nie widać nic co napisałeś, tylko jakiś obrazek... :(
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

Bo to była cała odpowiedź totepady - obrazek odpowiada na pytanie :)
Awatar użytkownika
b0b
Pad7
Posty: 941
Rejestracja: 22 lut 2013, o 11:13

Hhahahaha, ja nie wiem, czy na serio masz mnie za takiego debila, czy ja nie skminiłem teraz? :D :D
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

ahahah NIE, tym razem to ja nie skminiłem ;) bo odpisałem odruchowo, a męczę się od 3 godzin z Wordem na firmowym laptopie - jakby nie był oryginalny to bym po prostu zainstalował inny, ale wydałem grube hajsy i męczę się, bo się nie chce odpalić i nic nie mogę zrobić! :( Stąd ma nieopatrzność ;d
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2064
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

b0b pisze:Sensei, nie widać nic co napisałeś, tylko jakiś obrazek... :(
Bo na takie pytania to mi szkoda klawiatury, chyba że mi za amortyzację zapłacisz :D :D :D
I tak mi wisicie hajs za prawy przycisk myszy (Copy/Paste) :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

kontrol ce // kontrol fał (a na maku jakoś inaczej się kontrol nazywa chyba), ale tak czy inaczej coś wcisnąć trzeba :P
Awatar użytkownika
b0b
Pad7
Posty: 941
Rejestracja: 22 lut 2013, o 11:13

Hhahaha no to dobrze :D A na macu chyba command jest
rebib
Pad4
Posty: 312
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 14:27

Ej, kurcze wyobraźcie sobie że nie jestem takim ignorantem i wypróbowałem wcześniej tą opcje i niestety nie odnosze zamierzonego rezultatu :( Why?
Dzięki za czas!
https://soundcloud.com/rebib" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/pages/Rebib/362316280508789" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2064
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

A loop pointy sobie ustawiłes ? zaznacz co chcesz loopować i CTRL+L
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
rebib
Pad4
Posty: 312
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 14:27

O dzięki! Byłem pewny że wystarczy tylko zaznaczyć na żółto. Szjemonmi!
Dzięki mistrzu!
https://soundcloud.com/rebib" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/pages/Rebib/362316280508789" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
b0b
Pad7
Posty: 941
Rejestracja: 22 lut 2013, o 11:13

Słyszałem, że totepady na jednej ze ścian w pokoju ryje takie kreski i odlicza kolejnych użytkowników, którym uratował życie :D Teraz doszła następna :D
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2064
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

dziaram sobie krzyżyki na przedramieniach :D teraz biorę się za łydki :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

totepady pisze:teraz biorę się za łydki :D :D :D
żony chyba :)
rebib
Pad4
Posty: 312
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 14:27

Mam taki problem. Loopuje mi najmniej jeden takt. A ja chciałbym np zaznaczyć jakiś dźwięk między stopami w tracku i żeby mi sie odtwarzał w kółko, co bym mógł stwierdzić czy równo to wyciąłem :) Pomoże ktoś?
https://soundcloud.com/rebib" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/pages/Rebib/362316280508789" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2064
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

nie da rady...
poza tym jeśli ustawisz loop mniej niż jeden takt to nic nie stwierdzisz bo będzie napierdzielało tak szybko że gówno usłyszysz... :/
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
ODPOWIEDZ