Zapisywanie z simplera

Dosłownie wszystko na temat Abletona.
ODPOWIEDZ
rebib
Pad4
Posty: 312
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 14:27

Cześć,
mam dźwięk z simplerze, który chciałbym zapisać jako plik wav audio. Da rade jakoś to zrobić? Bo nie ogarniam...

Opisze dokłądnie co robię. Wrzucam piosenke którą chce zsamplować do arrangment viev w abletonie. Dostosowuje tempo do granic hh.
Teraz daje prawym przyciskiem myszy i sliced to new midi track. Wybieram jak chce żeby to pocięło i mam już załadowane wszytsko w nowym tracku midi. A teraz chciałbym po prostu, każdą tą próbkę midi wyciętą móc zapisać jako audio żeby wrzucić to w mpc :) Da rade?
\
Zdr
https://soundcloud.com/rebib" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/pages/Rebib/362316280508789" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
b0b
Pad7
Posty: 941
Rejestracja: 22 lut 2013, o 11:13

Czyżbyś wyręczał się softem przy cięciu sampla? ;V Lepiej żeby dudi nie zauważył tego tematu!
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

haha przed świętami mu odpuszczę, ale nawet rózgi już nie dostanie dwudziestego czwartego od wujcia :D
rebib
Pad4
Posty: 312
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 14:27

ha otóż nie do końca, ale czasem fajne rzeczy wychodzą chyba :D można też polecieć z funkcją warp i wtedy mamy pocięte tak jak chcieliśmy. Ogólnie metoda fajna i szybka i do tego można dodatkowe efekty stosować. ALe problem właśnie mam z zapisaniem tych sliceów :(
https://soundcloud.com/rebib" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/pages/Rebib/362316280508789" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

Problem z cięciem w abletonie jest taki że tnie się niedestruktywnie (znowu to dziwne słowo :/) czyli generalnie sampel wcale nie jest cięty a ustanawiane sa w nim markery początek/koniec.
wycięcie próbek jest trochę mozolne bo musisz: nacisnąć prawym na waveforma ---> crop sample (robisz to w kazdej interesującej cie komórce drum racka) a nastepnie idziesz do folderu tymczasowego który ustaliłeś sobie w preferencjach, wchodzisz w temp project ---> samples ---> Processed ---> Crop (w tym podfolderze masz wszytkie pociete sample). Najlepiej sobie zrobić skrót do tego folderu gdzies na pulpicie chociaż nie wiem czy zadziała bo ableton robi nowy Temp Project dla kazdego nowootwrtego projektu :/
Tyle....Voila czy jakos tak :D :D :D

...and as always...nie dziekuj :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
rebib
Pad4
Posty: 312
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 14:27

Ja nie dziękuje. Ja oddaje Ci hołd ;)
https://soundcloud.com/rebib" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/pages/Rebib/362316280508789" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
ODPOWIEDZ