MPC-forum.eu Your Music Production Center

Automatyczne nagrywanie

Niedrogi, ale nie darmowy, a jednak jeden z lepszych.

przez jacai » 24 sty 2014, o 19:16

Witam. Szukam funkcji, które pozwala na rozpoczęcie nagrywania ścieżek w momencie dotarcia do kompa sygnału z zewnątrz . Ktoś coś wie ?
Avatar użytkownika
jacai
Pad7
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2013/01/08
MPC: 1000 gt3

przez dudi » 26 sty 2014, o 21:45

Kiedyś kumpel to rozkminiał właśnie w Reaperze, jak mi się jutro przypomnisz to go podpytam jak to ogarnął.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez jacai » 27 sty 2014, o 02:29

PRZYPOMINAM SIĘ JUTRO :D
Avatar użytkownika
jacai
Pad7
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2013/01/08
MPC: 1000 gt3

przez dudi » 27 sty 2014, o 11:12

Zadziałałem w tej sprawie, czekam na odpowiedź :)
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez jacai » 27 sty 2014, o 11:23

Gicio, dzięki !
Avatar użytkownika
jacai
Pad7
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2013/01/08
MPC: 1000 gt3

przez b0b » 27 sty 2014, o 14:28

Może w manualu coś wynajdziesz? Na stronce Reapera jest po polsku cały pdf'ik
Avatar użytkownika
b0b
Pad7
 
Posty: 947
Dołączył(a): 2013/02/22
Lokalizacja: Koszalin
MPC: 2500
Kontroler: LPD8
DAW: Reaper

przez jacai » 27 sty 2014, o 14:39

No średnio coś znalazłem....
Avatar użytkownika
jacai
Pad7
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2013/01/08
MPC: 1000 gt3

przez b0b » 27 sty 2014, o 14:41

To czekamy na prezesa, czy coś się dowiedział :D Ja też mam reapera, ale nie ogarniałem tej opcji jakoś. Ale.. kto wie, pewnie by było wygodniej.. :D
Avatar użytkownika
b0b
Pad7
 
Posty: 947
Dołączył(a): 2013/02/22
Lokalizacja: Koszalin
MPC: 2500
Kontroler: LPD8
DAW: Reaper

przez dudi » 28 sty 2014, o 13:35

Sprawa wygląda następująco (nie mam jak przetestować, więc daję suchą instrukcję od kumpla):
W ustawieniach urządzeń midi w Reaperze trzeba włączyć komunikaty i to drugie też zaznaczyć (tam dwie opcje są). Później naciskasz prawym na play w Reaperze i zaznaczasz pierwszy kwadracik i wybierasz MTC i nazwę karty dzwiękowej.
Na MPC w midi ustawiasz midi time code
MMC ON
30 frame
Później naciskasz record w Reaperze a on czeka aż naciśniesz play na MPC i dopiero wtedy nagrywa. Tylko musisz mieć włączony metronom na MPC przed całym bitem i jeden pusty pattern przed całym bitem, bo traci chwilę na synchro i czasem omija pierwszą stopę albo sampel.


Dajcie znać czy wszystko hula, czy coś poprawić w tym opisie :)
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez dabek » 28 sty 2014, o 13:48

nie jestem pewny czy o to chodziło? Konfiguracja MIDI to nie problem powinno hulać na luzie, u mnie działa to tak, że po kliknięciu record w reaperze odpala się to co zrobiłem na MPC, ale nie jest to automatyczne nagrywanie bo mimo wszystko trzeba kliknąć record, pytanie zrozumiałem tak, że np. rejestracja ścieżki dźwiękowej rozpocznie się kiedy do interfejsu audio dotrze sygnał o odpowiedniej głośności? może źle zrozumiałem ? :)
Avatar użytkownika
dabek
Pad5
 
Posty: 442
Dołączył(a): 2013/06/15
Lokalizacja: Warszawa
Kontroler: MPC Renaissance

przez jacai » 28 sty 2014, o 14:53

No głównie o to chodziło. Chociaż MIDI też jest jakimś rozwiązaniem ! Sprawdzę potem.
Avatar użytkownika
jacai
Pad7
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2013/01/08
MPC: 1000 gt3

przez dabek » 28 sty 2014, o 15:06

a to wybaczcie :) przez MIDI będzie to latać bez problemu to w zasadzie chyba jedyne sensowne rozwiązanie? Jakby co to pisz na pw jakbyś miał jakiś problem to postaram się pomóc.
Avatar użytkownika
dabek
Pad5
 
Posty: 442
Dołączył(a): 2013/06/15
Lokalizacja: Warszawa
Kontroler: MPC Renaissance

przez jacai » 28 sty 2014, o 15:15

Tzn , że chodziło mi głównie o to o czym piszesz Ty, czyli uruchomienie nagrywania w momencie gdy do kompa dociera sygnał z interfejsu. CO nie zmienia faktu, że odpalanie sygnałem MIDI też jest git.
Jakiś pomysł co do auto nagrywania zwykłego sygnału ;>
Avatar użytkownika
jacai
Pad7
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2013/01/08
MPC: 1000 gt3

przez dabek » 28 sty 2014, o 15:16

mógłbyś dokładnie opisać w jakim celu to zastosowanie? Może coś uda się wymyślić.
Avatar użytkownika
dabek
Pad5
 
Posty: 442
Dołączył(a): 2013/06/15
Lokalizacja: Warszawa
Kontroler: MPC Renaissance

przez jacai » 28 sty 2014, o 15:22

Chodzi głównie o aranż bitu pod nawijkę. Mam nawijkę . I nagrywam kolejne ścieżki, sampel, perka, bass itd itp. Wiem, że intro trwa 15 sekund w 16 wchodzi zwrota. Ustawiam więc ścieżkę z nawijką tak by zaczynała się w 16 sekundzie. Natomiast dogrywając sobie na żywo do niej bit, wiem ,że jeśli po kliknięciu play w MPC ( i równoznacznym z tym startem nagrywania ) zawsze wejdę w tekst z rozpoczęciem się pierwszej zwroty bitu. Bez mozolnego dopasowywania ścieżek do siebie w przypadku chwilę za wczesnego lub zbyt późnego kliknięcia record.
Mam nadzieję, że jasno to opisałem:P
Avatar użytkownika
jacai
Pad7
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2013/01/08
MPC: 1000 gt3

przez dabek » 28 sty 2014, o 15:29

nie wiem czy dobrze zrozumiałem :D ale z tego co piszesz MIDI powinno być Twoim rozwiązaniem. Rozumiem, że masz już nagrany wokal i chcesz do niego dograć beat i żeby od razu to było ustawione dobrze w projekcie? To jeżeli intro beatu jest zawsze takie samo to właśnie można ustawić MPC i reapera tak, że przy kliknięciu record w reaperze odpali się od razu projekt w MPC i powinno to równo śmigać, biorąc pod uwagę, że zawsze kursor w reaperze jest na początku intra i w tym samym miejscu projekt zaczyna się w MPC. Warto zwracać uwagę na to, żeby w reaperze było ustawione odpowiednie tempo i każda ścieżka wokalu żeby zaczynała się w miejscu, które reaper Ci dopasuje to siatki w nim, w tedy można też swobodnie przenosić wokale.
Avatar użytkownika
dabek
Pad5
 
Posty: 442
Dołączył(a): 2013/06/15
Lokalizacja: Warszawa
Kontroler: MPC Renaissance

przez jacai » 28 sty 2014, o 15:33

Dlatego MIDI też jest rozwiązaniem ale jest to generalnie pałowanie się z następnymi ustawieniami. Nie rozumiem czemu nie ma po prostu możliwości uzbrojenia nagrywania i jego startu w momencie kiedy do kompa dociera jakikolwiek sygnał z zewnątrz. Bo to przecież proste rozwiązanie jak cholera...
Avatar użytkownika
jacai
Pad7
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2013/01/08
MPC: 1000 gt3

przez kejsu » 16 maja 2014, o 14:02

Patent z midi na pewno przydatny, ale gdyby ktoś znalazł sposób na rozpoczęcia nagrywania, z momentem startu sygnału, proszę o wpis w temacie. :)
Avatar użytkownika
kejsu
Pad5
 
Posty: 520
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski/Warszawa
MPC: 2000 xl


Powrót do Reaper



cron