MPC-forum.eu Your Music Production Center

problem z nagrywaniem ścieżek

Niedrogi, ale nie darmowy, a jednak jeden z lepszych.

przez Roman » 16 maja 2015, o 14:23

Siema!

Problem pojawił się znikąd, nagle nagrywana ścieżka (z mpc 2000xl przez interfejs lexicon omega) zaczęła dziwnie brzmieć, pokażę to na video:

na początku monitoring ustawiony jest na reaper, potem ok. 10s zmieniłem na mpc by pokazać istotę problemu


co zrobiłem w tej sprawie:
-sprawdziłem inne porty usb w lapku
-odinstalowałem interfejs
-zainstalowałem sterowniki ze strony producenta
-spiąłem na nowo mpc z lexiconem, sprawdziłem kable
-nawet hurrwa przeskanowałem kompa w poszukiwaniu jakiegoś syfu..

Pany, jak myslicie gdzie leży problem? czy celować w problemy z samym interfejsem?
Mam do zgrania większą ilość produkcji z szaraka i mówiąc szczerze jestem w ciemnej dupie...
a też se będę spamował pod postami :
https://soundcloud.com/rmnbeatz
Avatar użytkownika
Roman
Pad1
 
Posty: 94
Dołączył(a): 2014/01/26
MPC: 2000xl
Sampler: s900

przez Roman » 16 maja 2015, o 15:07

edit/ sprawdziłem nagrywanie w cubase dołączonym do lexicona. wszystko jest ok
a też se będę spamował pod postami :
https://soundcloud.com/rmnbeatz
Avatar użytkownika
Roman
Pad1
 
Posty: 94
Dołączył(a): 2014/01/26
MPC: 2000xl
Sampler: s900

przez totepady » 16 maja 2015, o 15:13

brzmi to trochę jak feedback loop - sprawdź czy w MP nie masz input monitoringu włączonego. Na moje ucho brzmi to trochę jak:
1. dźwięk wychodzi z MP i wpada do reapera
2. reaper odgrywa to co do niego wchodzi i "gdzieś" podaje to na MP
3 MP odtwarza swoją sekwencję + monitoring :/

co się stanie jak dasz głośność na maxa ? czy te artefakty się zwiększają/wydłużają tak jakby ci mikrofon sprzęgał ?

EDIT:
czyli reaper gdzieś ci podwójnie monitoruje lub tak jak napisałem wyżej - gdzieś wysyła spowrotem do MP
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2027
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez Roman » 16 maja 2015, o 16:14

przywróciłem ustawienia fabryczne, i już nie jest tak że przy nagrywaniu sygnał jest tak zniekształcony. Jednak gdy w DAW dam play z nagraną ścieżką, nadal lipa (po zrendowaniu ścieżki wszystko jest ok - brzmi jak trza ;) )

edit/ zmieniłem sterowniki na asio4all. problem zniknął
a też se będę spamował pod postami :
https://soundcloud.com/rmnbeatz
Avatar użytkownika
Roman
Pad1
 
Posty: 94
Dołączył(a): 2014/01/26
MPC: 2000xl
Sampler: s900

przez totepady » 16 maja 2015, o 17:26

:)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2027
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN


Powrót do Reaper



cron