MPC-forum.eu Your Music Production Center

[1.8] Maschine z abletonem

Rozwiąż problem z oprogramowaniem od Native Instruments.
Regulamin działu
Obecnie w obiegu są dwie główne wersje Native Instruments Maschine, które troszkę się od siebie różnią w rozmieszczeniu poszczególnych opcji na wyświetlaczach i w samym sofcie (v1.8 i v.2.x). W związku z tym w temacie swojego pytania koniecznie ZAZNACZ WERSJĘ SOFTU dla którego to pytanie jest kierowane.
Znacznik powinien być w nawiasach kwadratowych na początku tytułu wątku np. [1.8] lub [2.0]

przez rebib » 7 lut 2014, o 14:53

Siemka,
poznałem się już trochę z moją masziną. Chciałbym teraz zacząć pracować na tych dwóch softach. Wiem, ze większość tak właśnie robi. Nie wiem tylko jak ma to wyglądać.
Maschine mam wrzucić jako nowy clip midi. Odpalić wersje fx czy tą bez fx i czym się one różnią.
No i jak przenosić to co stworzyłem w maschine do abletona tak żebym mógł to jeszcze aranżować i mixować.
Proszę o ogólny zarys co i jak.
Pozdrawiam :)
rebib
Pad4
 
Posty: 314
Dołączył(a): 2013/09/24
Lokalizacja: Lbn
Kontroler: NI Maschine mk1
DAW: Ableton 9, Maschine

przez rebib » 8 lut 2014, o 12:01

Cześć,
no więc póki co doszedłem do tego że używam maschine jako plugin wewnątrz abletona i sprawdza się to spoko. Po ułożeniu wszytskiego w maschine chciałbym to móc jakoś mixować przy pomocy abletona. Tworzyłęm nowe clipy audio w Abletonie i wysyłałem na nie: osobno kick, osobno werbel i osobno haty. Elegancko wszystko sobie mogłem zmixować. Tylko że jak chciałem wyextrachować track gotowy z maschine to wiadomo, perkusja cała była wysłana na abletona i nic z tego...
Jakoś mi to wszystko nie idzie do końca jakbym chciał. Może jakieś rady? Wskazówki?
Bardzo proszę :)
Pozdrawiam
rebib
Pad4
 
Posty: 314
Dołączył(a): 2013/09/24
Lokalizacja: Lbn
Kontroler: NI Maschine mk1
DAW: Ableton 9, Maschine

przez totepady » 8 lut 2014, o 12:19

Podbij tego posta dzisiaj ok 1700-1800 bo ja lubię obiecywać ludziom że im odpiszę a później zapominam bo mi się wątek nie świeci jako nieprzeczytany :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2033
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez rebib » 8 lut 2014, o 15:46

Przypominam się :) I przy okazji pytam czym jest opcja retrig w scene? Próbuje coś szukać po ang ale nie bardzo kumam...
rebib
Pad4
 
Posty: 314
Dołączył(a): 2013/09/24
Lokalizacja: Lbn
Kontroler: NI Maschine mk1
DAW: Ableton 9, Maschine

przez totepady » 10 lut 2014, o 19:05

zacznę od końca...
RETRIG wymusza odegranie sekwencji od początku podacz przełączania sie pomiedzy sekwencjami "w locie".
np.:
Wyobraź sobie że masz dwie sekwencje po 8 barów każda, jezeli przełączysz sekwencję 1 na sekwncję 2 na powiedzmy 5 barze to sekwencja do której się przełączasz będzie grana od tego momentu (czyli od piateko bara). Jeżeli zaznaczysz RETRIG to nie ważne kiedy przełączysz sekwencje to i tak sekwencja do której sie przełączasz będzie odgrywana od początku.

teraz co do Msch jako plugina...
W trybie pluginu Maschine 1.8 daje ci tylko 16 outów które mozesz przypisać do całej grupy lub do pojedynczego pada, wiec musisz je sobie jakoś rozdysponować chociaż w zasadzie jest to wiecej niż wystarczające. Ja osobiście mało kiedy uzywam Maschine w trybie pluginu a raczej w trybie kontrolera (chociaz i dla pluginu znajdują się zastosowania). najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby dla ciebie zapodanie sobie msch 2.x bo ona ma własny mixer ale skoro masz 1.8 to przerzucanie tracków do audio bedzie chyba najłatwiejszym sposobem. Zrób sobie po prostu jakis pattern np. perkusje a później dawaj solo na poszczególne elementy patternu i przeciągaj je do abletona, wyrenderuje ci to tracki audio dla kazdego elemntu. Roboty na 5 minut a ułatwia zycie jak cholera. Możesz też robić tak jak napisałes że robiłeś czyli podpinać poszczególne outy do audio tracków w maschine i zgrywac oldschoolową metoda tracki tak jak w MPC ale skoro pracujesz w domenie cyfrowej to takie rozwiazanie raczej mija sie z celem. :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2033
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez rebib » 11 lut 2014, o 12:00

Dziękuje ślicznie :)
Będzie trzeba pozbierać hajs ma 2.0.
Mam jeszcze takie pytanko. Używam kilku pirackich wtyczek VST i zauważyłem że Maschine jakoś wykrywa że nie są oryginalne i mi je blokuje. Da się jakoś to ominąć?
Zdr.
rebib
Pad4
 
Posty: 314
Dołączył(a): 2013/09/24
Lokalizacja: Lbn
Kontroler: NI Maschine mk1
DAW: Ableton 9, Maschine

przez dudi » 11 lut 2014, o 12:49

khm... kupić, ewentualnie PW żebym tylko o tym nie wiedział
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez rebib » 11 lut 2014, o 16:24

Ok sorry.
TTP, mam jeszcze amły problem. Chce przenosić tracki z Maschine do Abletona ale po przeniesieniu jakby zmienia się ich tempo i nie grają tak jak grały w Maschine... why? :(
rebib
Pad4
 
Posty: 314
Dołączył(a): 2013/09/24
Lokalizacja: Lbn
Kontroler: NI Maschine mk1
DAW: Ableton 9, Maschine

przez totepady » 11 lut 2014, o 18:29

maschine na 100% nie moze zblokowac ci pirackich wtyczek od firm innych niż NI bo musiałaby wiedzieć jak poznać orginalne zabezpieczenie od cracka a to stawiałoby ją w tym samym rzędzie co programy dekodujące czyli cracki :D :D :D.
Co do exportu audio to musisz zaznaczyć opcję której.....nie ma w opcjach :D :D :D
Domyślnie maschine nie exportuje audio przygotowanych do loopowania i zostawia trochę ogona aby w razie czego wszystkie pluginy typu delay, reverb itp mogły wybrzmiec do końca. Aby włączyć wrapping musisz wejśc do FILE --> EXPORT AUDIO --> OPTIONS --> zaznaczyć LOOP OPTIMIZE wcisnąć........CANCEL :D :D :D
od tej pory maszyna będzie exportować poprawne pliki.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2033
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez rebib » 11 lut 2014, o 19:26

Brakuje mi już słów wdzięczności dla Ciebie :)
Zdr!
rebib
Pad4
 
Posty: 314
Dołączył(a): 2013/09/24
Lokalizacja: Lbn
Kontroler: NI Maschine mk1
DAW: Ableton 9, Maschine

przez mieszkas » 17 kwi 2014, o 17:07

Jak ustawić czułość padów w Abletonie? Obojętnie co wrzuce na pady, przy uderzeniu jest fulllvl. Normalnie działa tylko jak wrzuce Maschine jako wtyczkę. Inne wtyki też nie reagują na moc uderzenia.
Przez dłuższy czas jakoś nie zwracałem specjalnie na to uwagi, ale zaczyna mnie to powoli denerwować. Grzebałem już kilka razy i nigdy nie mogę tego ustawić.
Avatar użytkownika
mieszkas
Pad3
 
Posty: 218
Dołączył(a): 2013/10/10
MPC: 2000XL
Kontroler: Maschine
DAW: Ableton/Maschine

przez mieszkas » 27 kwi 2014, o 01:19

Podbiję...
Nikt nic nie wie?
Avatar użytkownika
mieszkas
Pad3
 
Posty: 218
Dołączył(a): 2013/10/10
MPC: 2000XL
Kontroler: Maschine
DAW: Ableton/Maschine


Powrót do NI Maschine