MPC-forum.eu Your Music Production Center

Problem z oprogramowaniem [2.0]

Rozwiąż problem z oprogramowaniem od Native Instruments.
Regulamin działu
Obecnie w obiegu są dwie główne wersje Native Instruments Maschine, które troszkę się od siebie różnią w rozmieszczeniu poszczególnych opcji na wyświetlaczach i w samym sofcie (v1.8 i v.2.x). W związku z tym w temacie swojego pytania koniecznie ZAZNACZ WERSJĘ SOFTU dla którego to pytanie jest kierowane.
Znacznik powinien być w nawiasach kwadratowych na początku tytułu wątku np. [1.8] lub [2.0]

przez Lth » 29 maja 2014, o 09:38

Siemanko, mam problem a nawet dwa problemy :P Pierwszy dotyczy użycia procesora- przy nawet niewielkich projektach skacze niemilosiernie powodujac klikanie, zacinanie, przerywanie dźwięków. Oczywiscie skoki użycia są jakieś wyimaginowane ponieważ sam komputer ma 54 % użycia co jest w sumie normalne kiedy pracuje mi maschine ;p Drugi problem dotyczy sterowników- zainstalowalem sobie ASIO aczkolwiek kiedy zostawie maschine, odejde od komputera i nie bede jej uzywal przez jakis okres czasu, to po powrocie zastanie mnie "poszarpany" dzwiek ktory brzmi jak z syntezatora. Wtedy wchodze, zmieniam ustawiam sample rate i problem teoretycznie znika-teoretycznie bo co jakis czas pracujac na maschine chcac nie chcac musze powtorzyc czynnosc. Troche ciezko to wytlumaczyc, mam nadzieje ze ktos zrozumie ten belkot i bedzie mial jakas solucje :D
Lth
Pad1
 
Posty: 94
Dołączył(a): 2013/03/01
MPC: 2500

przez totepady » 29 maja 2014, o 20:20

1. update'uj do 2.1.1
2. podciągnij troszke latencję w górę np. do 256 lub 512 sampli
3. co to za stery asio ? bo wydaje mi się że to one coś chrzanią....
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez Lth » 30 maja 2014, o 00:16

1. Update nic nie daje, oczywiście mam 2.1.1 ; )
2. Latencja ciągle siedzi na 512 (nie jestem w stanie tego zmienic)
3. ASIO4ALL 2.10 :P
Zastanawiam sie czy problem nie leży w tym, że brak mi interfejsu audio. Irytuje mnie jednak fakt iż interfejs audio prawdopodobnie rozwiąże tylko jeden z moich problemów- a mianowicie problem z "poszarpanym" dźwiękiem(gdzies na anglojezycznym forum wpadlem na to "teoretyczne" rozwiazanie problemu) :P Natomiast drugi problem leży u podstaw stabilności programu- fakt że komputera nie mam najnowszego ale myśle że procesor 4x3,2 i 6 gb ramu + czysty dysk powinny wystarczać do stworzenia czegoś bardziej skomplikowanego niż 4 grupy i 10 scen :P Zastanawiam się w takim wypadku nad używaniem maschine poprzez fl studio jako wtyka, tylko teraz pytanie czy takie rozwiązanie ma sens i czy cokolwiek zmieni w złożoności projektów.
Lth
Pad1
 
Posty: 94
Dołączył(a): 2013/03/01
MPC: 2500

przez totepady » 30 maja 2014, o 16:06

Problem nie jest w braku interfejsu a w skopanych sterach na 95%.
Właśnie odpaliłem 2.1.1 na lapku Core Duo 2 (2x1.7 ghz) i 4gb Ramu -efekt ? :
8 zawalonych grup samplami, 2 zawalone grupy różnymi patchami reaktora, latencja ustawiona na 88 sampli i procek łapie średnio 30% :D :D :D.

Dziwi mnie fakt że nie możesz zmienić buforu :/ w ASIO4ALL.
Spróbuj wyłączyć wszystkie inputy w sterowniku a zostawic tylko output
Latency compensation na 0
Pull mode wyłączone
buffer offset 4ms
always resample 44.1>48khz wyłączone
force wdm driver to 16 bit WŁĄCZONE...
zrestartuj maschine i obaczymy dalej ocb
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez Lth » 3 cze 2014, o 12:52

Generalnie udało mi się wyeliminować problem z tym "poszarpanym" dźwiękiem także dzięki wielkie natomiast pozostał wciąż ten sam irytujący problem 4 grupy(nawet czasem nie do końca wypełnione samplami) 8 scen i już cpu skacze do 100%. Natomiast skoki cpu są bardzo dziwne ponieważ ten mały wykresik trzyma się bardzo nisko, i po prostu co jakiś czas wyskakuje do 100%. Czasem mogę robić bity cały dzień i wrzucać mnóstwo grup, scen i problem nie występuje. Dziś odpaliłem program żeby dokończyć projekt który wczoraj zacząłem(wczoraj problemów nie było) i dziś już skoki cpu do 100 ale mimo wszystko miernik trzyma się mniej więcej na 5, 10 max może 20% oczywiście wszystko w maschine bo normalnie komputer pokazuje 34 % użycia procka :/ Te chwilowe jak to po angielsku nazywają "glitche" są bardzo irytujące i uniemożliwiają normalną pracę ;p Bawiłem się już z ustawianiem sampli w sterowniku od 88 po 2048, nic to nie daje tym bardziej że jak zmieniam ustawienia to w maschine dalej pokazuje to samo- 512 samples. Nie mam pomysłu jak to wyeliminować.
Lth
Pad1
 
Posty: 94
Dołączył(a): 2013/03/01
MPC: 2500

przez totepady » 3 cze 2014, o 15:10

wątpię żeby to miało coś wspólnego z Maschine :/

sciągnij to ---> http://www.thesycon.de/dpclat/dpclat.exe
powyłączaj wszystkie programy, przeglądarki, komunikatory, antywira (który przy produkcji i tak powinien być wyłączony)
i włącz ten programik. Jeżeli w przeciągu dwóch minut bedziesz miał jakieś CPU Spike'i (tak to sie nazywa a nie glitche :D :D :D) to zupdate'uj sobie wszystkie sterowniki do swoich peryferiów i powyłączaj wszystkie niepotrzebne usługi.

napisz czy masz jaki masz Absolute Maximum Latency po minucie to będziemy gadać dalej ;)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez Lth » 3 cze 2014, o 16:00

sorki, spotkalem sie z różnym nazewnictwem a sam nie byłem pewien jak to nazwać :D mój błąd ; ) co do Absolute Maximum Latency to po minucie było 315
Lth
Pad1
 
Posty: 94
Dołączył(a): 2013/03/01
MPC: 2500

przez totepady » 3 cze 2014, o 16:34

czyli to nic z driverami od płyty hmmm....
powód dla którego stara (1.8) maschine ci działa a nowa sie krzaczy jest IMHO prosty - stara uzywa tylko jednego rdzenia a nowa jest wielowątkowa i te spike'i pojawiaja się w momencie przełączania rdzeni.
1. zobacz może co sie dzieje z tym programikiem jak włączysz maschine (czy powoduje to wywalanie jakichś peaków)
2. wyłącz throtthling procka żeby żaden rdzeń nie przechodził w stan uśpienia. Wejdź do ustawień zasilania (czy jak to tam w polskiej windzie). - "power options", zmień ustawienia planu zasilania na cos w rodzaju "high performance" (czy jak to tam :D). Następnie w zaawansowanych daj minimalny stan procesora 100% i maksymalny stan procesora 100%.
Jak to nic nie da to będziemy kombinowac dalej :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez Lth » 3 cze 2014, o 22:08

Dobra, po zastosowaniu Twoich ustawień zauważyłem że w projektach w których występowały te CPU Spike'i -narazie zniknęły, to znaczy od czasu do czasu pojawiają się ale tylko w wypadku kiedy z czegoś korzystam np jak za często przełączam karty w przeglądarce ;p (spike'i nie są ciągłe, występują tylko w momencie chwilowego obciążenia procka) natomiast w bardziej rozbudowanych projektach dalej występuje ten problem(maschine utrzymuje sie ciągle w graniach 40-50% i co jakiś czas podskakuje do 100). Podczas występowania tych CPU spike'ów odpaliłem menadżera zadań i ten program który pokazywał mi latencję- Menadżer mówił mi że zużycie procesora jest w granicach 40-50% natomiast programik od latencji pokazywał mi gdzieś na poziomie 140 jednostek. Problem dalej jest natomiast w troche mniejszych projektach narazie się delikatnie uspokoiło
Lth
Pad1
 
Posty: 94
Dołączył(a): 2013/03/01
MPC: 2500

przez Lth » 4 cze 2014, o 11:41

w ramach uzupełnienia - Spike'i powróciły :/
Lth
Pad1
 
Posty: 94
Dołączył(a): 2013/03/01
MPC: 2500

przez Lth » 23 sie 2014, o 16:41

A więc po dłużej przerwie odświeżam temat ponieważ zauważyłem coś ciekawego- jesli włącze komputer po całkowitym zamknięciu(nie uśpieniu), program zaczyna wariować i nie jestem w stanie zrobić jednego patternu ponieważ miernik CPU skacze do maximum natomiast jeśli odpalę jakąś grę czy program który zużywa znaczną część procesora, wyłącze dany program/grę i uśpie komputer po czym odpalę go- maschine działa poprawnie, żadnych większych skoków CPU podczas tworzenia skomplikowanych projektów. Czy jest ktoś w stanie wyjaśnić w czym leży tutaj problem? :P Pozdro
Lth
Pad1
 
Posty: 94
Dołączył(a): 2013/03/01
MPC: 2500


Powrót do NI Maschine