MPC-forum.eu Your Music Production Center

Maschine Mikro MIDI i Export

Rozwiąż problem z oprogramowaniem od Native Instruments.
Regulamin działu
Obecnie w obiegu są dwie główne wersje Native Instruments Maschine, które troszkę się od siebie różnią w rozmieszczeniu poszczególnych opcji na wyświetlaczach i w samym sofcie (v1.8 i v.2.x). W związku z tym w temacie swojego pytania koniecznie ZAZNACZ WERSJĘ SOFTU dla którego to pytanie jest kierowane.
Znacznik powinien być w nawiasach kwadratowych na początku tytułu wątku np. [1.8] lub [2.0]

przez DirtyDrumzStudio » 24 wrz 2014, o 14:44

Powoli przymierzam się do zakupu s700 i kilku modułów brzmieniowych i chce nimi sterowac z poziomu Maschine i tu mam 3 pytania:

- Czy ustawienia keygroups w s700/900/950 dla Maschine będą takie same jak w przypadku MPC?

- Jak ustawić export z sladow stereo na mono?

- Jak to jest z timingiem maschine bo natknąłem się na ten watek i bardzo mnie to niepokoi:

http://www.native-instruments.com/forum ... ng.174501/

Poki co nie mam jak tego samemu sprawdzić bo czeka mnie zakup interfejsu MIDI [Mam wersje Mikro]. Ale jakiekolwiek info na temat sekwencjonowania MIDI jest dla mnie bardzo ważne.
DirtyDrumzStudio
Moderator
 
Posty: 747
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Ensoniq, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez totepady » 24 wrz 2014, o 18:16

1. nie bardzo kumam o co ci chodzi z keygroupami ?
2. możesz wyeksportować cały master, grupę (bank jak kto woli), lub ścieżki pojedyńczych padów. Wszystko ustawia się w preferencjach exportu ale chyba padów w mono nie wyeksportujesz :/ (zaraz obadam).
3. co do timingu to tutaj masz wszystko w tym temacie i mogę się pod tym podpisać obiema nogami :D :D :D:


UPDATE:

w maschine nie wyeksportujesz tracków w mono...tzn wyeksportujesz plik stereo z dwoma takimi samymi kanałami :/ Co prawda da sie nagrać plik w mono (tylko z jednego kanału) i to jest prawdziwy plik mono (jeden kanał) ale po eksporcie tracku z tym plikiem otrzymujesz dwukanałowca :/. Wychodzi na to że wewnętrzny mikser maschine jest na stałe w stereo :/
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2027
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez DirtyDrumzStudio » 24 wrz 2014, o 18:50

1. Keygroups to ustawienia grup w samplerach serii S. Inaczej mowiac to program dzieki ktoremu eska przypisuje np. kick do 1wszego pada, snare do 2giego i tak dalej.

2. To wszystko o czym piszesz wiem lecz nie widze opcji exportu ani w opcjach exportu ani w opcjach maschine

3. Co do watku ktory jest w linku chodzi o latencje maschine [zbyt duza dla MIDI?] a filmik troszke nie na temat bo wiem ocb z ppq i kwantyzacja a nic typ nie mowi o opoznieniach przez MIDI.
DirtyDrumzStudio
Moderator
 
Posty: 747
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Ensoniq, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez totepady » 24 wrz 2014, o 19:00

patrz wyżej jeszcze raz bo poszedł update heheheh....
keygroupy da sie przypisać bo pad w maschine może przybrać cały jeden kanał MIDI lub pojedyńczą nutę na jednym kanale więc możesz zrobić co chcesz. Co do MIDI Outów to ja mam MP cały czas zapietą w Maschine i nie mam jakichś strasznych problemów i żadnej latencji nie mam :/. To samo sie tyczy kilku racków które mi przeleciały przez palce - żadnych problemów :D To moze być jakiś proble stricte eskowy :/
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2027
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez DirtyDrumzStudio » 24 wrz 2014, o 19:06

ALe lecisz sygnałem MIDI z MIDI out w Maschine czy z MIDI out w interfejsie?
DirtyDrumzStudio
Moderator
 
Posty: 747
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Ensoniq, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez totepady » 24 wrz 2014, o 19:08

z Maschine... w interfejsie mam loopa zrobionego OUT do IN'u :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2027
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez DirtyDrumzStudio » 24 wrz 2014, o 19:12

No własnie. W mikro nie mam outów i to może być problem zwiazany o ktorym typek pisze.
DirtyDrumzStudio
Moderator
 
Posty: 747
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Ensoniq, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez totepady » 24 wrz 2014, o 19:14

zaraz obczaję...

EDIT:

tak na sucho i z głupa to:
1. MIDI z MASCHINE do MP - żadnego driftu metronomu


2. MIDI z Scarlett 18i20 do MP - delikatny drift metronomu (ok. 1ms) słychać fazowanie dwóch metronomów (maschine i MP) które raczej ciężko będzie usłyszeć na filmie ale na moje oko to drift jest tak mały ze i tak nie będzie miał na nic wpływu. No chyba że jak procek w kompie będzie mordowany to rzeczywiście może coś driftować :/


Swoją droga tak sobie myślę że to może być wina faktu iż maschine synchronizuje się MIDI clock'iem a nie Time Codem a jak wiadomo Midi clock to jest raczej NO GO :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2027
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez DirtyDrumzStudio » 25 wrz 2014, o 14:54

Dzięki totepady za pomoc. No cóż pozostaje mieć nadzieję ze problem o którym gościu pisał dotyczy tylko jego. A co do exportu to chyba bede sobie go darował i zrobie poprostu template Maschine dla reapera tak żeby każdy out był przypisany do miksera w reaperze i wszystko było ustawione na cacy.
DirtyDrumzStudio
Moderator
 
Posty: 747
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Ensoniq, EMU
DAW: Cockos Reaper 4


Powrót do NI Maschine



cron