MPC-forum.eu Your Music Production Center

Wybór sprzętu - Pytanie

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.

przez szumi » 7 maja 2015, o 07:11

Siemano,
Od kilku lat zbieram płyty i scratchuje. Zajarałem się klepaniem w pady (mam dostep do mpk49) ale chciałbym się oderwać od komputera z tym. Przeczytałem tutaj wiele tematów odnośnie sprzętu, i skłaniałbym się póki co ku najtańszej opcji - MPC 500.

Czy nagrywanie z winyli bezpośrednio do 500, i przycinanie jest o wiele bardziej uciążliwe niż np. na MPC 1000 ?
Z góry dzięki za dobra rade :)
szumi
Padawan
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2013/11/09

przez MCH » 7 maja 2015, o 08:17

Ja osobiście 500 nie używałem więc ciężko mi się wypowiedzieć co ona tam ma, natomiast korzystałem z 1000 przez pewien czas i dla mnie to było za mało. Dlatego moim zdaniem nie powinieneś schodzić niżej niż 1000, jak masz do niej jeszcze JJ OS to może być mała bestia.

Natomiast uważam, że dobrze robisz chcąc pracować na samym MPC bez komputera, wyrobisz sobie workflow pracy bez PC, potem nawet jak byś przerzucił się na STUDIO czy REN to będziesz miał we krwi już ten workflow i nie będziesz nawet musiał patzeć na komputer, co wątpie żeby się udało bez uprzedniego przetarcia na MPC.
Avatar użytkownika
MCH
Pad1
 
Posty: 47
Dołączył(a): 2015/01/16
Lokalizacja: LDZ
MPC: 5000, Studio
DAW: MPC, Reaper

przez pietruh » 7 maja 2015, o 15:08

szumi napisał(a):Siemano,

Czy nagrywanie z winyli bezpośrednio do 500, i przycinanie jest o wiele bardziej uciążliwe niż np. na MPC 1000 ?

Wygląda to podobnie do tych starych MPC (60, 3000) czyli masz cyferki zamiast waveforma.
Miałem MPC 500 2 lata i polecam. Świetna maszyna, da się zrobić cały bit od początku do końca.
PS. Z ekraniku MPC 500 przenieść się na ekranik MV-8000. PFOO mózg w kawałkach.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez szumi » 7 maja 2015, o 20:14

Rozumiem, że w MPC1000/2500 waveform juz jest ?

Dzieki :)
szumi
Padawan
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2013/11/09

przez dudi » 7 maja 2015, o 20:15

Jest.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez szumi » 7 maja 2015, o 20:23

Mógłbym was prosić jeszcze o kilka porad odnośnie kupna sprzętu przez sieć(na co zwracać uwagę, co może być awaryjne) ? Sam nie jestem zdecydowany czy będzie to MPC500/1000/2500. Zastanawia mnie również zbliżona cena 1000/2500 na serwisach aukcyjnych.
Dziękuję za wszelkie info!
szumi
Padawan
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2013/11/09

przez dudi » 7 maja 2015, o 20:30

Głównie to czy działają wszystkie pady i przyciski. O ile przyciski wymieni się dość prosto i tanio, o tyle z padami jest już drożej.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez beatshowbrothers » 8 maja 2015, o 06:13

Zanim zdecydujesz się na kupno zapytaj też o to czy nie ma problemów(trzasków) na wejściach do samplowania input(MPC500) cz record in(MPC1000/2500) oraz czy wszystkie suwaki i pokrętła działają poprawnie, a także czy wyświetlacze nie mają pad pikseli. Jeżeli jest możliwość z przetestowania to skorzystaj
beatshowbrothers
 

przez dudi » 8 maja 2015, o 07:24

Nie widziałem jeszcze bad pixeli w tych nowszych modelach.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez pietruh » 8 maja 2015, o 14:50

dudi napisał(a):Nie widziałem jeszcze bad pixeli w tych nowszych modelach.

Ja również.
Po za tym, powinieneś zwrócić uwagę na ram (czy jest rozszerzony) i na oryginalne akcesoria jak opakowanie, kabel zasilania.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez szumi » 8 maja 2015, o 22:32

Gościu, pisze że 100% sprawny. Ram, zasilacz i pudełko są. Teraz pozostaje tylko ostateczna decyzja czy to ma być ostatecznie MPC500 :)
szumi
Padawan
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2013/11/09

przez OBRcws » 9 maja 2015, o 02:01

Nie chcę ci mieszać ale wolisz 1000'kę ;)

2500 to taka fajniejsza 1000'ka... Jeśli cię stać to dołóż, lecz możliwości zblizone. Natomiast różnicę między 500 a 1k poczujesz ...
Avatar użytkownika
OBRcws
Pad7
 
Posty: 904
Dołączył(a): 2013/11/04
Lokalizacja: Barnsley/UK
MPC: Maschine Studio
Kontroler: Fantom G8
DAW: Cubase 8 Pro

przez MCH » 9 maja 2015, o 10:22

Ja tak jak OBRcws polecam Ci wziąść wyższy model jeśli finanse na to pozwalają. Na pewno nie będziesz żałować wydanego siana, za które masz dodatkowe opcje. Jak dla mnie to cena przekłada się 1:1 do funkcjonalności w tym wypadku. Natomiast wybierając tańszą opcję możesz potem czuć niedosyt, że trochę byś dołożył, a bardziej by spełniało twoje wymagania.
Avatar użytkownika
MCH
Pad1
 
Posty: 47
Dołączył(a): 2015/01/16
Lokalizacja: LDZ
MPC: 5000, Studio
DAW: MPC, Reaper

przez pietruh » 9 maja 2015, o 11:34

Jak masz hajs bierz wyższy model, jak nie masz - to bierz MPC 500. Będziesz zadowolony z każdego wyboru, gwarantuje.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez szumi » 9 maja 2015, o 17:25

Dzieki wielkie za odpowiedzi, właśnie zaczynam się skłaniać ku 1000. Sam pamiętam jak kupiłem jeden z najtańszych mikserow i po miesiącu doszedłem do wniosku że przydal by się droższy sprzęt :)
Pozdro
szumi
Padawan
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2013/11/09

przez pietruh » 10 maja 2015, o 10:25

szumi napisał(a):Dzieki wielkie za odpowiedzi, właśnie zaczynam się skłaniać ku 1000. Sam pamiętam jak kupiłem jeden z najtańszych mikserow i po miesiącu doszedłem do wniosku że przydal by się droższy sprzęt :)
Pozdro

Myślę, że nie działa to w taki sposób. Bo jakość MPC 500 jest taka sama jak wyższych modeli, jednak różni się ilością opcji.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez Ende » 11 maja 2015, o 16:12

MPC to nie mixer. Tam potrzebujesz dobrego crossa, natomiast na każdej MPC da się zrobić bit.
Ende
Pad10
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 2013/01/27
Lokalizacja: GDZ
DAW: FL


Powrót do Porównania samplerów i kontrolerów



cron