MPC-forum.eu Your Music Production Center

Mpc 2500 czy Mpc 5000 proszę o pomoc w wyborze

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.

przez wmsmza82 » 25 lut 2016, o 19:55

Witam wszystkich wyjadaczy forumowych. Ogromna prośba do użytkowników o wskazowki i pomoc, który model polecacie dla poczatkującego w temacie Mpc. Za modelem 2500 przemawiaja lepsze przetworniki cyfrowo analogowe (a moze sie myle). Z kolei model 5000 kusi wbudowanym syntezatorem. Ktory model jest bardziej intuicyjny i bardziej przyjazny uzytkownikowi . Ktora maszyna jest mniej awaryjna i niezawodna , i w razie awarii (odpukac) ktora bedzie tansza w temacie ewentualnej naprawy/serwisu. Dziekuje z gory za pomoc. Pozdrawiam.
wmsmza82
Pad2
 
Posty: 133
Dołączył(a): 2013/11/22

przez dudi » 26 lut 2016, o 09:38

Jesteś w błędzie co do przetworników. Oba modele są intuicyjne, 5k ma po prostu więcej opcji.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez wmsmza82 » 26 lut 2016, o 11:22

Ok rozumiem dziekuje za wyprowadzenie z błędu, a jak jest żywotnością sprzetu (mowimy o działaniu w zaciuszu domowym), jak Tobie sie sprawuje model 2500, cos wymieniales naprawiales?
wmsmza82
Pad2
 
Posty: 133
Dołączył(a): 2013/11/22

przez dudi » 26 lut 2016, o 16:19

Nic nie wymieniałem, a używana jest nie tylko w domu.

Konkludując twoje ostatnie poszukiwania i niezdecydowanie, które zaobserwowałem, mogę podpowiedzieć, że jakościowo modele 500, 1000, 2500 i 5000 to to samo.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez Ryba » 27 lut 2016, o 10:05

u mnie w 2500 od 3 lat użytku pojawiły się tylko dwa problemy :P

1.Tact Switch od dość ważnego przycisku MAIN :niepewny:
2. oryginalny ram od akai skończył się po dwóch latach ;)

a tak reszta śmiga bez żadnego problemu :D
Avatar użytkownika
Ryba
Admin
 
Posty: 1429
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2500se//JJOS3
Sampler: Akai S950
Kontroler: Komplete Kontrol S25
DAW: Logic

przez pietruh » 27 lut 2016, o 10:43

ram w sensie to 16MB? Chyba chodziło Ci o kartę CF :P
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Moderator
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez wmsmza82 » 27 lut 2016, o 10:48

Dziekuje pieknie za odpowiedzi. Niezdecydowanie wynikalo z tego iz ma to byc moja pierwsza mpctka wiec chce dokonac wyboru z glowa, po drugie w gre wchodza tylko uzywane egzemplarze wiec nie chcialbym sie na cos naciac przy kupnie bo to nie maly wydatek. Na razie obstawiam przy modelu 2500 :)
wmsmza82
Pad2
 
Posty: 133
Dołączył(a): 2013/11/22

przez Ryba » 27 lut 2016, o 11:08

pietruh napisał(a):ram w sensie to 16MB? Chyba chodziło Ci o kartę CF :P



obudź się mordo :P pamięć 128MB :D
Avatar użytkownika
Ryba
Admin
 
Posty: 1429
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2500se//JJOS3
Sampler: Akai S950
Kontroler: Komplete Kontrol S25
DAW: Logic

przez wmsmza82 » 28 lut 2016, o 15:26

A jak wyglada sprawa z dostepnoscia czesci i podzespolow do modelu 2500?Czy w gre wchodzi tylko mpc stuff? bo znalazlem jakis serwis w Warszawie, ktory zajmuje sie serwisowaniem i przegladami samplerów marki Akai.
wmsmza82
Pad2
 
Posty: 133
Dołączył(a): 2013/11/22

przez DirtyDrumzStudio » 29 lut 2016, o 10:39

switche dostaniesz w prawie kazdym sklepie z czesciami elektronicznymi. Reszta to mpc stuff lub audiostacja. MPCetki nie sa kruche wiec jak kupisz w dobrym stanie to bedzie ci służyła długie lata.
DirtyDrumzStudio
Moderator
 
Posty: 746
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Ensoniq, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez wmsmza82 » 29 lut 2016, o 11:33

Dzięki piękne za odpowiedz. A te switche często padaja? Pozdrawiam serdecznie.
wmsmza82
Pad2
 
Posty: 133
Dołączył(a): 2013/11/22

przez DirtyDrumzStudio » 29 lut 2016, o 14:19

Nie
DirtyDrumzStudio
Moderator
 
Posty: 746
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Ensoniq, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez wmsmza82 » 2 mar 2016, o 16:31

Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam.
wmsmza82
Pad2
 
Posty: 133
Dołączył(a): 2013/11/22

przez piotrek » 2 mar 2016, o 20:20

DirtyDrumzStudio napisał(a):switche dostaniesz w prawie kazdym sklepie z czesciami elektronicznymi. Reszta to mpc stuff lub audiostacja. MPCetki nie sa kruche wiec jak kupisz w dobrym stanie to bedzie ci służyła długie lata.

lepiej znaleźć części na ebay, ja np. kupowałem od gościa z Włoch. Chodzi o to że przesyłka ze Stanów jest o wiele droższa i pewnie długo idzie. Z Włoch mi przyszło BARDZO szybko, aż się zdziwiłem :D
piotrek
Pad2
 
Posty: 120
Dołączył(a): 2014/07/21
MPC: MPC 2000XL

przez wmsmza82 » 3 mar 2016, o 12:32

A czy ktos z forumowiczow, korzystał z usług Audiostacji (serwis z Warszawy)? Jesli tak to jakie opinie ?
wmsmza82
Pad2
 
Posty: 133
Dołączył(a): 2013/11/22

przez wmsmza82 » 5 mar 2016, o 17:01

Aby nie zakladac kolejnego tematu czy taka karta bedzie hulać z modelem 2500? Karta to cus takiego transcend 4gb udma4 133 x odczyt 50mb zapis 20 mb.
wmsmza82
Pad2
 
Posty: 133
Dołączył(a): 2013/11/22

przez Ryba » 10 mar 2016, o 20:11

tak będzie hulać
Avatar użytkownika
Ryba
Admin
 
Posty: 1429
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2500se//JJOS3
Sampler: Akai S950
Kontroler: Komplete Kontrol S25
DAW: Logic

przez SkynetHeadquarters » 22 maja 2016, o 12:14

Nigdy na zywo nie widzialem mpc 5k, nie wiem czy juz kupiles mpc, ale z mojego punktu widzenia 5k ma jedna naprawde fajna opcje. Nagrywanie na 8 sciezek na hdd bez ladowania probek do ramu. Wymaksowana 2500 ma 12 chyba minut stereo samplingu o ile dobrze pamietam. Przez direct record sampluje sobie gitarke czesto heh te probki zajmuja sporo miejsca
Jesli chcialbys tez dogrywac jakies sprzety co nie hulaja przez midi to mysle ze to moze byc istotne. Peace
Nie kupuje sample packow do samplera :p
SkynetHeadquarters
Pad1
 
Posty: 25
Dołączył(a): 2016/05/21
Lokalizacja: Uk
MPC: 2500
Sampler: Kaoss pad3
Kontroler: Biletow
DAW: No


Powrót do Porównania samplerów i kontrolerów



cron