MIDI > JACK

Opisy i pomysły napraw i modyfikacji MPC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bejbeats
Padawan
Posty: 13
Rejestracja: 24 paź 2014, o 14:34

Witam szanownych. Posiadaczem mpc jestem od miesiąca, do tej pory użytkowałem mpk/mpd 24 i reasona only, nie bawiłem się w miks bo nie miałem do tego głowy i czasu. Podpinałem sprzęt pod usb i jazda, będzie co będzie. Nadszedł moment, że czasu mam troszkę więcej i chciałbym, żeby brzmienie bitów było lepsze. Dlatego:

Siedzę w pracy i mnie jakoś tak wzięło- czy możliwe jest zgrywanie śladów np. do kjubejsa, kablem UWAGA UWAGA- MIDI > JACK. Końcówkę MIDI wpinam w MPC a jacka do interfejsu ( lexicon alpha). Zwyczajnie kombinuję, ponieważ nie mam midi w interfejsie. (Hardware kablowy jest dla mnie czarną magią do tego stopnia, że spaliłem alternator w samochodzie podpinając sobie akumulator z lewym plusem- odwrotnie, a potem wiadomo, siwy dym i heja :omg: )

Zdaję sobie sprawę, że pytanie dla niektórych może być debilne, ale będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. ;D
Awatar użytkownika
dabek
Pad5
Posty: 437
Rejestracja: 15 cze 2013, o 16:04

Nie ma takiej możliwości, MIDI nie służy do przesyłania sygnału audio, a jedynie do przesyłania komunikatów. Możesz zgrać ślady z MPC podłączając outy z mpc do in w interfejsie po przez kabel jack - jack :)
wolfset

różniaste kable widziałem, ale midi>jack, no no ziom :D
Awatar użytkownika
bejbeats
Padawan
Posty: 13
Rejestracja: 24 paź 2014, o 14:34

dabek pisze:Nie ma takiej możliwości, MIDI nie służy do przesyłania sygnału audio, a jedynie do przesyłania komunikatów. Możesz zgrać ślady z MPC podłączając outy z mpc do in w interfejsie po przez kabel jack - jack :)
Okej, dżek dżek kminie, ale czy będę mógł zgrywać ślady "na raz", czy każdy osobno zgrywać?
wolfset pisze:różniaste kable widziałem, ale midi>jack, no no ziom :D
W pracy czasami mam troche wolnego, znajdę wszystko :)



Edytuj posty, nie pisz jeden pod drugim // dudi
Awatar użytkownika
dabek
Pad5
Posty: 437
Rejestracja: 15 cze 2013, o 16:04

Możesz zgrać wszystko jako cały beat, a możesz zgrać wszystkie ścieżki oddzielnie jeżeli masz interfejs z 8 wejściami. MPC 2500se ma 8 wyjść więc w tedy tylko podpinasz wyjścia z mpc do wejść w interfejsie i ustawiasz w MPC, które ściezki mają wychodzić, którym wyjściem i tyle.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2074
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

wolfset pisze:różniaste kable widziałem, ale midi>jack, no no ziom :D
i tutaj mały suprajz... są takie kable, sam mam chyba ze 4 czy 5. Wrócę do domu to ci fotkę trzasnę :D :D :D

EDIT:
nawet z tego co pamiętam to w iRig'u takich kabli się używa :niepewny:
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
bejbeats
Padawan
Posty: 13
Rejestracja: 24 paź 2014, o 14:34

dabek pisze:Możesz zgrać wszystko jako cały beat, a możesz zgrać wszystkie ścieżki oddzielnie jeżeli masz interfejs z 8 wejściami. MPC 2500se ma 8 wyjść więc w tedy tylko podpinasz wyjścia z mpc do wejść w interfejsie i ustawiasz w MPC, które ściezki mają wychodzić, którym wyjściem i tyle.
Jasne, a co począć, jeżeli mam lexiocona alpha? i gdzie w mpc mogę to ustawić?
Awatar użytkownika
dabek
Pad5
Posty: 437
Rejestracja: 15 cze 2013, o 16:04

Musisz sprawdzić ile ten interfejs ma wejść i maksymalnie tyle śladów na raz możesz zgrywać. W MPC powinno ustawiać się to z poziomu mixera, ale jeśli chodzi o konkretny to już nie pamiętam, a nie mam już tej mpc, żeby sobie przypomnieć :) ale jak poszukasz na forum to chyba sam kiedyś o to pytałem więc taką informacje powinieneś znaleźć.
Awatar użytkownika
bejbeats
Padawan
Posty: 13
Rejestracja: 24 paź 2014, o 14:34

No tak, w sumie logiczne ( z tymi śladami). Dzięki wielkie za pomoc pany, po robocie to ogarnę.
ODPOWIEDZ