MPC-forum.eu Your Music Production Center

Mute Group MPC 2000

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.

przez Seras » 15 sty 2016, o 23:52

Ostatnio zakupiłem tą piękną maszynkę ale trochę utrudnia mi to mute group na opcji dwóch padów bo gubię trochę orientacje brzmienia gdy nakłada mi się zaraz inny pad który chce testować z innym. Czy istnieje gdzieś opcja trzaśnięcia na 16 padów ? Albo znacie jakiś trik by to ogarnąć ?

Pozdro
Seras
Pad1
 
Posty: 30
Dołączył(a): 2013/09/12
Lokalizacja: Bydgoszcz
MPC: 2000 x Studio x 500

przez DirtyDrumzStudio » 16 sty 2016, o 07:10

Skopoiuj sampel na 16 padow i nadaj kazdej kolejnej kopii inny start / end point. Tak sie choppowało przed pojawianiem waveformow i auto choppu
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 827
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez Seras » 16 sty 2016, o 20:59

nie za bardzo się chyba zrozumieliśmy, nie chodzi mi o choppowanie, tylko o mute group, mam wrzucone pochoppowane sample na 16 padów, tyle że sobie chce pod perkusje wygrywać to co mi pasuje. Czyli uderzę sobie w pad nr 1 i zaraz np chce sobie go połączyć z padem numer 16 a potem np znowu 1 z 4 albo z 6 i chcę żeby mi klasycznie ucinało sampel gdy wchodzi kolejny. Tyle co zdążyłem odkryć to ten mute group w którym ma się dwa pady do ustalenia który po którym ucina sampel. Dlatego pytam czy można zrobić nie tylko na dwóch samplach, tylko na 16 mute group.

Dla przykładu. Na tym filmie pokazuje typ właśnie to o czym mówię i na tyle ja to ogarniam. masz te dwa pady do wyboru, pytam czy jest możliwość mieć tą opcję na wszystkie pady nie tylko na dwa które sobie wybiorę, a w następne które będę uderzał będą mi się nachodziły.




Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 16 sty 2016, o 23:39 przez dudi, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawnie wstawiaj linki w BBkody.
Seras
Pad1
 
Posty: 30
Dołączył(a): 2013/09/12
Lokalizacja: Bydgoszcz
MPC: 2000 x Studio x 500

przez WodzuBeats » 16 sty 2016, o 21:48

No DDS kompletnie cię nie zrozumiał ;) niestety nie mam dla Cb dobrych wieści, z tego co się orientuję to w 2k nie ma mute group a jedynie mute assign. Oznacza to w praktyce, ze jeden pad może byc odcięty przez maksymalnie dwa inne pady. Musisz się więc nauczyć jakoś z tym żyć i np jeśli chcesz, żeby jakieś brzmienie było odcięte przez cztery pady to ustaw je pod dwoma padami ;) powodzenia :)
Avatar użytkownika
WodzuBeats
Pad1
 
Posty: 62
Dołączył(a): 2016/01/15
MPC: mpc renaissance
Sampler: Roland mv 8800
Kontroler: Keylab49
DAW: pro tools first

przez dudi » 16 sty 2016, o 23:49

Seras napisał(a):Albo znacie jakiś trik by to ogarnąć

progam mode -> params i note off dla voice overlap
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez DirtyDrumzStudio » 17 sty 2016, o 06:49

Kurde mialem 2 okienka otwarte z 2 roznych for i sie okienka !@#$%^&* i stad odp nie na temat tak wiec sorry za to :(
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 827
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez WodzuBeats » 17 sty 2016, o 08:59

No i ja średnio pomogłem, na szczęście są na forum osoby które 2k mają jak widać w małym paluszku ;)
Avatar użytkownika
WodzuBeats
Pad1
 
Posty: 62
Dołączył(a): 2016/01/15
MPC: mpc renaissance
Sampler: Roland mv 8800
Kontroler: Keylab49
DAW: pro tools first

przez Seras » 17 sty 2016, o 12:59

Dziękóweczka Dudi :)
Seras
Pad1
 
Posty: 30
Dołączył(a): 2013/09/12
Lokalizacja: Bydgoszcz
MPC: 2000 x Studio x 500

przez dudi » 17 sty 2016, o 19:30

Polecam się :D
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD


Powrót do MPC2000, MPC2000xl