Automatyczne nagrywanie

Niedrogi, ale nie darmowy, a jednak jeden z lepszych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jacai
Pad7
Posty: 896
Rejestracja: 8 sty 2013, o 17:35

Witam. Szukam funkcji, które pozwala na rozpoczęcie nagrywania ścieżek w momencie dotarcia do kompa sygnału z zewnątrz . Ktoś coś wie ?
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

Kiedyś kumpel to rozkminiał właśnie w Reaperze, jak mi się jutro przypomnisz to go podpytam jak to ogarnął.
Awatar użytkownika
jacai
Pad7
Posty: 896
Rejestracja: 8 sty 2013, o 17:35

PRZYPOMINAM SIĘ JUTRO :D
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

Zadziałałem w tej sprawie, czekam na odpowiedź :)
Awatar użytkownika
jacai
Pad7
Posty: 896
Rejestracja: 8 sty 2013, o 17:35

Gicio, dzięki !
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
b0b
Pad7
Posty: 941
Rejestracja: 22 lut 2013, o 11:13

Może w manualu coś wynajdziesz? Na stronce Reapera jest po polsku cały pdf'ik
Awatar użytkownika
jacai
Pad7
Posty: 896
Rejestracja: 8 sty 2013, o 17:35

No średnio coś znalazłem....
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
b0b
Pad7
Posty: 941
Rejestracja: 22 lut 2013, o 11:13

To czekamy na prezesa, czy coś się dowiedział :D Ja też mam reapera, ale nie ogarniałem tej opcji jakoś. Ale.. kto wie, pewnie by było wygodniej.. :D
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

Sprawa wygląda następująco (nie mam jak przetestować, więc daję suchą instrukcję od kumpla):
W ustawieniach urządzeń midi w Reaperze trzeba włączyć komunikaty i to drugie też zaznaczyć (tam dwie opcje są). Później naciskasz prawym na play w Reaperze i zaznaczasz pierwszy kwadracik i wybierasz MTC i nazwę karty dzwiękowej.
Na MPC w midi ustawiasz midi time code
MMC ON
30 frame
Później naciskasz record w Reaperze a on czeka aż naciśniesz play na MPC i dopiero wtedy nagrywa. Tylko musisz mieć włączony metronom na MPC przed całym bitem i jeden pusty pattern przed całym bitem, bo traci chwilę na synchro i czasem omija pierwszą stopę albo sampel.
Dajcie znać czy wszystko hula, czy coś poprawić w tym opisie :)
Awatar użytkownika
dabek
Pad5
Posty: 437
Rejestracja: 15 cze 2013, o 16:04

nie jestem pewny czy o to chodziło? Konfiguracja MIDI to nie problem powinno hulać na luzie, u mnie działa to tak, że po kliknięciu record w reaperze odpala się to co zrobiłem na MPC, ale nie jest to automatyczne nagrywanie bo mimo wszystko trzeba kliknąć record, pytanie zrozumiałem tak, że np. rejestracja ścieżki dźwiękowej rozpocznie się kiedy do interfejsu audio dotrze sygnał o odpowiedniej głośności? może źle zrozumiałem ? :)
Awatar użytkownika
jacai
Pad7
Posty: 896
Rejestracja: 8 sty 2013, o 17:35

No głównie o to chodziło. Chociaż MIDI też jest jakimś rozwiązaniem ! Sprawdzę potem.
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dabek
Pad5
Posty: 437
Rejestracja: 15 cze 2013, o 16:04

a to wybaczcie :) przez MIDI będzie to latać bez problemu to w zasadzie chyba jedyne sensowne rozwiązanie? Jakby co to pisz na pw jakbyś miał jakiś problem to postaram się pomóc.
Awatar użytkownika
jacai
Pad7
Posty: 896
Rejestracja: 8 sty 2013, o 17:35

Tzn , że chodziło mi głównie o to o czym piszesz Ty, czyli uruchomienie nagrywania w momencie gdy do kompa dociera sygnał z interfejsu. CO nie zmienia faktu, że odpalanie sygnałem MIDI też jest git.
Jakiś pomysł co do auto nagrywania zwykłego sygnału ;>
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dabek
Pad5
Posty: 437
Rejestracja: 15 cze 2013, o 16:04

mógłbyś dokładnie opisać w jakim celu to zastosowanie? Może coś uda się wymyślić.
Awatar użytkownika
jacai
Pad7
Posty: 896
Rejestracja: 8 sty 2013, o 17:35

Chodzi głównie o aranż bitu pod nawijkę. Mam nawijkę . I nagrywam kolejne ścieżki, sampel, perka, bass itd itp. Wiem, że intro trwa 15 sekund w 16 wchodzi zwrota. Ustawiam więc ścieżkę z nawijką tak by zaczynała się w 16 sekundzie. Natomiast dogrywając sobie na żywo do niej bit, wiem ,że jeśli po kliknięciu play w MPC ( i równoznacznym z tym startem nagrywania ) zawsze wejdę w tekst z rozpoczęciem się pierwszej zwroty bitu. Bez mozolnego dopasowywania ścieżek do siebie w przypadku chwilę za wczesnego lub zbyt późnego kliknięcia record.
Mam nadzieję, że jasno to opisałem:P
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dabek
Pad5
Posty: 437
Rejestracja: 15 cze 2013, o 16:04

nie wiem czy dobrze zrozumiałem :D ale z tego co piszesz MIDI powinno być Twoim rozwiązaniem. Rozumiem, że masz już nagrany wokal i chcesz do niego dograć beat i żeby od razu to było ustawione dobrze w projekcie? To jeżeli intro beatu jest zawsze takie samo to właśnie można ustawić MPC i reapera tak, że przy kliknięciu record w reaperze odpali się od razu projekt w MPC i powinno to równo śmigać, biorąc pod uwagę, że zawsze kursor w reaperze jest na początku intra i w tym samym miejscu projekt zaczyna się w MPC. Warto zwracać uwagę na to, żeby w reaperze było ustawione odpowiednie tempo i każda ścieżka wokalu żeby zaczynała się w miejscu, które reaper Ci dopasuje to siatki w nim, w tedy można też swobodnie przenosić wokale.
Awatar użytkownika
jacai
Pad7
Posty: 896
Rejestracja: 8 sty 2013, o 17:35

Dlatego MIDI też jest rozwiązaniem ale jest to generalnie pałowanie się z następnymi ustawieniami. Nie rozumiem czemu nie ma po prostu możliwości uzbrojenia nagrywania i jego startu w momencie kiedy do kompa dociera jakikolwiek sygnał z zewnątrz. Bo to przecież proste rozwiązanie jak cholera...
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kejsu
Pad5
Posty: 518
Rejestracja: 27 sty 2013, o 19:44

Patent z midi na pewno przydatny, ale gdyby ktoś znalazł sposób na rozpoczęcia nagrywania, z momentem startu sygnału, proszę o wpis w temacie. :)
ODPOWIEDZ