MPC-forum.eu Your Music Production Center

teenage engineering op-1

Czyli wszystko co służy do syntezy, ale nie jest związane z komputerem.

przez mateusz » 14 kwi 2014, o 20:50

Witam,
czy na forum jest ktoś kto miał z tym do czynienia, bo mam kilka wątpliwości a zastanawiam się poważnie nad zakupem tego urządzenia. Czas samplowania 12s czyli można pokombinować, a dodatkowo kilka silników syntezy to niezła zabawa. W sumie miałem to na oko kilka lat ale dopiero teraz jest realna opcja na zakup.
Pozdrawiam.
mateusz
Pad1
 
Posty: 35
Dołączył(a): 2013/06/11
MPC: 2kxl + op-1

przez OBRcws » 16 kwi 2014, o 22:35

I do czego byś chciał tego używać??

Za taki hajs to sobie dość konkretny set-up postawisz na biurku.
Avatar użytkownika
OBRcws
Pad7
 
Posty: 904
Dołączył(a): 2013/11/04
Lokalizacja: Barnsley/UK
MPC: Maschine Studio
Kontroler: Fantom G8
DAW: Cubase 8 Pro

przez wolfset » 17 kwi 2014, o 09:11

Kiedyś czytałem o tym cudeńku :) świetny syntezator !!! zajebiaszcza opcja samplowania z fm :D
tylko tak, ja bym do studia wybrał kompletnie co innego, ale jako zabawka na świeżym powietrzu super ;) tylko nie stać mnie na zabawki po trzy koła z hakiem :/ chociaż, jaqk by podłączyć do niego klawiaturę z ważonymi klawi to już nie zabawka a świetny syntezator :)
Avatar użytkownika
wolfset
Pad5
 
Posty: 527
Dołączył(a): 2013/06/06
MPC: ren,
Sampler: mv 8800
Kontroler: keylab49,Mpd 24
DAW: Auria

przez mateusz » 18 kwi 2014, o 16:11

Myślałem o tym, bo lubię urządzenia "wiele w jednym", a dodatkowo byłby to niezły dodatek do mojej mpc-tki jako instrument zewnętrzny. Od zawsze mam jedno marzenie - jak najbardziej od-uzależnić się od komputera (tak nawiasem mówiąc on jest nawet bardzo urządzeniem "wiele w jednym" tyle, że aż za wiele i to rozprasza). Oczywiście poza miksem bo tego nie ominiesz, ale sam proces twórczy można sobie jakoś zorganizować w spokoju od kompa.
Dodatkowo właśnie można sobie z tym (op-1) wybić w plener i się pobawić, ilość silników syntezy to w sumie kilka takich vst które mam, a nie tykam komputera.
mateusz
Pad1
 
Posty: 35
Dołączył(a): 2013/06/11
MPC: 2kxl + op-1

przez totepady » 9 maja 2014, o 11:13

Zajebista sprawa stary... misłem kiedyś na tydzień i gdyby mnie było wtedy stać to bym go miał do teraz :D.
Teraz już mi parcie na niego zeszło ale zabawka dalej zajebista. Generalnie bardzo fajny i brudny syntezatorek :)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez mateusz » 16 maja 2014, o 12:39

Dobra, thomann przysłał jak narazie pełna euforia. Jak coś ktoś będzie chciał kiedyś więcej wiedzieć to pytać. Oczywiście jak będę wiedział to odpowiem. Aktualnie sam obczajam co i jak.
Powiem tylko tyle, że pomimo tysiąca filmików na yt i czytania manuali to i tak pierwsze wrażenie jest całkiem inne niż sobie wyobrażałem, wydaje się mniejszy niż miał być ;P
Pozdro.
mateusz
Pad1
 
Posty: 35
Dołączył(a): 2013/06/11
MPC: 2kxl + op-1

przez OBRcws » 30 lip 2014, o 07:57

I jak wrażenia po dwóch miechach użytkowania?
Avatar użytkownika
OBRcws
Pad7
 
Posty: 904
Dołączył(a): 2013/11/04
Lokalizacja: Barnsley/UK
MPC: Maschine Studio
Kontroler: Fantom G8
DAW: Cubase 8 Pro

przez siemasz3 » 6 lut 2015, o 18:51

Jak wrażenia po 9 miesiącach? ;)
Avatar użytkownika
siemasz3
Pad6
 
Posty: 680
Dołączył(a): 2014/04/19
Lokalizacja: Essex
MPC: AKAI R.I.P.
Sampler: Korg Triton, TE OP-1
Kontroler: Maschine,Roland A-49
DAW: Cubase SX, FL

przez EasyB » 6 lut 2015, o 20:09

Kto to te łopaty rozdawał?? Przydała by się.


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
EasyB
Pad5
 
Posty: 436
Dołączył(a): 2014/02/03
Lokalizacja: Spk
MPC: 2000
Sampler: ensoniq EPS 16+

przez pietruh » 6 lut 2015, o 20:48

"Przybyłem by oczyścić tę krainę"!
Dobra, oficjalnie leci upomnienie.
Jak widnieje na profilu autora postu:
Ostatnia wizyta 10 cze 2014, o 14:47
:)
Więc i tak raczej Ci nie odpowie.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez totepady » 6 lut 2015, o 20:48

a !@#$%^&*...niech stracę ;D
Obrazek
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez mateusz » 10 lut 2015, o 20:42

Ogarniemy coś panowie, spokojnie. Dopiero niedawno wróciłem na kompa bo długi czas przeprowadzek i remontów za mną. Także jak będzie chwila to coś napiszę w tym tygodniu.
mateusz
Pad1
 
Posty: 35
Dołączył(a): 2013/06/11
MPC: 2kxl + op-1

przez mateusz » 10 lut 2015, o 21:42

No to cóż obiecałem to piszę i udało mi się dziś(po wielu miesiącach ;P). Wszyscy w domu chorzy więc i tak jak odpalam mpc to słyszę "nie umiesz klikać ciszej", "nie masz słuchawek", "nie mogę spać" i inne, no ale cóż rodzina :) tak więc popiszę w ciemni.
Pierwszy look to szok, bo jest szary. Ale wygląda solidnie i taki jest.
Pudełko w którym go sprzedają jest dość mocne (pomimo że to niby papier). Używam go po dziś dzień i jeszcze się obstało więc nie jest źle.
Ja go dostałem z najnowszym systemem, który nawiasem mówiąc już nowy nie jest i wszyscy liczyli na NAMM, ale już po i wiemy, że niema nic (chyba że PO-..).

Pierwsze odpalenie to pełny czar. Wyświetlacz, kolory i oprawa jest super. Samo urządzenie działa szybko i sprawnie. Uruchomienie to kwestia kilku sekund i hula.
No właśnie hula... Z tym, że to hula to kwestia przyzwyczajenia bo mamy tylko to co mieliśmy ostatnio bez możliwości ładowania innych projektów, chyba że przez komputer - ale nie dlatego go kupiłem.
Ja osobiście na jednym tapie robię wiele bitów na różnych tempach, po prostu gdy chcę do czegoś wrócić to guzik tap tempa działa prawie fantastycznie. I wtedy ustawia nam markery z barów tak jak mieliśmy wcześniej i wszystko się synchronizuje.
Czyli reasumując powyższe można się przyzwyczaić - ja się przyzwyczaiłem.

Jeśli chodzi o syntezatory no to mi wystarczają i da się na nich zrobić bardzo dużo, choć brzmią (chyba że sobie wmawiam) specyficznie.
Efekty to naprawdę zajebista opcja - co tu dużo gadać mają duże możliwości, z tym że można dawać tylko po jednym fx na patch.

Teraz rzecz chyba najważniejsza na tym forum - sampler.
Bałem się o straszne, przerażające napisane w manualu 12s i... okazało się że to 12s:).
Ale niema się o co bać ponieważ do wyboru mamy 8 patchy czyli 12sx8 (ponad półtora minuty - i po płaczu) no i patche możemy zapisywać więc może być tego jeszcze więcej.
Dodatkowo można samplować na tape a tam jest 4x po 6 minut, no ale to dla prawdziwych maniaków.
Więc jak to przystało na "język mpc" mamy 8 banków. Na każdy z nich wrzucamy efekt jaki chcemy. Mamy też envelope trochę inny niż zwykle (w syntezatorach jest normalny ADSR) ale wydaje mi się że do perkusji jest super.
Na końcu łańcucha jest LFO.
Cięcie sampli to czysta zabawa i przyjemność. Dzięki obrotowym enkoderom idzie to szybko i przyjemnie. Rzucanie sampli między klawiszami dzięki klawiszom lift i drop to łatwa i szybka czynność.
Możemy regulować pitch, głośność, opcje odtwarzania. Także za dużo tego niema no ale zależy co kto lubi i potrzebuje.
Największa bolączka sampli to cyfrowe kliki, wręcz to !@#$%^&*. Wszystko zależy jak przytniemy sampel więc trzeba sobie z tym radzić.

Najlepsza rzecz niespotykana dla mnie dotychczas to sekwencery no przeca endles albo sketch to jest kosmos.

Na całości mamy efekty, sławetne eq (działa dosyć spoko) i kompresor.
Bit możemy zgrać na "płytę winylową".
4 tracki po zgraniu na kompa możemy wrzucić do jakiegoś DAWa i gra bez problemu.
Jest jeszcze wiele opcji których nie opisałem i są również spoko i przydatne.

Bolączka to szumy na wyjściu no ale cóż... Jak nagrywamy to tego nie mamy.

Reasumując ja jestem bardzo zadowolony i nie żałuję ani złotówki (nie, nie jestem sponsorowany przez teenage engineering;P), dodatkowo jako duet z moim mpc to jest zestaw o jakim zawsze marzyłem (od kiedy wymarzyłem sobie beatmaking bez komputera).
Powiem że życie bez padów jest ciężkie więc wszystko się uzupełnia np. sampluje brejki na op-1, nakładam je z różnymi filtrami i sampluje na mpc, w mpc triggering i gram bębny. Później albo gram to do op-1 albo bawię się w mpc. Możliwości jest wiele. Wiadomo.
Testowałem go parę razy w plenerze i już wiem co czują użytkownicy mpc500 czy mniejszych sp. Wkładasz słuchawki i jedziesz. I polew ludzi, że jarasz się organkami dla dziecka.

Aha, jest jeszcze jedna zajebista opcja - samplowanie z radia. Ja wiem że winyl to świętość (sam w to kiedyś wierzyłem) ale zdziwiłem się jak przy dobrym odbiorze może być zajebista jakość tych sampli.
mateusz
Pad1
 
Posty: 35
Dołączył(a): 2013/06/11
MPC: 2kxl + op-1

przez siemasz3 » 11 lut 2015, o 07:05

pietruh napisał(a):i tak raczej Ci nie odpowie.

Do bukmachera raczej nie chodź ;)

Mateusz nic sobie nie wmawiasz, po mojemu syntezatory też brzmią specyficznie - bardzo charakterystycznie. Widzę że wiesz sporo więcej ode mnie jeśli chodzi o to urządzenie. Wysłałem Ci kilka dni temu wiadomość - znajdziesz chwilę to się odezwij.
Avatar użytkownika
siemasz3
Pad6
 
Posty: 680
Dołączył(a): 2014/04/19
Lokalizacja: Essex
MPC: AKAI R.I.P.
Sampler: Korg Triton, TE OP-1
Kontroler: Maschine,Roland A-49
DAW: Cubase SX, FL

przez DawB » 29 sty 2018, o 11:21

Dzień dobry Forumowiczom!

Wiem, że odświeżam starego kotleta, ale mam pytanie dotyczące podłączenia pianina cyfrowego do op-1. Zainspirował mnie film na YT https://www.youtube.com/watch?v=crwJ56aYkw4&t=3s (jakby coś nie grało z linkiem, to to jest tytuł filmiu: How to directly control your OP-1 with a midi keyboard via a Raspberry Pi), gdzie pełna klawiatura jest połączona przez Raspberry Pi do op-1. Bardzo jestem ciekaw, czy ta zewnętrzna klawiatura działa w całej szerokości (bez przełączania oktaw w op-1) - w moim przypadku to 88 klawiszy.
Mam Yamahę YDP-140 (midi in i midi out) i chciałbym ją w taki sposób podłączyć do op-1. Przyznam, że dwie oktawy na op-1 to dla mnie trochę za mało.
Będę wdzięczny za pomoc.
DawB
Padawan
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2018/01/29

przez DirtyDrumzStudio » 29 sty 2018, o 17:38

Jeżeli klawa działa w całosci na OP1 to bedzie rowniez dzialac po podlaczeniu klawy MIDI
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 827
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez DawB » 30 sty 2018, o 12:40

Wielkie dzięki za odpowiedź.
Rozumiem z niej, że da pianino da radę sterować op-1 nie tylko dwiema oktawami, które aktualnie są ustawione w op-1. Nie ma też problemu, żebym to przechodziło przez Raspberry Pi - mogę to też puścić jakimś DAW-em.
Przepraszam, że drążę, ale jeszcze nie kupiłem op-1, a to jest dla mnie kluczowe.
DawB
Padawan
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2018/01/29

przez kazmisz » 30 sty 2018, o 14:04

To idzie po midi także pełna klawiatura będzie działać jako pełna
Avatar użytkownika
kazmisz
Pad3
 
Posty: 196
Dołączył(a): 2015/02/28
MPC: MPC Studio
DAW: MPC Software

przez DawB » 30 sty 2018, o 14:17

Panowie!

Wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi. Bardzo mi pomogliście.
DawB
Padawan
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2018/01/29


Powrót do Syntezatory sprzętowe



cron