MPC-forum.eu Your Music Production Center

KORG Kaossilator Pro

Czyli wszystko co służy do syntezy, ale nie jest związane z komputerem.

przez siemasz3 » 16 sie 2014, o 14:56



Odkad moja druga polowa wyjechala z kraju na kilka tygodni, sobotnie popoludnia spedzam przy piwku/drinku i zamiast pracowac nad nowym albumem, szukam nie wiadomo czego w tym internecie. Tym razem natknalem sie na takie cos - dosc pozytywne opinie na temat tego spotkalem - a ze latwe w obsludze, a ze duzo ludzi uzywa, a ze to, a ze tamto... po mojemu wyglada to ciekawie i wydaje mi sie ze mogloby wzbogacic wlasny wachlarz mozliwosci oraz biblioteke brzmien... i standardowe pytanie: mial ktos do czynienia?
Avatar użytkownika
siemasz3
Pad6
 
Posty: 680
Dołączył(a): 2014/04/19
Lokalizacja: Essex
MPC: AKAI R.I.P.
Sampler: Korg Triton, TE OP-1
Kontroler: Maschine,Roland A-49
DAW: Cubase SX, FL

przez DirtyDrumzStudio » 16 sie 2014, o 16:31

Ja miałem z tym do czynienia. Zależy do czego chcesz to wykorzystać :) Jeżeli jako zamiennik syntezatora z prawdziwego zdarzenia to zapomnij o tym. Kaoss Pad jak i Kaossilator zostały stworzone głownie z myślą o DJ-ach po to żeby można było do swoich setów wnieść efekt czy jak w przypadku kassilatora dźwięk [klawisze, synteza perkusja itp]. Przypomina on bardziej moduł brzmieniowy niz syntezator przez mocno okrojona edycje jakiejkolwiek barwy. Z mojej perspektywy jako DJ i producent jest to fajne narzędzie do rozbudowywania setów djskich czy rutyn niż produkcji jako takiej. Dużej ilości presetów też tutaj nie uswiadczysz. Dodatkowo jest do niego dolaczony edytor dzieki ktoremu mozesz wrzucac do Kaossilatora Pro swoje loopy, sample itd.
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 800
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez siemasz3 » 16 sie 2014, o 17:32

nie nie - syntezatorow mam pod dostatkiem - jak to sie sprawuje z bebnami? moge jakis fajny efekt uzyc na loop perkusyjny, ktory zmontuje na zewnetrznym zrodle? jako vocoder widze ze tez mozna uzyc tego... opisz wrazenia: plusy i minusy

rozumiem po Twoim poscie, ze mozna to wykorzystac jako cos w rodzaju efektora. ja bym tego chcial uzywac na dzwiekach plynacych z mpc (glownie perkusyjne petle) i innych akcesoriow, ktore posiadam oraz nagrany juz wokal chcialbym przez to przepuszczac - jak myslisz? da rade? jakiej to bedzie jakosci?
Avatar użytkownika
siemasz3
Pad6
 
Posty: 680
Dołączył(a): 2014/04/19
Lokalizacja: Essex
MPC: AKAI R.I.P.
Sampler: Korg Triton, TE OP-1
Kontroler: Maschine,Roland A-49
DAW: Cubase SX, FL

przez DirtyDrumzStudio » 16 sie 2014, o 19:09

Do tego co piszesz bardziej przyda sie Kaoss Pad czyli effektor. W Kaossilatorze możesz co najwyżej pitch loopa zmienić badz kierować odcięciem filtra a to samo mozesz w mpc zrobic.. Kaossilator ma swoj bank dzwiekow [barwy sa i to naprawde dobre chociaz znajdzie sie i pare tandetnych] jak i pamięć na własne loopy czy sample. Do czego można wykorzystać kaosssilatora? np. ładujesz 4 różne loopy do pamieci kaossilatora i podczas live actu gdzie powiedzmy robisz skrecz na deckach to te loopy możesz podczas grania zmieniac [do tego pitch czy cutoff filtra podczas odtwarzania], do blendowania jakis rzeczy, wrzucenia powiedzmy partii syntezatora do jakiegos kawałka. Barwy zawarte w Kaossilatorze są mega czyste. Bębnów jest tam jedynie pare próbek wiec nie ma na czym szalec.

Co innego Kaoss Pad. Do tego o czym piszesz doskonale sie nadaje Kaoss Pad. Jeżeli masz w pobliżu sklep gdzie maja Kaoss Pada na styanie [najlepiej w wersji 3 nie Quad] to bierz mpc i potestuj go troszkę :D Mnogość efektów, ich brzmienie oraz sposób kontroli nad nimi to własnie to z czego Kaoss Pad tak naprawdę zasłynał. Miałem go od 1wszej wersji i z czystym sumieniem jego polecam.
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 800
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez siemasz3 » 16 sie 2014, o 19:15



mowisz o tym?
Avatar użytkownika
siemasz3
Pad6
 
Posty: 680
Dołączył(a): 2014/04/19
Lokalizacja: Essex
MPC: AKAI R.I.P.
Sampler: Korg Triton, TE OP-1
Kontroler: Maschine,Roland A-49
DAW: Cubase SX, FL

przez DirtyDrumzStudio » 16 sie 2014, o 19:32

Dokładnie tak :)
DirtyDrumzStudio
Admin
 
Posty: 800
Dołączył(a): 2014/03/26
Lokalizacja: Świdnica
MPC: 1000
Sampler: Akai S, Yamaha, EMU
DAW: Cockos Reaper 4

przez siemasz3 » 16 sie 2014, o 20:18

To trzeba zamawiać najwidoczniej ;) heh wiedziałem że prędzej czy później kupię efektor - niby każde z urządzeń, które posiadam posiada jakieś tam efekty ale tutaj to wygląda na prawdę nietuzinkowo, głównie sposób kontroli nad nimi... Vocoder rozumiem że też wersy wokalowe wykręci demonicznym brzmieniem
Avatar użytkownika
siemasz3
Pad6
 
Posty: 680
Dołączył(a): 2014/04/19
Lokalizacja: Essex
MPC: AKAI R.I.P.
Sampler: Korg Triton, TE OP-1
Kontroler: Maschine,Roland A-49
DAW: Cubase SX, FL

przez pandoktor » 12 lis 2014, o 21:27

Na Kaossilatorze można też uzyskać coś w stylu "skreczowania", pod koniec przyciężkawo-strawnej improwizacji można to zobaczyć:

Ostatnio edytowano 14 lis 2014, o 10:59 przez dudi, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Znów złe BBkody.
Avatar użytkownika
pandoktor
Padawan
 
Posty: 8
Dołączył(a): 2014/01/09
MPC: 1000
Sampler: electribe esx-1 es-1

przez xoludus » 23 lis 2014, o 03:41

filmik sprzed roku ale mozliwosci ma kp3

Niech MOC energicznie będzie z wami, nocami & dniami!
https://soundcloud.com/xoludus
Avatar użytkownika
xoludus
Pad3
 
Posty: 217
Dołączył(a): 2013/01/13
Lokalizacja: Szubin
MPC: 500
Sampler: korg ms-20
Kontroler: maschine studio
DAW: Maschine 2

przez SkynetHeadquarters » 21 maja 2016, o 17:07

Kp3 to nie tylko efektor, to takze sampler z czterema bankami. Nie zgodze sie rowniez ze to tylko proste djskie urzadzonko. Po okielznaniu ma naprawde spore mozlowosci :)
Nie kupuje sample packow do samplera :p
SkynetHeadquarters
Pad1
 
Posty: 25
Dołączył(a): 2016/05/21
Lokalizacja: Uk
MPC: 2500
Sampler: Kaoss pad3
Kontroler: Biletow
DAW: No


Powrót do Syntezatory sprzętowe



cron