MPC-forum.eu Your Music Production Center

Problem z aktualizacją

Dosłownie wszystko na temat Abletona.

przez porn » 21 wrz 2014, o 08:17

Posiadałem zainstalowaną wersję 9.1 na której ustawiony został skin "disco" gdy chce zaktualizować do którejkolwiek z wyższych wersji (w tej chwili 9.1.5) wyskakuje mi ów błąd przedstawiony na zrzucie ekranu, a po kliknięciu "OK" program się całkowicie wyłącza.

Próbowałem już zrobić tak, że uruchamiam 9.1 ustawiam skin klasyczny i dopiero próbuje zaktualizować - niestety wyskakuje i tak ów błąd i nawet nie wiem czy to kwestia tego stylu czy czego.. ponieważ robiłem całkowitą czystkę wszystkich abletonowoskich plików na dysku i tak czy siak wyskakuje ten błąd. System Mac OSX 10.9.5

Obrazek

HELP- bo ja już wysiadam z tym
Avatar użytkownika
porn
Pad1
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2014/07/07
Lokalizacja: Zielona Góra
MPC: renata
Sampler: s950
Kontroler: xone4d, roland
DAW: ableton

przez totepady » 22 wrz 2014, o 20:41

9.1.5 to jest beta (u mnie 9.1.6 smiga bez zarzutu)
z twojego opisu wynika że popełniłeś wielki krok w g**no instalując bete na zwykłej wersji.
Ableton ma to do siebie że dosyć często przy zmianie wersji strasznie zmieniaja kod źródłowy i położenie plików systemowych. Możesz spróbować wyczyścić cache (nie cache sampli a całkowity cache live'a) - generalnie interesują cię pliki:
files.db
files.db-wal
files.db-shm

Wykasuje ci to od razu całe ustwienia browsera wiec się nie przeraź...
prawdopodnie i tak to nie pomoże ale to jest ostatni i jedyny krok który możesz zrobic przed deinstalacja pakietu i zainstalowaniem go od nowa :/
Tak to już jest jak sie dłubie w betach i nie wie co robi heheheh :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2034
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez porn » 23 wrz 2014, o 09:35

wiec tak jak na screenie widać aktualizowałem do 9.1.4444444 nie 5. Do 9.1.5 próbowałem jak czwórka mi nie chciała hasać myślałem że z tym coś nie tak. A wcześniej z 9.1.2 miałem to samo. I tak pozosotawałem na 9.1 bo żadna wyższa nie chciała mi wejść. więc nie przechodziłem od razu na betę tylko wpierw na 9.1.2 a później próba na 9.1.4 i za każdym razem kał. Po skasowaniu plików o których wspomniałeś wciąż jest to samo.
Avatar użytkownika
porn
Pad1
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2014/07/07
Lokalizacja: Zielona Góra
MPC: renata
Sampler: s950
Kontroler: xone4d, roland
DAW: ableton

przez totepady » 24 wrz 2014, o 11:17

hmmmm..... chyba tylko reinstalka ci została :/
na przyszłość staraj się nie używać autoupdate'u tylko od razu ściagaj całą instalkę z Abletona.
Serwery mają jedne z najszybszych jakie widziałem w firmach pro audio i 700mb zasysa mi w niecałe 2/3 min :D
Autoupdate nigdy nie działał u mnie poprawnie od czasów alfa 9 i od tamtej pory go nie uzywam :/
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2034
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez porn » 24 wrz 2014, o 11:37

Sęk w tym że reinstall mnie nie przerażał ani trochę i już to robiłem i problem jest nadal.

reinstalowałem abla, czyściłem lapa z wszystkich plików abletona plus tych w/w przez Ciebie i dalej to samo qrw* :||

oficjalnie poległem.. :v
Avatar użytkownika
porn
Pad1
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2014/07/07
Lokalizacja: Zielona Góra
MPC: renata
Sampler: s950
Kontroler: xone4d, roland
DAW: ableton


Powrót do Ableton