MPC-forum.eu Your Music Production Center

Sends/Return

Dosłownie wszystko na temat Abletona.

przez porn » 24 wrz 2014, o 10:50

Najlepszy ze sposobów na uniknięcie duplikującego się dźwięku używając sends/return? aby było słychać tylko sygnał WYSŁANY, przepuszczony przez return
Avatar użytkownika
porn
Pad1
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2014/07/07
Lokalizacja: Zielona Góra
MPC: renata
Sampler: s950
Kontroler: xone4d, roland
DAW: ableton

przez totepady » 24 wrz 2014, o 10:54

wet/dry ?
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2035
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez porn » 24 wrz 2014, o 11:16

a dokładniej? bo przy zmianie dry/wet na efekcie nie usuwa to dźwięku oryginalnego
Avatar użytkownika
porn
Pad1
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2014/07/07
Lokalizacja: Zielona Góra
MPC: renata
Sampler: s950
Kontroler: xone4d, roland
DAW: ableton

przez totepady » 24 wrz 2014, o 11:20

Pokrętło wysyłki daj na maxa, upewnij sie że efekt na wysyłce też nie przepuszcza czystego sygnału (dry/wet - wet na 100%),
wyjście tracku orginalnego zmień z master (lub cokolwiek tam masz) na sends only. :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2035
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez porn » 24 wrz 2014, o 11:35

nie mogę mieć ustawionego ani na master ani na sends only, ponieważ mam (z racji potrzeby) ustawione na wysyłanie sygnału na konkretne kanały do miksera
Avatar użytkownika
porn
Pad1
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2014/07/07
Lokalizacja: Zielona Góra
MPC: renata
Sampler: s950
Kontroler: xone4d, roland
DAW: ableton

przez totepady » 24 wrz 2014, o 11:43

1. Stwórz sobie dodatkowy Dummy Audio Track
2. Input From: Send x (wybierz sobie który send chcesz nasłuchiwać)
3. Sub input: Post FX (lub post fader - jeżeli zmieniasz głośność send tracka w czasie kawałka)
4. Monitor: IN
5. VOILA :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2035
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez porn » 24 wrz 2014, o 11:56

no i sytuacja i tak jest bez zmian, nagrałem Ci reakcje abletona
http://youtu.be/-zHX9ibfum8
i tak dźwięk się duplikuje. ustawiłem jak mówiłeś. na masterze konkotnie zobaczysz duplikat. dry/wet próbowałem ustawione na 50 i na 100
w starszej wersji abletona działała mi inwersja dźwięku w 9 nie hula to tak samo. zostaje sam efekt delay np i NIC poza tym po wysłaniu
Avatar użytkownika
porn
Pad1
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2014/07/07
Lokalizacja: Zielona Góra
MPC: renata
Sampler: s950
Kontroler: xone4d, roland
DAW: ableton

przez totepady » 24 wrz 2014, o 12:31

kurde już sie pogubiłem w tym co chcesz zrobić ale...

reakcja abletona jest taka a nie inna ponieważ:
1.track żródłowy wysyła na master
2. zduplikowany(ten co ci kazałem zrobić) track też wysyła na master
3. send track tez wysyła na master :D :D :D

generalnie wszystko ci wysyła ten sam sygnał na master dlatego ci sie wszystko duplikuje. musisz coś odciąć od mastera.
Ja bym zrobił tak że odciąłbym sygnał żródłowy od mastera, i wrazie czego podpinałbym dummy audio tracki pod niego w celu zabrania sygnału.

EDIT:
za jakieś 30 min. bede w domu to ci nagram jak ja to widzę...
swoja drogą to ciężko coś ogarnąć jak się nnie widzi danej sytacji heheh :/
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2035
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez porn » 24 wrz 2014, o 13:05

dobra będę wdzięczny!
bo kiedyś robiłem to w ten sposób i było si
http://lableton.pl/rozwiazanie-problemu-sendreturn/
o ile dobrze pamiętam bo było to jeszcze na początkowej wersji ósemki
Avatar użytkownika
porn
Pad1
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2014/07/07
Lokalizacja: Zielona Góra
MPC: renata
Sampler: s950
Kontroler: xone4d, roland
DAW: ableton

przez totepady » 24 wrz 2014, o 15:22

I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2035
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez porn » 25 wrz 2014, o 08:11

po części to jest to! jeszcze tylko muszę skombinować jak ustawić jakąś "automatykę" że przy odpaleniu kanału nasyconego oryginalny płynnie się wygasza, ale możliwe że da się odwrotność na faderach ustawić
Avatar użytkownika
porn
Pad1
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2014/07/07
Lokalizacja: Zielona Góra
MPC: renata
Sampler: s950
Kontroler: xone4d, roland
DAW: ableton

przez totepady » 25 wrz 2014, o 11:03

1. Jeżeli nie masz jeszcze crossfadera zajętego to przypisz tracki po dwóch stronach crossfadera na masterze (jeden A i drugi B) i automatyzuj crossfader.

2. zmapuj sobie obydwa fadery do tego samego pokrętła swojego kontrolera, w jednym faderze odwracając wartiości ustawień i tyle... - wada takiego ustawienia jest taka że będziesz musiał nagrywać automatykę na dwóch trackach naraz.

3. Odpal tą wtyczkę max4live na dowolnym tracku audio, zmapuj obydwa fadery (w jednym odwracając zakres wartości) i voila. Jeszcze dodatkowo możesz sobie narysować automatykę dla pokrętła i jesteś zrobiony :D. https://www.dropbox.com/s/brg8zx7nzlpfqoa/MultiMap.amxd?dl=0
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2035
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez porn » 26 wrz 2014, o 08:11

ZAJEBIŚCIE! DZIĘKI!!! teraz to się będzie grać!
w życiu bym nie pomyślał żeby zmapować crossa :D pod zwykłe pokrętło i ogień
Avatar użytkownika
porn
Pad1
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2014/07/07
Lokalizacja: Zielona Góra
MPC: renata
Sampler: s950
Kontroler: xone4d, roland
DAW: ableton


Powrót do Ableton