MPC-forum.eu Your Music Production Center

MPC - PADY, PROGRAMY, TRACKI, SEKWENCJE i SONGI czyli jak to

Czyli wszystko co do MPC, a nie pasuje do powyższych działów lub pasuje do kilku na raz.

przez totepady » 8 kwi 2013, o 20:19

Ponieważ ciągle powtarzają się te same pytania na temat "MPC jak to się robi ?", postanowiłem wrzucić rozpiskę którą napisałem kiedyś na innym forum a która mniej więcej wytłumaczy jak to wygląda wewnątrz magicznego pudełka, tekst pomimo iż długi to nie zahacza o wszystko ale powinien być dobrym starterem dla wszystkich pytających.
A więc zaczynamy:

---------------------------------------------------------------------------------------

Z MPC'tkami to jest tak (idąc od najniższewgo w hierarchii):

Najmniejszą jednostką jest PAD (czyli SAMPEL)

Z 16 sampli formuje się nam BANK (z 12 w mpc500)

Z 4 banków składa się jeden PROGRAM.

Program to jest jak łatwo się domyślić zbiór wszystkich sampli i ustawień jakie mamy na naszych padach zapisany w jednym pliku.
Dla programu nie jest ważne czy wszystkie Pady mamy obstawione samplami czy też nie, MPC'tka zapisuje także ustawienia pustych padów w związku z czym nawet jeżeli mamy załadowane tylko 5 sampli to i tak w PROGRAMIE zapisane zostają informacje o wszystkich padach.

Teraz odchodząc troszkę w bok mamy kolejny nadrzędny do programu obiekt, a jest nim TRACK.
Czym, jest więc TRACK ?
TRACK to zapis informacji (w MIDI) na temat tego kiedy i na jak długo dany pad ma być odtwarzany.
W MPC'tkach do danego tracku może być przypisany tylko jeden program ale równocześnie ten sam program może być przypisany kilku trackom.
Żeby zagmatwać to jeszcze bardziej to tylko powiem że wszystkie tracki mogą być odtwarzane naraz i nie muszą być odtwarzane jeden po drugim.
Nie wiem czy to jest jasne ale prościej się już nie da i lepiej żebyście skumali to na tym etapie bo później będzie jeszcze bardziej zagmatwane ponieważ jest tyle "szkół" formowania bitu w MPC ilu jest ludzi używających ten sprzęt.

Żeby to troszkę rozjaśnić weźmy sobie przykład:

Załóżmy że mamy program w którym w BANKU A mamy perkusję (kick, snare i hat) a w BANKU B mamy różne dźwięki które formują linię melodyczną.
W TRACKU_01 mogę sobie nagrać samą perkusję a podpinając ten sam program pod TRACK_02 dograć sobie linię melodyczną.
Mogę też pójść na całego i nagrać wszystko naraz na jednym tracku i mieć z głowy ale wtedy ograniczamy sobie możliwości edycyjne (o tym później).
Jeszcze inną metodą jest podpięcie PROGRAMU pod powiedzmy 10 tracków i nagrywanie wszystkiego osobno:

TRACK_01 - Kick
TRACK_02 - Snare
TRACK_03 - Hihat
....
TRACK_10 - cokolwiek itd. itp.

Gdy już "zużyjemy" wszystkie pady w programie nic nie stoi na przeszkodzie stworzyć kolejnego PROGRAMU z następnymi 64 samplami (16 padów x 4 banki = 64 sample = program) i podpisać go do kolejnych wolnych
Tracków. Pamiętajmy że tracki od 1-10 mamy zajęte przez PROGRAM_01 (czyli ten wcześniej stworzony).

Wszystko to co opisałem powyżej składa się na SEKWENCJĘ (SEQUENCE)... heheh
Czym jest więc SEQUENCE ?
Jeżeli zrozumieliście poprzedni wątek to ten nie sprawi wam problemu ponieważ zasada działania sekwencji jest identyczna czyli w skrócie zbiór kilku tracków tworzy nam sekwencję nic dodać nic ująć.
Nie bardzo wiem nawet jak rozłożyć to bardziej na czynniki pierwsze bo się chyba nie da, dajmy sobie więc przykład:

powiedzmy że mamy 6 tracków.
TRACK_01 - perkusja formująca intro
TRACK_02 - Linia melodyczna formująca intro
Track_03 - perkusja formująca zwrotkę
Track_04 - linia melodyczna formująca zwrotkę
Track_05 - perkusja formująca refren
Track_06 - linia melodyczna formująca refren

Jak łatwo się domyślić z powyższych tracków możemy sobie "uformować" trzy SEKWENCJE -> INTRO, ZWROTKA, REFREN czyli:

SEQUENCE_1 (intro):
Track_01
Track_02

SEQUENCE_02 (zwrotka)
Track_03
Track_04

SEQUENCE_03 (refren)
Track_05
Track_06

...i tu dochodzimy do najwyższego poziomu wtajemniczenia czyli SONG.
SONG to jest taki big boss wszystkich obiektów heheh, nie ma już nic ponad tym i na chłopski rozum SONG formowany jest z kilku sekwencji
Zasada działania SONG mode jest identyczna do działania Sequence która jest identyczna do Track'u czyli jadąc dalej z przykładem:
Możemuy ustawić sobie żeby sekwencje grały w kolejności takiej jak np.

SEQUENCE_01
SEQUENCE_02
SEQUENCE_03
SEQUENCE_02
SEQUENCE_03

tłumacząc na język ludzki: intro,zwrotka,refren,zwrotka,refren... a upraszczając to całkowicie to MAMY CAŁY BEAT
Standardowo jest wiele szkół tworzenia beatu niektórzy używają tylko jednej sekwencji niektórzy używają ich 50 jak będziecie tego używać to kwesta waszego przyzwyczajenia i waszej wygody.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez dudi » 8 kwi 2013, o 20:26

ładnie :) i wreszcie w konkretnym wątku, bo pisałem o tym sam już kilka razy, ale dla niektórych szukajka to wróg
Podklejam to
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez Ryba » 8 kwi 2013, o 21:54

5! totepady za watek :)
Avatar użytkownika
Ryba
Admin
 
Posty: 1436
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2500se//JJOS3
Sampler: Akai S950
Kontroler: Komplete Kontrol S25
DAW: Logic

przez pietruh » 9 kwi 2013, o 18:15

Muszę ogarnąć to 128 mb. Bo loopy cisnę na FL'a i tam skladam.
Co do poradnika to super sprawa. Przyda się wielu. Teraz będziemy zarzucać tym linkiem na lewo i prawo :D
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Avatar użytkownika
pietruh
Pad13
 
Posty: 3010
Dołączył(a): 2013/01/10
Lokalizacja: Bydgoszcz
DAW: Reaper, Live

przez GeNBeats » 2 sty 2014, o 20:20

no i tego do szczęścia brakowało :) tylko jedno pytanie :) Jak mam track01 i track 02 i chce żeby to była jedna sekwencja to jak? Chodzi mi krok po kroku który przycisk mam wcisnąć żeby tak się stało (na mpc 500). Z góry dzięki ale nie znalazłem odpowiedzi.
Avatar użytkownika
GeNBeats
Pad2
 
Posty: 142
Dołączył(a): 2013/11/18
MPC: MPC 500
DAW: FL 11

przez dudi » 2 sty 2014, o 20:52

Przyjrzyj się jeszcze raz temu co napisał ttp, tam gdzie rozpisał jak "uformować" 3 sekwencje, bo to jest odpowiedź.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez GeNBeats » 3 sty 2014, o 17:55

przeczytałem i nie znalazłem... Chodzi mi o to: jak już mam 2 tracki i chce żeby była to sekwencja 1 to jak mam to zrobić jakie klawisze nacisnąć na mpc żeby tak się stało.
Avatar użytkownika
GeNBeats
Pad2
 
Posty: 142
Dołączył(a): 2013/11/18
MPC: MPC 500
DAW: FL 11

przez dudi » 3 sty 2014, o 18:03

Nic nie musisz naciskać, jak masz nagrane tracki to one automatycznie tworzą sekwencję.

EDIT:
A żeby zrobić kolejną sekwencję najedź kursorem na Sq i zmień np. z 01 na 02 i teraz tracki które nagrasz będą tworzyć drugą sekwencję.
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez GeNBeats » 3 sty 2014, o 18:29

ok dzieki nie wiedziałem o tym :)
Avatar użytkownika
GeNBeats
Pad2
 
Posty: 142
Dołączył(a): 2013/11/18
MPC: MPC 500
DAW: FL 11

przez dudi » 3 sty 2014, o 18:46

Najprostsze rozwiązania sprawiają najwięcej problemów :)
Avatar użytkownika
dudi
Tape the tapes
 
Posty: 7492
Dołączył(a): 2013/01/07
MPC: 2000 / 2500
Sampler: Akai S1000HD

przez fox997 » 16 maja 2014, o 17:42

Totepady
Props ziomek za rozpiske :)
Avatar użytkownika
fox997
Pad1
 
Posty: 27
Dołączył(a): 2014/04/20
Lokalizacja: UK
MPC: Akai Mpc Studio Mius

przez LUIGI » 17 lut 2015, o 18:25

Ja mam takie pytanie, jak te sekwencje rozłożyć w czasie? Jestem początkujący na próbach i błędach dochodzę do wszystkiego krok po kroku. Mam na jednej sekwencje kilka traków które tworzą cały podkład ( jeden trak wycisze drugi włącze mam zwrotke itp.) traki nagrywam po 4 bary i teraz chciałem rozłożyć to wczesię żeby miało ręce i nogi :D
LUIGI
Padawan
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2015/02/17
Lokalizacja: Częstochowa
MPC: MPC 5000
Kontroler: MPK 25

przez totepady » 17 lut 2015, o 21:57

opcja 1.
rozłóż sobie wszystko na różnych sekwencjach w których będziesz miał wyciszone poszczególne elementy i złóż to wszystko do kupy w song mode gdzie możesz stalić w jakiej kolejności odgrywane bedą sekwencje.
np.

SEQUENCE01
track 01: kick kick kick kick
track 02: snare snare snare
track 03: hat hat hat hat

SEQUENCE02
track 01: kick kick kick kick
track 02: snare snare snare
track 03: ---- mute ---- mute ----

SEQUENCE03
track 01: kick kick kick kick
track 02: ----mute----mute---
track 03: ----mute----mute---

opcja 02:
nagraj wszystko na setkę w jednej sekwencji o długości 984798347598 barów nagrywając przy tym track mute'y

opcja nr.3
prawie jak opcja nr. 2 tylko że zamiast nagrywać na setke to po prostu ustaw długość sekwencji na 9843759038479 barów i kopiuj poszczególne elementy tracku tam gdzie ci pasuje...

opcja nr 9384794385739048
wypracuj sobie swoją technikę tworzenia całej struktury bo mpc daje ci tyle różnych możliwości podejścia do jednego zagadnienia ilu jest ludzi którzy jej używają ;)

EDIT:
sorry nie zauważyłem że 5000 ale....w sumie to jeden kij...:/
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Avatar użytkownika
totepady
Admin
 
Posty: 2037
Dołączył(a): 2013/01/23
MPC: tak
Sampler: też
Kontroler: mam
DAW: FL / ABTN

przez LUIGI » 18 lut 2015, o 00:16

Dziękóweczka . Jutro jak wstanę to zaraz będę kombinować z tym :) Maszynkę mam od niedawna i to pierwsza styczność takim sprzętem, ale nie ma rzeczy nie do ogranięcia :D Jeszcze raz dzięki za rade! :D 5!
LUIGI
Padawan
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2015/02/17
Lokalizacja: Częstochowa
MPC: MPC 5000
Kontroler: MPK 25

przez McBabcia » 14 maja 2018, o 22:29

No teraz juz wiadomo OCB :D, dziękóweczka!
Avatar użytkownika
McBabcia
Padawan
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2018/05/14
MPC: 2000XL
Kontroler: MPD226
DAW: FL12


Powrót do MPC Zone



cron