Zgrywanie sampli przepuszczonych przez eskę do PC

Wszelkie inne samplery (Akai S, E-mu, Roland, etc.)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Underlight
Padawan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2015, o 18:51

Witam serdecznie :)

Wiem o możliwości montowania czytnika kart CF, korzystania z dysków SCSI, co sprawia że sample przepuszczone przez eskę można przenieść na PC, jednak mam kilka pytań do bardziej doświadczonych osób w temacie samplerów:

1. Czy jeśli zgrywam sampel przepuszczony przez eskę na zasadzie (outy eski do wejścia w interfejsie audio) i rejestruję to jako wav nagrywając sygnał w cool edit, to jest jakaś istotna różnica w efekcie jaki osiągnę porównując do korzystania z kart CF?
2. Jaki sposób przenoszenia pliku z eski do PC według was jest najbardziej efektywny i dlaczego?

pozdrawiam
kanał youtube https://www.youtube.com/watch?v=i3Z8eyJ ... NckCLZyd7Q" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
DirtyDrumzStudio
Moderator
Posty: 823
Rejestracja: 26 mar 2014, o 09:24

1. Jedyna różnica jest taka że sampel trzymany wewnatrz samplera nie jest jeszcze przemielony przez interfejs czyli praktycznie 0 roznicy.
2. Kup sobie naped FDD -> USB i sobie przenos pliki z s900 do kompa i sobie mozesz baze sampli na kompie robic
Awatar użytkownika
Underlight
Padawan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2015, o 18:51

Dzięki za odpowiedź - tak myślałem ;>

Zakupiłem s3000xl także to nie jest aż taki klasyk jak napisałeś, ale przy zakupie napatrzyłem się pazernie na 2 sztuki s900 u sprzedającego, które używa do zgrywania stereo i nie powiem chciałoby się:)

A wracając do tematu wpadł mi do głowy jeszcze pomysł, żeby puścić sygnał z eski przez kanał mixera gdzie dodaktowo można potraktować go LPF zobaczę jaki będzie efekt jak dosiądę do studia ;V
kanał youtube https://www.youtube.com/watch?v=i3Z8eyJ ... NckCLZyd7Q" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
DirtyDrumzStudio
Moderator
Posty: 823
Rejestracja: 26 mar 2014, o 09:24

Przeciez każda eska posiada LPF wiec po co traktowac LPF z miksera. Ogolnie resampling pozbawia cie mozliwosci samplera ;)
Awatar użytkownika
Underlight
Padawan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2015, o 18:51

Pewnie masz rację, korekcję wstępną można zastosować przy zgrywaniu sampli z wosków, bo sygnał z gramofonu idzie przez mikser.
Jednak sprawdzę efekty w różnych kombinacjach, może uzyskam jakiś ciekawy efekt :)
Z jakich samplerów korzystasz lub korzystałeś?
kanał youtube https://www.youtube.com/watch?v=i3Z8eyJ ... NckCLZyd7Q" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
DirtyDrumzStudio
Moderator
Posty: 823
Rejestracja: 26 mar 2014, o 09:24

Underlight pisze: Z jakich samplerów korzystasz lub korzystałeś?
Moje obecne combo to:
Akai MPC 1000 [Jako sekwencer MIDI dla poniższych samplerów]
Akai s700
Yamaha TX16W [Bębny]
EMU ESI 4000
Akai s2000

A korzystałem z:
Akai s01
Akai s950
Akai s1000
Akai MPC 2000 Classic
Akai MPC 2000xl
Ensoniq EPS
Ensoniq Mirage
Roland s550
Awatar użytkownika
Underlight
Padawan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2015, o 18:51

Trochę przwinales :V
Co z tego byś polecił do mięsa na bebnach?
kanał youtube https://www.youtube.com/watch?v=i3Z8eyJ ... NckCLZyd7Q" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
DirtyDrumzStudio
Moderator
Posty: 823
Rejestracja: 26 mar 2014, o 09:24

Underlight pisze:Trochę przewinąłeś
14 lat robienia beatów ;)
Underlight pisze:Co z tego byś polecił do mięsa na bebnach?
Jesli chodzi o samplery to w moim top 3 jesli chodzi o samplery do bębnów to:

1. Ensoniq EPS
2. Roland s550
3. Ensoniq Mirage

Ale według mnie dużo większą robotę robi dobry analogowy buss kompressor typu SSL załączony na grupię bębnów. Ja mam wersje od IGS Audio i z czystym sumieniem mogę polecić.
Awatar użytkownika
Underlight
Padawan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2015, o 18:51

Marzy się mieć kiedyś analogowe wersje kompresorów itd ale to jeszcze długa droga ;>
Gdyby mieć wszystko z vst w analogach to żyć nie umierać i ze studia nie wychodzić C=(
Dzięki za opinię
kanał youtube https://www.youtube.com/watch?v=i3Z8eyJ ... NckCLZyd7Q" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
DirtyDrumzStudio
Moderator
Posty: 823
Rejestracja: 26 mar 2014, o 09:24

Underlight pisze:Marzy się mieć kiedyś analogowe wersje kompresorów itd ale to jeszcze długa droga ;>
Gdyby mieć wszystko z vst w analogach to żyć nie umierać i ze studia nie wychodzić C=(
Dzięki za opinię
Sprawdź Molota na bębnach ;) Darmowy kompressor VST.

A jak chcesz miec brudne sample z eski to daj na 45 obrotów na gramofonie z pitchem ustawionym na +20% i po nagraniu sygnału na samplerze, lecisz na esce pitchem w dol i zobaczysz jaka różnica będzie. Stary patent z czasów sp1200
Awatar użytkownika
Underlight
Padawan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2015, o 18:51

Zdarzyło mi się używać tego kompresora do kompresji NYC :) Jeśli chodzi o opcje zgrywania to na pewno pokombinuje w temacie. Jak odłoże trochę pln to pomyśle o samplerach które wypisałeś bo nie ma to jak analagowa magia
kanał youtube https://www.youtube.com/watch?v=i3Z8eyJ ... NckCLZyd7Q" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
DirtyDrumzStudio
Moderator
Posty: 823
Rejestracja: 26 mar 2014, o 09:24

Underlight pisze:Jak odłoże trochę pln to pomyśle o samplerach które wypisałeś bo nie ma to jak analagowa magia
Tylko że am w tych samplerach nie ma niczego analogowego :) Tylko cyfrowe układy scalone. Ale to tylko tak informacyjnie piszę ;)
Earthman
Pad1
Posty: 46
Rejestracja: 7 lis 2015, o 11:05

Siemanko,nie ma? a wejście sygnału ? :D i z bloku analogowego idzie wszystko na przetwornik analogowo-cyfrowy - dopiero potem wszystko odbywa sie na bloku cyfrowym
Awatar użytkownika
Underlight
Padawan
Posty: 22
Rejestracja: 23 gru 2015, o 18:51

Często na hardware sprzętowy patrzę jak na analogi :V
Ale fakt jest różnica między typowo analogowymi sprzetami gdzie jedyne co można to zgrać sygnał wychodzący przez kartę ;)
kanał youtube https://www.youtube.com/watch?v=i3Z8eyJ ... NckCLZyd7Q" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
DirtyDrumzStudio
Moderator
Posty: 823
Rejestracja: 26 mar 2014, o 09:24

Earthman pisze:Siemanko,nie ma? a wejście sygnału ? :D i z bloku analogowego idzie wszystko na przetwornik analogowo-cyfrowy - dopiero potem wszystko odbywa sie na bloku cyfrowym
Tak samo jak w komputerze :)
ODPOWIEDZ