Miks i zgrywanie śladów - w jakim programie

Miks, mastering, etc.
ODPOWIEDZ
jayaflo
Pad1
Posty: 90
Rejestracja: 6 maja 2013, o 16:27

Posiadam Mpc 1000 , mam dylemat ponieważ nie mam zielonego pojęcia gdzie wykonywać miks i zgrywać ściechy . Myślałem o Fl Studio ponieważ bardzo lubię organizacje pracy tego programu . Jestem świeży w miksie ponieważ wcześniej skupiałem się na technice jeśli chodzi o samplowanie bass bębny itp . (wiecie o co chodzi ) . Byłbym wdzięczny jeszcze jakbym mógł się dowiedzieć ewentualnie jakie wtyczki VST by się nadały .
Ostatnio zmieniony 6 maja 2013, o 17:11 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: edytowałem tytuł, bo nie wiadomo o co chodziło
https://soundcloud.com/judaonthebeats" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

http://jayaflo.tumblr.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12
Posty: 2976
Rejestracja: 10 sty 2013, o 14:07

Ja po za mpc pracuję w fl (mix - jeżeli można to tak nazwać).
Więc polecam (fl studio 9 xxl coś tam super mega xxx)
co do vst to taki prosty boobass :)
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

Zgrasz do każdego DAWa, który jest do tego przeznaczony, nawet do Audacity czy Cool Edit. Nie wspominając o wszelkich Fruity Lopps'ach, Reaper'ach, Adobe Audition, Cubase'ach, Logic'ach, etc. (cała masa tego jest). Do miksu idealnie nada się też FL, Reaper, AA, Cubase, Logic. Zależy na co cię stać i co ci przypasuje, bo możliwości każdy z nich ma w zasadzie takie same.
jayaflo
Pad1
Posty: 90
Rejestracja: 6 maja 2013, o 16:27

Wiem , ale dzisiaj w fl zgrywałem ścieżkę na mpc , mianowicie werbel osobno z stopą i tak dzwięk się trochę dziwnie pompował nie wiem jak to określić może się z tym spotkaliście.
Nie wiem czy to pózniej regulować , czy może przy miksie . Chodzi mi głównie o Vst , które nadaje taką krystaliczną moc do bębnów jak np u Ostrego zajebiście bębny grają w sensie jakości.
https://soundcloud.com/judaonthebeats" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

http://jayaflo.tumblr.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

Osobiście nie mam pojęcia o co ci może chodzić i jak mógłbym pomóc w powyższej kwestii. Wrzucałeś coś na MPC, ale co masz na myśli pisząc ścieżka ze stopą i z werblem, bo brzmi jakbyś ułożył wszystko w FL'u i wrzucił to sobie jako WAVa na MPC (tylko jaki wtedy sens w posiadaniu MPCtki ;> ). Co ci później "pompowało" (wrzuć jakieś próbki przed i po)? WAV is WAV - na tym samym odsłuchu powinien grać tak samo w tym wypadku. A wtyczki nadające krystalicznego brzmienia jak u OSTRego to pierwsze słyszę i brzmi to tak surrealistycznie jak przycisk w DAWie, który jest określany mianem MAKE THE MUSIC button :)
jayaflo
Pad1
Posty: 90
Rejestracja: 6 maja 2013, o 16:27

Ok , ziomek pózniej ci prześle . Nie , nie ja robiłem w ten sposób , że normalnie beat na mpc bez kompa drumy i wszystko a potem to zgrałem na kompa i inaczej trochę brzmi pózniej ci pokaże :D
https://soundcloud.com/judaonthebeats" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

http://jayaflo.tumblr.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
dudi
Pad16
Posty: 7397
Rejestracja: 7 sty 2013, o 18:26

ooorajt, wrzuć pan na chmurkę najlepiej i tutaj do tematu, to sobie obetnie kto będzie chciał i wspólnie coś uradzimy
jayaflo
Pad1
Posty: 90
Rejestracja: 6 maja 2013, o 16:27

http://www.sendspace.com/file/l5ifvg" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

to jest nagranie z fl studio i jak sami słyszycie werbel raz jest ciszej raz głośniej , jest to akurat nagranie z tego typowego programu mpc .
https://soundcloud.com/judaonthebeats" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

http://jayaflo.tumblr.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
jayaflo
Pad1
Posty: 90
Rejestracja: 6 maja 2013, o 16:27

a tu jest nagranie na auda na takim samym poziomie głośności ale jest ciszej ( nie wiem dlaczego )
Ale werbel gra tak samo nie wycisza się na 1 takcie .
https://soundcloud.com/judaonthebeats" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

http://jayaflo.tumblr.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

tu masz moją odpowiedź... bo robisz dokładnie ten sam błąd...

http://mpc-forum.eu/viewtopic.php?f=17&t=658" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

zauważ że stick gra głośno gdy wybrzmiewa praktycznie sam a przyciszony jest w momencie gdy gra kilka instrumentów naraz (które w dodatku mają sporo dołu)...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
jayaflo
Pad1
Posty: 90
Rejestracja: 6 maja 2013, o 16:27

przeczytałem , czyli z tego co zrozumiałem muszę dać mniejszy volume ? .
https://soundcloud.com/judaonthebeats" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

http://jayaflo.tumblr.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

na dzień dobry to bym sobie ustawił master volume w mpc na -3dB (mode+pad10) bo prawdopodobnie masz ustawiony na 0dB.
To jest w zasadzie temat rzeka ale w skrócie pisząc to musisz wprowadzić swój mix na poziom gdzie nie będzie za cichy by zbierać szum i nie będzie za głośny żeby przetworniki miały szansę poodychać (stąd -3dB).
Wyobraź sobie że poziomy głośności poszczególnych sampli się dodają, tak ? czyli dwa równocześnie grające sample na poziomie -2dB każdy, dadzą ci ogólny poziom mixu większy niż -2db, tak? resztę sam sobie dopisz....:D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
jayaflo
Pad1
Posty: 90
Rejestracja: 6 maja 2013, o 16:27

Ok ,dzięki
https://soundcloud.com/judaonthebeats" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

http://jayaflo.tumblr.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
315studio
Padawan
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2013, o 11:48

Według mnie warto zainwestować w Acida ten program to prawdziwy kombajn sam używam go w studiu do naprawdę przeróżnych rzeczy począwszy od rejestracji ścieżek audio/midi po miks z masteringiem włącznie obsługuje vst i współpracuje z praktycznie każdym kontrolerem.


Zgodnie z regulaminem forum zabronione są linki takie, jak ten który próbowałes tu przemycić. Chcesz reklamy - zapytaj przynajmniej o zgodę // dudi
6. Reklama strony prywatnej
Jeżeli chcesz zareklamować stronę prywatną możesz to zrobić za pomocą linka w sygnaturze.
Linki do stron / for, w szczególności z pornografią i z warezem, w tematach oraz sygnaturze są zabronione we wszelkich formach (bezpośredni link, link jako hasło, link w temacie, link w nicku, link do pokazywarek, link do bloga, itd.).
Jeżeli chcesz umieścić komercyjną reklamę na witrynie mpc-forum.eu proszę o wiadomość na adres admin@mpc-forum.eu
tapetwo
Padawan
Posty: 2
Rejestracja: 11 maja 2018, o 06:28

Witam. mam pytanie odnosnie mpc1000 i zgrywania sladow do pc.
1. zrobilem bit perkusyjny (stopa, werbel, hh otwarty, hh zamkniety) i 4 wyjsciami out wyslalem na daw. W calym projekcie mam na mpc mam tez procz perkusji jeszcze 2 syntezatory i bass i chcialbym to rowniez wyslac na pc zachowujac kwantyzacje, swing itd jak w przypadku perki. Chodzi o to zeby caly song (calosc projektu/sekwencje) z mpc zachowac przy zgrywaniu na komputer.
2. w projekcie dogralem jako midi zewn. syntezator z automatyzacja filtra robiona bezposrednio wlasnie na tym syntezatorze w czasie rzeczywistym. czy moge pozniej to edytowac w daw np. czas otwierania filtra czy istnieje inna technika produkcji tego typu zdarzenia?
sory, za tak banalne pytania, ale to moj pierwszy sampler (kupiony 2 tyg. temu) i poki co na 10 stronie manuala jestem :P
DirtyDrumzStudio
Moderator
Posty: 823
Rejestracja: 26 mar 2014, o 09:24

tapetwo pisze: 1. zrobilem bit perkusyjny (stopa, werbel, hh otwarty, hh zamkniety) i 4 wyjsciami out wyslalem na daw. W calym projekcie mam na mpc mam tez procz perkusji jeszcze 2 syntezatory i bass i chcialbym to rowniez wyslac na pc zachowujac kwantyzacje, swing itd jak w przypadku perki.
Możesz ustawić wyjscia stereo [L+R] jako dodatkowe 2 outy. Nie wiem czy jest to możliwe na darmowym JJ OS czy Akai OS.
tapetwo pisze:2. w projekcie dogralem jako midi zewn. syntezator z automatyzacja filtra robiona bezposrednio wlasnie na tym syntezatorze w czasie rzeczywistym. czy moge pozniej to edytowac w daw np. czas otwierania filtra czy istnieje inna technika produkcji tego typu zdarzenia?
Jesli synth wysyla komunikaty MIDI CC to możesz przypisac ktoras z gałek do filtra w DAW i zapisac sama automatyke bezposrednio w DAW
tapetwo
Padawan
Posty: 2
Rejestracja: 11 maja 2018, o 06:28

A jest mozliwosc ze jak juz wysle 4 sciezki (stopa, werbel, hh open, hh close) do DAW to pózniej nastepne 4 (bass z syntezatora, piano z syntezatora, sampel1, sampel2) tez moge wyslac przez te 4 outy synchronizowane z tymi 4 wczesniejszymi zeby wszystkie 8 graly bez przesuniec czasowych i z ustawieniami tak jak w srodku mpc? w DAW przy zgrywaniu bede slyszal 4 czy 8 sciezek w takim wypadku?
ODPOWIEDZ