Mikser do MPC, do 2000zł

Porozmawiaj o mikserach studyjnych, do scratchu i tych do samplowania też.
Sox
Pad1

Yo, mam zamiar kupić mikser do MPC, mam zamiar przeznaczyć na ten cel około 1000-2000 zł, najlepiej gdyby to zamknęło się tak w około 1500(bo nie chcę się do końca spłukać)

Oczywiście MPCtkę mam rozszerzona o dodatkowe outy.
Jakie miksery polecicie? Co do takich mikserów to jestem też zupełnie zielony... Nie mam pojęcia w jakie firmy celować.

Dobrze jak by było więcej niż 8 kanałów, bo sample też bym chciał zgrywać.
Ende
Pad10

Ten lub ten.
@Duży wybór >< //pietruh
Sox
Pad1

Hahaha dzięki, wybór rzeczywiście ogromny :D
Czyli ten spełni swoje zadanie? Dlaczego akurat Alesis, żadne inne firmy się nie liczą, czy za ten hajs jedynym sensownym rozwiązanie jest ten Alesis? :P
Awatar użytkownika
moskwa96
Pad4

Czy chcesz mieć mikser aby zapinać efekty na outy z mpxl, czy do zgrywania trackow ?

Jesli do efektów, to jest sens. W każdym innym przypadku, to sens jest pod znakiem zapytania przy jednym tylko instrumencie.

Taki mikser nie pozwoli ci zgrywac jednocześnie ścieżek z poszczególnych outow. I musisz zgrywac ścieżkę po ścieżce bo interfejs USB jest w tym mikserze tylko stereo. Do tego jest potrzebna karta wielokanałowa. Po taniosci moze to być np. maya44 2szt. Dzięki temu wszystkie 8 ścieżek zgrasz jednocześnie, i całość wyniesie mniej niz 900,- Na droższych rozwiązaniach sie nie znam.

Być moze w pytaniu nie chodziło o zgrywanie, ale lepiej napisać żeby sie kolega nie przejechal, jak ja kiedyś z alesis multimix usb.
Ende
Pad10

Bo z tego co wiem alesis jako jedyny pozwala na zgrywanie poszczególnych tracków równocześnie na PC.
Sox
Pad1

Chodzi mi o zgrywanie jednocześnie wszystkich tracków z MPC bym mógł to później zmiksować w Daw. Na efektach mi nie zależy.
Dobrze jak by to było więcej niż 8 kanałów. Maksymalnie do tych 2000zł mogę wydać.
Czyli co, do miksera muszę jeszcze kupić kartę wielokanałową? Bo szczerze mówiąc myślałem, że kupię jakiś mikser i sprawa załatwiona. Miałem zamiar zgrywać te ścieżki na laptopa. Mam jeszcze PC stacjonarny ale to stary szrot i nw czy warto w niego ingerować, bo jeszcze mi się rozleci... :D I co wtedy będzie?
Ende
Pad10

Opis na stronie producenta:
"18 direct outputs to your computer for recording and 2 return inputs for monitoring"
Sox
Pad1

Dzięki za pomoc, w takim razie kupuję tego Alesisa, mam nadzieję, że na prawdę będę mógł zgrywać wszystkie na raz tak jak mówi Ende.
Tylko w takim razie o czym pisał Moskwa, z tą "kartą wielokanałową"?
Awatar użytkownika
moskwa96
Pad4

W tym mikserze nie bedziesz mógł zgrać wszystkich ścieżek jednocześnie. Jedynie bedziesz mógł zgrać sumę stereo, albo zgrywac po 2 sciezki osobno.

Do celów zgrywania ścieżek ten mikser jest bez sensu. Potrzebujesz interfejsu wielokanalowego tak jak napisałem.
Sox
Pad1

Niestety się trochę pośpieszyłem i już zamówiłem...
To w takim razie jak mam sobie teraz poradzić z tym, tzn jak ja to zsychronizuję?

Jezuu... Co za pokręcony temat.
W takim razie jaki mikser powinienem zakupić?
Jak mówiłem, mogą być nawet te 2 tysiące, ale nie chcę mieć problemu z synchronizacją...
Bo może jeszcze uda mi się anulować zamówienie...
Sox
Pad1

Nie mogę edytować coś postu.
Jaki interfejs w takim razie musiałbym kupić? Coś od Focusrite'a się nada?
Sam mam 2i2 i fajnie jak by było coś na usb...
Zupełnie nie orientuję się w tym temacie, dlatego zwracam się do Was o pomoc.

W takim razie zupełnie teraz nie rozumiem jaki sens ma mixer, może ktoś mi to wyjaśnić?
Awatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6

Po co Ci ten mixer ;> Kup sobie interfejs typu Focusrite 2i2 lub 2i4 i zgrywaj każdy track osobno 10min.dłużej Ci zejdzie,a kasy zaoszczędzisz sporo - pokręcony ten temat :wtf:
Sox
Pad1

Klijent, tylko, że ja boję się o tą synchronizację.
Focusrite'a 2i2 mam, ale właśnie nie ogarniam jak z tą synchronizacją.

Takimi mikserami nigdy się nie interesowałem, więc nawet nie mam pojęcia jakiej firmy wybrać, które są dobre, no i który spełni swoją funckję.

A Focusrite 18i8 przykładowo mógłby zgrywać wszystkie 8 tracków na raz?
Jakoś napaliłem się na ten mikser, bo taka konsoleta to jednak jest coś:)
Czyli dobrze rozumiem... Potrzebuję czegoś co ma po prostu 8 wejść?
Awatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6

Ja zgrywam dokładnie tak tracki z Mpc2000XL jak tu na filmiku,a posiadam Focusa 2i4 - https://youtu.be/zw98G7p9kFg ,piszesz,że taki mixer to jest coś :D ,a dla mnie Sp1200 to jest coś - chcesz to kupuj tylko poczytaj pierw co i jak ;)
Sox
Pad1

Sam nie wiem... Wiem, że uratowaliście mnie przed niepotrzebnym wydatkiem kupy hajsu(teraz tylko odkręcić to zamówienie, haha)
Z jednej strony podobno te analogowe EQ o wiele lepiej brzmi niż te pluginowe, więc to też jakiś plus.
Ale po krótkiej lekturze chyba wywnioskowałem, że potrzebuję cyfrowego miksera żeby zgrać tyle śladów na raz.
Jak zobaczyłem ceny... To chyba wybiję sobie z głowy te konsolety :D

Więc nw, może po prostu sprzedam swój stary interfejs i kupię jakiś większy od Focusrite'a.
Lub wgl w takim razie nie będę nic kupował. No nic, dzięki za pomoc:)
Co do SP1200...:blush: Wiadomka, też mi się marzy, ale na razie nawet po za moim zasięgiem kieszeni jest, dopiero co kupiłem 2000XL
EasyB
Pad5

KlijentEastwood pisze:Po co Ci ten mixer ;> Kup sobie interfejs typu Focusrite 2i2 lub 2i4 i zgrywaj każdy track osobno 10min.dłużej Ci zejdzie,a kasy zaoszczędzisz sporo - pokręcony ten temat :wtf:
dejm.. klijent po co ci mpc? Żeby na forum o produkcji pisać takie bzdety.

Sox, kup ten mixer. Ułatwia prace nawet podczas użytkowania mpc. Z czasem dokupisz lepsiejszy interfejs i masz zestaw który pozazdrości Ci nie jeden beatmejker.

Edit:
Mixer kup za 1200, sprzedaj stary interfejs, dołóż hajs do ty 800 stówek i za tysiaczka wyrwiesz interfejs z 8in.

Ja bym tak uczynił ;)

Edit2:
Z resztą ende podał Ci dwa modele mixerów, które umożliwiają rejestrację na komputerze.
Sox
Pad1

Ale się zakręciłem... Przeczytałem na Zakamarkach coś takiego
"A jeśli mowa o nagrywaniu wielokanałowym, to jesteśmy oczywiście ograniczeni tylko ilością dostępnych w tego typu mikserach wejść – każde z nich (także w bardziej rozbudowanej formie tego miksera – MultiMix 16 FireWire) będzie mogło zostać nagrane na niezależnych ścieżkach.

Czyli w takim razie i tak potrzebuję interfejsu, bo zgram jedynie po jednej ścieżce, tak? Trochę nie czaję już. Mógłbym podłączyć do niego np gramofon?
Sox
Pad1

Bo z tego co wynika z zakamarków, to jestem ograniczony tylko ilością wejść.
Jak będę mógł zgrywać przez niego sample, to go biorę jednak, więc jak?
Sox
Pad1

No cóż hahah, pierw anulowałem zamówienie, a później anulowałem anulowanie zamówienia. Kupiłem ten mikser Easy, teraz jeszcze kupić jakieś kable i odłożyć na bardziej rozbudowany interfejs.

Nie chcę zakładać kolejnego tematu więc spytam tu, jakie Wy kupujecie kable, i które polecacie?
Awatar użytkownika
moskwa96
Pad4

Widze ze nie kumasz, do końca co kupiłeś. Spróbuje to jakoś prostym językiem wytłumaczyć.

Kupiłeś mikser, czyli urządzenie, do którego możesz podpiąć 16 ścieżek, a na wyjściu USB dostaniesz miks w postaci jednej ścieżki stereo. Czyli w zasadzie do celów zgrywania trackow uzyskałeś to samo jakbyś kupił prosty interfejs stereo za 200-300. Pozostaje ci zgrywac ścieżka po ścieżce tak jak sugerował KlientEastwood. MPC 8out w takim układzie pozostaje niewykorzystane.

Do zgrywania sampli na mpc tez nie jest ci potrzebny ten mikser, bo masz wejścia w samym Mpc i lepiej zgrywac bez dodatkowych pośredników w postaci miksera (chyba ze poziom sygnału bedzie nieodpowiedni).

Ale zeby całkiem nie dolowac tego zakupu napisze jak możesz spróbować wykorzystać ten mikser skoro juz go kupiłeś:
- możesz wykorzystać jeden z efektow alesisa na wybrane ścieżki z mpc
- możesz użyć mikser do wpiecia mikrofonu pojemnosciowego i zgrywania wokalu
- możesz sobie regulować poziomy ścieżek Mpc galkami na mikserze
- możesz wpiąć gramca w mikser i korzystać z niego bez włączania Mpc
- możesz w przyszłości wpiąć inne instrumenty w mikser
- samplowac z rożnych źródeł bez przepinania kabli z AUX1

Z czasem w każdym studiu mikser i tak bedzie potrzebny, wiec pewnie jakos ci sie przyda (chociaż 16track to imho przeginka). Na razie mikser możesz zostawić w kartonie, a powinieneś kupić kartę z 8in (albo po taniosci 2x4in tak jak ci pisalem wczesniej) żebyś miał załatwiony temat z którym tu przyszedłes, czyli zgrywania trackow bez niespodzianek z synchronizacją.

PS: jak juz obczaisz mikser, i stwierdzisz ze jest ci jednak niepotrzebny, to możesz go oddać do sklepu internetowego w ciagu 14dni od daty dostarczenia. Jak będziesz chciał, to napisz i wyślę ci formularz zwrotu.
ODPOWIEDZ