Kupilem numarka tt200 i jestem zielony ;)

Paskowe i z napędem bezpośrednim. Wkładki, igły, headshelle i cały ten stuff.
ODPOWIEDZ
damian89rr
Padawan

Witam Panowie j Panie jeslj jakies są. Otuz zawsze chcialem spr scratchu i trafila sie pod nosem mozliwosc kupienia numarka tt200 z tym ze niema tam igly. Zastanawiam sie jaka kupic i z kad ? Polecacie jakas strpne zaufana? Sorry za banalne pytania ale ponioslo mnie jam zawsze i nie znajac sie nawet na sprzecie juz go kupilem a niewiem co jeszcze podrzebuje tak dpkladnie zeby go uzbroic do walki;) slipmata i igla to wszystko chyba? Hmmm wrzucilbym foto zebyscie zobaczyli jak to wyglada wogole ale chyba sie nie da tutaj
Zaraz bede sie rozgladal za mikserem pomoglyby mi jakies podpowiedzi co wybrac.
I ostatnie pytanie : mikser + gramofon + monitory i moge jechac czy potrzebuje wzmacnniacz albo cos jeszcze?
Z gory dzieki za wyrozumialosc wierze ze pomozecie;) pozdrawiam
Awatar użytkownika
djfunnynut
Pad4

Cześć. Nie wiem czy dobrze kojarzę...ale chyba ten gramofon za bardzo nie nadaje się do skreczu.
Podstawa to mieć dobry sprzęt. Zwłaszcza że kupujesz go już na lata tak naprawdę...
Podstawy w szybkim skrócie...
Gramofon z napędem bezpośrednim
Mikser z regulacją krzywej cięcia
( miksery mają wbudowany wzmacniacz )
System czyli wkładka plus igła...tego jest masę
Slipmata
Płytka battlebrake...nawet może być z bajkami
Folia pod slipmata.

I najważniejsze
Dużo pracy i cierpliwości.
Powodzenia.
damian89rr
Padawan

No ten gramofon stary ale polecaja go do skreczu wiem co kupilem....
Rmx20 reloop do kompletu bedzie ok?
Chce kupic system ale cartridge to co oznacza ze bez igly czy jak? Nie jest kompletny?
DirtyDrumzStudio
Moderator

damian89rr pisze:Rmx20 reloop do kompletu bedzie ok?
Nie, nie będzie. Chyba że chcesz wymieniać w nim crossfadera co 3-4 miesiące.

Zastanów się nad którymś z tych mikserów:

Vestax PMC 06 Pro A, PMC 05, PMC 07 Pro czy PMC 08
Stanton SA3, SA5, SA8 czy SA12
Ecler Hak 360 lub 380

Do tego kup sobie cały cartrige Ortofon Qbert i możesz szurać. TT200 ma troszkę słaby silnik i mocno się grzeje podczas skreczowania ale do nauki jest jak najbardziej ok.
Awatar użytkownika
djfunnynut
Pad4

Na wszystkim idzie się pobawić.
Sam nie jestem ortodoksyjny w wyborze sprzetu bo powstało wiele nowych gramofonów czy mikserów dających radę.
Sam uczyłem się na behringerze vmx 300...teraz mam nox 404.
Szukaj najlepszych rozwiązań dla siebie.

TT200 ma słaby nacisk. Niektórzy nawet nie uznaja Technicksów do skreczu choć już one maja dwa razy wiekszy nacisk niż TT200.

System co można śmiało polecić: shure m44 7
Choć sam zaczynałem na stanton 500...

Liczy się zabawa. Na wszystkim pograsz jak się uprzesz. Choć jak mówie...sprzęt to podstawa!
DirtyDrumzStudio
Moderator

djfunnynut pisze:System co można śmiało polecić: shure m44 7
Choć sam zaczynałem na stanton 500...
M44-7 wycofali z produkcji więc już ich nie kupisz.
djfunnynut pisze:TT200 ma słaby nacisk. Niektórzy nawet nie uznaja Technicksów do skreczu choć już one maja dwa razy wiekszy nacisk niż TT200.
Jestem jedną z tych osób :) Ale tak na poważnie lepiej jak nauczy sie skreczowac na gramku ze slabym naciskiem z tego powodu że wyrobi sobie tzw "lekką rękę".

TT200 naprawdę spoko gramek do skreczu. Zdarzało mi się skreczowac np na Numarka TT1625 które maja jeszcze slabszy silnik i fajnie się jammowało z nimi.
damian89rr
Padawan

Zamowilem cartridge cc1 numarka idzie do mnie a z rmx20 nie wypalilo bo niema zasilacza to nie biore.... jest behringer nox 101 za 200zl hmmmm.....? Co myslicie? Moge poczekac miesiac i dolozyc kilka gr i kupic cos lepszego ale wolalbym miec najlepiej juz sprzet i zaczac zabawe.... a wsumie szkoda mi wydawac wiecej niz 300-400zl na mixer na poczatek niewiem czy zlapie zajawe jestem nakrecony ale zobaczymy co z tego bedzie.
Jest jeszcze stanton sk6f za 400zl....
I nox 202 za 300zl
DirtyDrumzStudio
Moderator

Dałem ci odpowiedz odnosnie miksera. Te co ci podałem będą ci służyć latami i są standardem w skreczu,. Te ktore ty podales to sa rozwiazania na "chwile". Wybór oczywiscie nalezy do ciebie.
damian89rr
Padawan

A ten stanton sk6f na cross optycznego czyli chyba git?
DirtyDrumzStudio
Moderator

Daj sobie spokój to że ma crossa optycznego to nic nie znaczy. Masz tu zajebistego vestaxa w dobrej cenie który bedzie ci słuzyl latami:

https://www.olx.pl/oferta/mikser-vestax ... 26d55081f5" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
damian89rr
Padawan

A mackie d2 co k tym sadzicie?
damian89rr
Padawan

Panowie wszystko pomalh ogarniam kupilem vestaxa pmc05 pro ii tylko niewiem co zrobic z kablem masy.... mam go w gramofonie i podczepiam do miksera ?? Mam 2 miejsca w mikserze do podlaczenia tego bo sa 2 kanaly takze pod ten co jest gramofon...?
DirtyDrumzStudio
Moderator

Następnym razem przed napisaniem posta proponuję zajrzeć do instrukcji obsługi. Jeśli jej nie masz jest za free w necie.

" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
djfunnynut
Pad4

damian89rr pisze:kupilem vestaxa pmc05 pro ii
No i pięknie!

Wtyczka uziemienia jest taka sama w gramofonie i mikserze. Odkręcana...
Taka podpowiedź :hah:
ODPOWIEDZ