Mpc2000 programy

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
ODPOWIEDZ
Karol
Pad1
Posty: 72
Rejestracja: 05 sty 2022, 09:25

Kupiłem mpc2000 i nie czaje programów. Tzn, na mpc1000 tnę sampel na 16 i mpc pyta mnie czy stworzyć nowy program, który później mogę odtworzyć, w 2000 sam tnę części, następnie wchodzę shift+program i przypisuje dźwięki do padów i teraz tak, chce sampel na programie np nr1 , werbel stopa hihat na programie nr2, kolejny sampel na progr nr3 i tak tez robię ale wychodzę do głównego menu żeby to nagrać i w prawym dolnym rogu gdzie mamy "pgm" ustawiam 1,2 lub 3 w zależności czym chcę grać i nie działa to tak jak w mpc1000.. wszystko jest wklepane na padach ale gra tylko przy opcji "pgm:off". Przy pgm:1 itd nie ma dźwięków. Nic. Czego nie wiem? Wygląda to tak jak bym mógł grać tylko na jednym programie i ustawiać sampel na padach na banku A, stopa, werbel na banku B, kolejny sampel na Banku C ale "pgm" mam tylko jeden. Tak obecnie to wygląda.. Chyba że mpc2000 nie działa tak jak 1000 jeśli chodzi o programy.. na YT w tutorialu gościu wszystko ładnie tłumaczy, a gdy dochodzi do okienka "pgm" mówi: tym się nie przejmuj, nie zmieniamy tutaj nic... :niepewny:
Awatar użytkownika
bizon
Moderator
Posty: 817
Rejestracja: 08 sty 2013, 20:06

2000 nie będzie działać tak samo jak 1000. Musisz na nowo nauczyć się maszyny. Pewne rzeczy i nazywnictwo będzie podobne, ale nie będzie takie same. Szukaj aż znajdziesz. Nie ma nikogo aktywnego z 2000, żeby Ci pomóc w tym momencie.
Karol
Pad1
Posty: 72
Rejestracja: 05 sty 2022, 09:25

Domyślam się. Nie oczekuje że obsługa będzie taka jak w 1000, widzę dużą różnice między obiema maszynami. Napisze kiedyś małe porównanie bazując na własnym doświadczeniu, może komuś się przyda kiedy stanie przed takim dylematem jak ja: 1000 czy 2000... Narazie to ciężko idzie przestawianie się z jednej na drugą. Ale będę dzielny, będę walczył :)
Awatar użytkownika
bizon
Moderator
Posty: 817
Rejestracja: 08 sty 2013, 20:06

Walcz, walcz. Jak Ci nie idzie to rób sobie przerwy co 25 minut i wracaj do roboty. Poświęcisz kilka dni i to rozpracujesz. Pamiętam swoje frustrację jak się przesiadałem z 5000 na 4000. Szukaj po YouTube, kombinuj samemu i w końcu zaskoczy. Musisz maszynie poświęcić trochę czasu i później będziesz robić bity zamkniętymi oczami. Nie zniechęcaj się. Taka moja rada.
Karol
Pad1
Posty: 72
Rejestracja: 05 sty 2022, 09:25

Większość funkcji znam, obczaiłem już nowe, chodzi o to, że ustawiam dźwięki na pady, gram nagrywam, wszystko cacy aż tu nagle tak jak by tam gdzie jest nagrany hihat jest nagle sampel.. tak jak by program sam się przestawiał.. ?? Nie wiem, denerwujące to jest albo bardzo proste tylko coś ominąłem w instrukcji. Poza tym dźwięk jest wyraźnie „inny” niż w 1000. Inny na plus oczywiście :)
Awatar użytkownika
bizon
Moderator
Posty: 817
Rejestracja: 08 sty 2013, 20:06

A nie mieszasz czasem tracków w sekwencjach?
Staraj się trzymać wszystko porządkowane, czyli:

Sekwencja 1:
Track 1 stopa
Track 2 werbel
Track 3 hi hat

I niech wszystkie sekwencje tak wyglądają. Żebyś czasem nie zrobił, że sekwencja 2 wygląda później tak:
Track 1 hi hat
Track 2 stopa
Track 3 werbel

Wtedy wszystko będzie się gryzło. Pamiętam w 5000 takie rzeczy przechodziły, ale w 4000 już nie. Pewnie podobna zależność jest w 1000 i 2000, bo 1000 jest bliższe 5000, a 2000 jest bliższe 4000. To pewnie o to chodzi.
Karol
Pad1
Posty: 72
Rejestracja: 05 sty 2022, 09:25

Było tak jak mówisz, pomieszałem tracki. Zazwyczaj przy większych projektach podpisuję sobie wszystko, schodzi się trochę z tym ale przynajmniej nie ma takich cyrków a w tym konkretnym przypadku chciałem coś na szybko nagrać bez podpisywania i wyszły krzaki. Co nagle to... Ale już jest dobrze, obczaiłem wszystko. Chyba wszystko. Spoko ta maszynka, uczy kreatywności i poprzez to ma się zupełnie inne spojrzenie na projekt nad którym pracujesz. Podoba mnie się to :D
ODPOWIEDZ