Wymiana JogWheel ? Opcje?

Wyraź swoją opinię i pomagaj innym posiadaczom MPC2500.
ODPOWIEDZ
krewone
Pad1
Posty: 26
Rejestracja: 15 cze 2019, o 20:34

Witam, wymiana w Polsce możliwa ? Jakie koszta? Gdzie ?
Awatar użytkownika
Ryba
Admin
Posty: 1436
Rejestracja: 7 sty 2013, o 23:47

Dołączam do tematu. U mnie również przestał działać jog wheel w mpc 2500se na początku czasami reagował później już całkowicie bez żadnej reakcji. Wizualnie bez żadnych uszkodzeń mechanicznych, słychać kliki przy kręceniu jak nowe, styki lutownicze poprawione (czasem lubią się poluzować przez wstrząsy) Na szczęście można dalej pracować na mpc i podejrzewam że producent przewidział ten problem i dodał dwa przyciski + / - które póki co zastępują mi jog wheela ;D
Każde sugestie rozwiązania problemu miłe widziane 5!

Na załączonym obrazku widać o jaki typ jog wheel chodzi:
Obrazek
Awatar użytkownika
bizon
Moderator
Posty: 757
Rejestracja: 8 sty 2013, o 20:06

https://youtu.be/8AAs2QAlpdg

Myślę, że w taki sposób sam to będziesz mógł bez problemu zrobić, tylko płyta nowa kosztuje $129.

Możesz też sam jog wheel zamówić (chociaż widzę, że na mpc stuff nie ma dostępnych), tylko z tego co zauważyłem, to jest on przylutowany do płyty. Podejrzewam, że nie ma większej filozofii jak z wymianą tact switchy. Każdy kto potrafi lutować to zrobi.
krewone
Pad1
Posty: 26
Rejestracja: 15 cze 2019, o 20:34

Czyli w Polszy nikłe szansę ? Bez mpcstuff itp?
Awatar użytkownika
bizon
Moderator
Posty: 757
Rejestracja: 8 sty 2013, o 20:06

Mam znajomego w Częstochowie co może Ci zajrzeć do MPC, ale on też części zamawia z mpcstuff. Ja osobiście nie znam innego źródła. Może coś na Ebay znajdziesz.
Awatar użytkownika
Ryba
Admin
Posty: 1436
Rejestracja: 7 sty 2013, o 23:47

bizon pisze:https://youtu.be/8AAs2QAlpdg

Myślę, że w taki sposób sam to będziesz mógł bez problemu zrobić, tylko płyta nowa kosztuje $129.

Możesz też sam jog wheel zamówić (chociaż widzę, że na mpc stuff nie ma dostępnych), tylko z tego co zauważyłem, to jest on przylutowany do płyty. Podejrzewam, że nie ma większej filozofii jak z wymianą tact switchy. Każdy kto potrafi lutować to zrobi.
Z wymianą nie było by problemu bardziej z znalezieniem sprawnego jog wheela ;D mam cichą nadzieje ze wujek totepady pomoże poszukać :) a co do całej płyty za $129 to nie jest zbyt opłacalny interes.
krewone
Pad1
Posty: 26
Rejestracja: 15 cze 2019, o 20:34

Tak,
Czekamy na wujka Totepady ze złotym środkiem.


Panowie , jak obsługa 2500 bez joga ? Da się przeżyć ?
Nie mam jej jeszcze u siebie ;)

+ I - bardzo uciążliwe ?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

Gadałem już z Rybęsem bo jestem 100% pewien że gdzieś miałem jedną sztukę starego jog'a (tego z click'iem), tylko nie pamietam czy działa. O ile go znajdę to go wymierzę i dam wam dokładne namiary na replacement. generalnie to musicie pytać gugla o "ALPS hollow shaft encoder" - nie kosztuje to wiecej niż 5/10 funta, trzeba tylko zaglądnąć do service manuala ile to ma pulsów na obrót.

EDIT:
https://uk.farnell.com/alps/srgpwj0200/ ... NG-2065094

jeeeeezu jaki link ahahahahahaha, ten ma akurat inne mocowanie (THT) a nie na śrubkę ale jesteśmy blisko. Ktoś może policzyć ilość klicków na obrót ? czy muszę wygrzebać service manuala ?

EDIT 2:
https://www.aliexpress.com/item/3248017 ... st=ae803_4

CIEEEEPLEEEJJJJJ !!! :D :D :D

EDIT 3:
@Bizon - akurat boczna płyta do mp nie jest jakoś strasznie skomplikowana i gdyby tak zasiąść nad nią, prześledzić i skopiować do KiKad'a albo EasyEDA to po wysłaniu gerber'a do JLPCB, zrobia ci ją za dyszkę bez komponentów które sobie sam będziesz musiał przylutować. W ten sposób Jazzcat robi Mody do SP i Ramy do esek a póżniej goni je za prawie 100 funta, przy czym ludzie to łykają :D :D :D.

https://youtu.be/EB6-7tsKyg0
tak wygląda midi splitter nad którym teraz siedzę i rozmiar płytki mieści mi się w dwóch dolarach za 5 PCB :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
Ryba
Admin
Posty: 1436
Rejestracja: 7 sty 2013, o 23:47

krewone pisze: Panowie , jak obsługa 2500 bez joga ? Da się przeżyć ?
Nie mam jej jeszcze u siebie ;)

+ I - bardzo uciążliwe ?
Kwestia przyzwyczajenia :D wspomagasz się przyciskiem SHIFT do szybszego cięcia i jest ok ;)
totepady pisze:Ktoś może policzyć ilość klicków na obrót ? czy muszę wygrzebać service manuala ?
24/25 klików na cały obrót ;)
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

czyli 24 :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
Ryba
Admin
Posty: 1436
Rejestracja: 7 sty 2013, o 23:47

Tak jest :D
Awatar użytkownika
bizon
Moderator
Posty: 757
Rejestracja: 8 sty 2013, o 20:06

totepady pisze: @Bizon - akurat boczna płyta do mp nie jest jakoś strasznie skomplikowana i gdyby tak zasiąść nad nią, prześledzić i skopiować do KiKad'a albo EasyEDA to po wysłaniu gerber'a do JLPCB, zrobia ci ją za dyszkę bez komponentów które sobie sam będziesz musiał przylutować. W ten sposób Jazzcat robi Mody do SP i Ramy do esek a póżniej goni je za prawie 100 funta, przy czym ludzie to łykają :D :D
Hahaha śmieszna sprawa, bo wlaśnie Jazzcat spruł się do mnie na anglojęzycznym forum, po tym jak opisałam jak mi to on kilka lat temu LCD screen w 4000 naprawiał.
ODPOWIEDZ