SEQ,TRACK,PROG- Nie działa

Zadawaj pytania, pisz opinie i pomagaj innym właścicielom MPC1000.
ODPOWIEDZ
Nutinati
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2020, o 14:23

Hej, Dziwna sprawa z moją MPCetką tysiączką... przez rok nie była używana...ponownie ją odpaliłem i .... jest problem......która polega na tym, że robię load nowych sampli które mam na karcie. Klikam mode->load i przy wyborze dźwięków wciskając F5 słychać dźwięk, robie load, przypisuje do pada i.... przechodząc do głównego widoku MPCetki , pad niegra... Klima mode->trim i pad gra...
Inportuje całe progamry, seqwencery i nie działa.... please help!
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

jaki os ?
zwykły ? jj ?

1. track może być zmutowany
2. Pad może byc zmutowany
3. mixer może być wyciszony
4. level sampla w prog mode może być sciszony do zera
5. sustain obwiedni adsr może byc zjechany do zera
6. low pass filter może być zjechany do zera
7. wyjścia out w prog mode mogą być zmienione na 1,2,3 lub 4 zamiast standartowego stereo out

za mało info trochę ale sprawdziłbym wszystkie 7 punktów po kolei..
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Nutinati
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2020, o 14:23

Os zwykły. Sprawdzałem i jest ok.... tylko tak:

"5. sustain obwiedni adsr może byc zjechany do zera" - nie rozumiem.

"wyjścia out w prog mode mogą być zmienione na 1,2,3 lub 4 zamiast standartowego stereo out"- jak to sprawdzić?
Nutinati
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2020, o 14:23

Nagrałem problem:

Jakies pomysły?.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

to musi być coś głupiego i prostego :/
1. adsr olej bo zwykły os chyba nawet nie ma obwiedni
2. w mixerze wejdz w zakładkę L/OUT, tam na samej górze ponad każdym padem powinna być informacja o przypisaniu padów do poszczególnych wyjść. Z reguły jest ST - stereo, ale jeżeli masz ustawione np 12 lub 34 to pozmieniaj to na ST.
3. w programie możesz mierć jeszcze range sampla ustawiony na jakąś niską siłę - powinno być 0-127, jeżeli masz ustawione na coś mniejszego np 0-20 to jak walniesz w pad z siłą większą niż to "20" to pad nie będzie grał.
4. wgraj sobie darmowego jj'a - jeżeli coś się zkasztaniło w systemie to on to wymaże

http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/dcnt.cgi?n=3
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Nutinati
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2020, o 14:23

no niestety przeinstalowanie systemu nic nie dało.... co gorsza nic już się nie włącza....po uruchomieniu na ekranie nic nie widać....tylko się świeci na żółto...... :( jak to teraz naprawić?
Nutinati
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2020, o 14:23



Znacie jakis serwis Akai?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

przytrzymaj stop i pokręć jog wheelem w lewo ;D
jak to nic nie da to trzymaj erase podczas włączania mpc..
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Nutinati
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2020, o 14:23

]Ok wlaczylo sie , graja pady...ale jakos tak na wyswietlaczu slabo widac...
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

kręć dalej.... stop+jogwheel ustawia kontrast
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Nutinati
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2020, o 14:23

Jogwheel? Chodzi ci o data wheel? :niepewny:

Krece i krece i nic Panie....
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

tak, data wheel / jog wheel
jeżeli nie dasz rady ustawić optymalnego kontrastu jadąc od najciemniejszego do najjaśniejszego to znaczy że twój ekran już powoli zdycha.
możesz jeszcze spróbować eraze podczas włączania mp ale wątpię czy pomoże

I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Nutinati
Padawan
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2020, o 14:23

Ok. A ta zmiana kontrastu to tylko w systemie JJ czy w standardzie tak samo sie zmienia wciskaja stop+datawheels?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin
Posty: 2063
Rejestracja: 23 sty 2013, o 17:00

chyba też... w życiu nie miałem zwykłego systemu - JJ'a kupiłem 15 minut po tym jak rozpakowałem MPC'tke >< >< ><
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
ODPOWIEDZ