Wyswietlacz podejrzewam jest od Akai DPS 24, bo sa podobne. Galka od kontrastu jest, ale zmienia kontrast z jasnego na jasniejszy...
Przyczyna bylo prawdopodobnie podlaczenie FFC do plyty glownej na wlaczonym zasilaniu. Nie przypominam sobie, zebym zapomnial wylaczyc, ale chyba tak zrobilem.
Do tego caly czas slychac bylo jakby jakis komponent robil zwarcie na plycie zasilania. Pamietam ze upuscilem na nia srobokret i to chyba byla przyczyna.
Nie bylem pierwszym wlascicielem. Kupilem ja juz troche zajechana. CD Drive nie dzialal i byl lipnie przymocowany. Mam zamiar wywalic naped bo nie dziala a i tak jest mi zbyteczny. HDD trzymal sie na jednej srobce i mial pojemnosc 4.5 GB. Maszyna byla bardzo zakurzona. Po kupnie ladnie ja poczyscilem. Wymienilem tez wiatrak na nowy, bo strasznie glosno dzialal.
Teraz gdy nie slychac HDD to znowu wydaje mi sie ze wiatrak za glosno chodzi (podobno jest jakis specjalny ekstra cichy do zamontowania, ale chyba nie bede sobie tym zawracal glowy narazie).
Wiesz jak mozna rocznik maszyny sprawdzic?
MPC 4000 zawiechy
- bizon
- Moderator
- JackNigga
- Pad2
Dzięki za opisanie wszystkiego. Powiem szczerze, że naprawdę długą drogę przeszedłeś z tą MPC i podziwiam wytrwałość.
Co do sprawdzenia rocznika i sortu, to niestety nie wiem jak to sprawdzić, ale napewno odpowiedź jest ukryta w numerze seryjnym z tyłu, lub pod spodem maszyny.
Co do sprawdzenia rocznika i sortu, to niestety nie wiem jak to sprawdzić, ale napewno odpowiedź jest ukryta w numerze seryjnym z tyłu, lub pod spodem maszyny.
- DonPadzior
- Admin
na każdej PCB jest date code w formacie yyww yyyyww lub zzyyww, gdzie yy to rok ww nr tygodnia, a zz w zależności od designera może być numerem rewizji lub całkiem innym, nie interesującym cię numerem.
EDIT:
date code'y masz też na każdym chipie ale nr. tygodnia może być niezgodny z płytą nawet do kilku miechów bo z reguły producenci zaopatrują się w chipsety i inne elementy pcb nieco wcześniej niż montują aktualne płyty - to jednak z reguły nie przekracza 6 miechów (chyba że twoja firma to AKAI i robisz coś dla abletona )
EDIT:
date code'y masz też na każdym chipie ale nr. tygodnia może być niezgodny z płytą nawet do kilku miechów bo z reguły producenci zaopatrują się w chipsety i inne elementy pcb nieco wcześniej niż montują aktualne płyty - to jednak z reguły nie przekracza 6 miechów (chyba że twoja firma to AKAI i robisz coś dla abletona )
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- bizon
- Moderator
Co masz przez to dokladnie na mysli?totepady wrote: (chyba że twoja firma to AKAI i robisz coś dla abletona )
Na zewnatrz jedynie serial number jest.
Tak czy inaczej mamy rozwiazanie tematu. Wczoraj MPCtka byla wlaczona od 10 rano do 2 w nocy. 16 godzin i zadnej zwiechy. Musze powiedziec, ze SSD robi robote.
- DonPadzior
- Admin
n
takie moje pierwsze skojarzenie z pushem który stał w kolejce przez prawie rok z powodu braku części w którejś z fabryk a to co wychodziło z nich było skrupulatnie racjonowane ludziom blisko związanym z abletonem w czasie gdy normalni użytkownicy którzy zamówili pusha w preorderze dostawali miesiąc w miesiąc wyciągnięty środkowy palec .
W zasadzie dlatego też Behringer x-touch nie ujrzał jeszcze światła dziennego .
Co do MPC4000 to jej release niefortunnie zbiegł się z wprowadzeniem dyrektywy RoHS (Restriction of Hazardous Substances) przez unię europejską w wyniku czego musieli na szybkiego wymieniać wszystkie komponenty które zawierały ołów, rtęć, kadm czy niektóre odmiany chromu dlatego właśnie "europejskie" mpctki sypią się jak rakiety na krymie
nic w zasadzie ...bizon wrote:Co masz przez to dokladnie na mysli?
takie moje pierwsze skojarzenie z pushem który stał w kolejce przez prawie rok z powodu braku części w którejś z fabryk a to co wychodziło z nich było skrupulatnie racjonowane ludziom blisko związanym z abletonem w czasie gdy normalni użytkownicy którzy zamówili pusha w preorderze dostawali miesiąc w miesiąc wyciągnięty środkowy palec .
W zasadzie dlatego też Behringer x-touch nie ujrzał jeszcze światła dziennego .
Co do MPC4000 to jej release niefortunnie zbiegł się z wprowadzeniem dyrektywy RoHS (Restriction of Hazardous Substances) przez unię europejską w wyniku czego musieli na szybkiego wymieniać wszystkie komponenty które zawierały ołów, rtęć, kadm czy niektóre odmiany chromu dlatego właśnie "europejskie" mpctki sypią się jak rakiety na krymie
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- bizon
- Moderator
Ja myslalem, ze wszystkie MPCtki sa budowane z identycznych komponentow i wszystkie do europy przyszly ze Stanow...
- DonPadzior
- Admin
bo tak było na początku
MP wyszło w 2002 RoHS a został zaadoptowany w 2003(?), więc AKAI przez ten rok czasu zdążyła "nastukać" już kilka sztuk które mogły być normalnie sprzedawanae bo były wyprodukowane przed datą kiedy RoHS weszło w życie czy coś takiego . Nie wiem dokładnie jak to było bo nie studiowałem nigdy żadnych europejskich dyrektyw więc nie wiem na jakich zasadach produkty są wprowadzane ale wiem że dawniej chipsety zawierały rtęć której nie mogły zawierać po 2003
MP wyszło w 2002 RoHS a został zaadoptowany w 2003(?), więc AKAI przez ten rok czasu zdążyła "nastukać" już kilka sztuk które mogły być normalnie sprzedawanae bo były wyprodukowane przed datą kiedy RoHS weszło w życie czy coś takiego . Nie wiem dokładnie jak to było bo nie studiowałem nigdy żadnych europejskich dyrektyw więc nie wiem na jakich zasadach produkty są wprowadzane ale wiem że dawniej chipsety zawierały rtęć której nie mogły zawierać po 2003
- JackNigga
- Pad2
Totepady - ciekawa teoria z tą dyrektywą. Ja zawsze myślałem, że jeśli mowa o 4K, to jest tylko i wyłącznie taki podział:
* biała MPC4k = 2002 rok = stary japoński Akai
* niebieska MPC4k = 2004 rok = firma Akai pod skrzydłami koncernu Numark.
To trochę dziwne, że unia mogła zakazać producentom sprzętu muzycznego stosowania pewnych związków chemicznych, przecież to nie są zabawki dla dzieci.
W głowie się to nie mieści, ale cóż, jeżeli o ue chodzi, to niestety wszystko jest możliwe... nic tylko zakazy i kolejne sankcje...
Ciekawe tylko dokładnie od kiedy weszły te przepisy (miesiąc i rok).
* biała MPC4k = 2002 rok = stary japoński Akai
* niebieska MPC4k = 2004 rok = firma Akai pod skrzydłami koncernu Numark.
To trochę dziwne, że unia mogła zakazać producentom sprzętu muzycznego stosowania pewnych związków chemicznych, przecież to nie są zabawki dla dzieci.
W głowie się to nie mieści, ale cóż, jeżeli o ue chodzi, to niestety wszystko jest możliwe... nic tylko zakazy i kolejne sankcje...
Ciekawe tylko dokładnie od kiedy weszły te przepisy (miesiąc i rok).
- DonPadzior
- Admin
http://en.wikipedia.org/wiki/Restrictio ... _Directive
nietrudno sprawdzić
weszła w lutym 2003 a od 2006 była efektywna czyli z rynku miały być wycofane wszystkie produkty zawierające tak jak pisałem:
Ołów, Rtęć, Kadm, Chrom sześciowartościowy, Polibromowane bifenyle, Polibromowane etery fenylowe.
EDIT:
generalnie chodziło o to że podczas produkcji chipsetów spuszczało sie do ściekó strasznie dużo Rtęci i Kadmu czy cuś takiego - ta dyrektywa jest ponoć jakąś pochodną od Waste Electrical and Electronic Equipment Directive z 2002/2003... będe musiał sobie doczytać
EDIT 2:
a co do podziału MP to każda maszyna była przygotowywana osobno na różne rynki (dot. modeli 500,1000,2500 i 4000 - nie wiem jak z 2000). Odczytać to możesz z seriala:
A- USA
B - UK
E - Europe
J - Japan
V - Germany
X1 - Japan (?)
X4 - Universal Area
EDIT3:
w 2000xl dochodziły jeszcze:
C - Canada
S - Australia
U - Universal Area
Y* - Custom Version (?)
EDIT4:
znalazłem takie pytanie na hamerykanskim forum a to oznacza że oni już gdzieś wałkowali ten temat Trzeba będzie podłubać głębiej
"First, please please someone redirect me to a MPC4000 thread where there was a talk about some kind of restriction for the manufacturers to sell in Europe. The devices need to meet some special specs. etc. and that AKAI would have to redesign circuit of the 4000 so they stopped the production for Europe. "
nietrudno sprawdzić
weszła w lutym 2003 a od 2006 była efektywna czyli z rynku miały być wycofane wszystkie produkty zawierające tak jak pisałem:
Ołów, Rtęć, Kadm, Chrom sześciowartościowy, Polibromowane bifenyle, Polibromowane etery fenylowe.
EDIT:
generalnie chodziło o to że podczas produkcji chipsetów spuszczało sie do ściekó strasznie dużo Rtęci i Kadmu czy cuś takiego - ta dyrektywa jest ponoć jakąś pochodną od Waste Electrical and Electronic Equipment Directive z 2002/2003... będe musiał sobie doczytać
EDIT 2:
a co do podziału MP to każda maszyna była przygotowywana osobno na różne rynki (dot. modeli 500,1000,2500 i 4000 - nie wiem jak z 2000). Odczytać to możesz z seriala:
A- USA
B - UK
E - Europe
J - Japan
V - Germany
X1 - Japan (?)
X4 - Universal Area
EDIT3:
w 2000xl dochodziły jeszcze:
C - Canada
S - Australia
U - Universal Area
Y* - Custom Version (?)
EDIT4:
znalazłem takie pytanie na hamerykanskim forum a to oznacza że oni już gdzieś wałkowali ten temat Trzeba będzie podłubać głębiej
"First, please please someone redirect me to a MPC4000 thread where there was a talk about some kind of restriction for the manufacturers to sell in Europe. The devices need to meet some special specs. etc. and that AKAI would have to redesign circuit of the 4000 so they stopped the production for Europe. "
- JackNigga
- Pad2
Faktycznie. Totepady, dzięki za info, nawet nie wiedziałem, że coś takiego miało wtedy miejsce. To może tłumaczyć dlaczego MPCtki wypuszczone po 2003 roku się nieraz sypią, a te starsze chodzą jak czołgi.
Jednak Bizon, w przypadku Twojej MPC to myślę, że to czysty przypadek był, bo sam fakt, że masz białą wersję MPC4k sprawia, że trudno mi uwierzyć w usterkę fabryczną. Ty mieszkasz w UK, nie? Jeśli mieszkasz w Anglii i tam kupiłeś sprzęt to pewnie masz serię brytyjską maszyny.
Jednak Bizon, w przypadku Twojej MPC to myślę, że to czysty przypadek był, bo sam fakt, że masz białą wersję MPC4k sprawia, że trudno mi uwierzyć w usterkę fabryczną. Ty mieszkasz w UK, nie? Jeśli mieszkasz w Anglii i tam kupiłeś sprzęt to pewnie masz serię brytyjską maszyny.
- bizon
- Moderator
No tak, tylko ze do mojej ewidentnie byly lapy pchane przed moim kupnem, a ja jeszcze w tym dopomoglem troche i jest rezultal.
- JackNigga
- Pad2
No tak, jeśli ktoś nieumiejętnie coś grzebał zanim ją kupiłeś, to mógł się przyczynić do tego.
Bo właśnie z białymi 4K problemów w zasadzie nie ma, na forum anglojęzycznym są oczywiście wątki o problemach z 4K ale 90% z nich dotyczy niebieskich wersji.
Do dziś nie wiadomo czy to zależy od softu, czy od jakichś wad fabrycznych które wytworzył Numark przejmując Akai w 2004 roku.
Dlatego białe 4K z 2002 roku są ostatnimi prawdziwymi solidnymi machinami oryginalnie wyprodukowanymi przez stary Akai i pomimo, że wizualnie bardziej podobają mi się te niebieskie/granatowe, to jednak wolę rozglądać się za białą 4K o jak najstarszym roczniku.
Bo właśnie z białymi 4K problemów w zasadzie nie ma, na forum anglojęzycznym są oczywiście wątki o problemach z 4K ale 90% z nich dotyczy niebieskich wersji.
Do dziś nie wiadomo czy to zależy od softu, czy od jakichś wad fabrycznych które wytworzył Numark przejmując Akai w 2004 roku.
Dlatego białe 4K z 2002 roku są ostatnimi prawdziwymi solidnymi machinami oryginalnie wyprodukowanymi przez stary Akai i pomimo, że wizualnie bardziej podobają mi się te niebieskie/granatowe, to jednak wolę rozglądać się za białą 4K o jak najstarszym roczniku.
- bizon
- Moderator
Niewiarygodnosc!! MPC zwiesila mi sie tak jak kiedys po 40 minutach ciecia sampli. Masakra jakas. Myslalem, ze juz wszystko bedzie hulac jak trza a tu dupa. Jack jak tego nizszego OSa zaladowac?
- JackNigga
- Pad2
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, bo nigdy tego nie robiłem, ale wiem, że tak się da.bizon wrote:Niewiarygodnosc!! MPC zwiesila mi sie tak jak kiedys po 40 minutach ciecia sampli. Masakra jakas. Myslalem, ze juz wszystko bedzie hulac jak trza a tu dupa. Jack jak tego nizszego OSa zaladowac?
Pamiętam, że z MPC1000 robi się mniej-więcej tak: ładujesz plik z odpowiednią wersją OS z komputera na MPCtkę, później wyłączasz ją, następnie włączasz z powrotem trzymając cały czas wciśnięty odpowiedni przycisk (już nie pamiętam który) i OS sam się instaluje instruując Cię co masz robić dalej.