haha wybacz padzior za edit, bo ty tez taki szybki musisz być
porównanie rewelacyjne i w takim przypadku był bym za pc
ale problem jest taki ze u nas nie ma takich
a karmią ludzi tym co Ameryka zareklamuje, i typowo tez w to wpadłem i zacząłem łykać to
edit. TTP a powiedz mi o systemie os na pc jak to śmiga? i czy logic, iMovie mi pójdzie na tym? szczerze ciężko będzie mi się rozstać z nimi w przypadku przejścia na pc
pewnie to banalne pytanie ale nie jestem specem w dziedzinie komputerowej
Mac vs. PC
- Ryba
- Admin
Wczoraj troszkę poczytałem na temat hackintosha i jakoś nie przekonują mnie jego możliwości, a wręcz przeciwnie pewnie dlatego że moja prostota umysłowa nie dopuszcza myśli że coś jest lepszego od mac-a i choćby z podstawowego powodu, dlaczego nie zrobią tak stabilny program jak osx? tylko delikatnie mówiąc zapiernicza od Apple! Sumując cały temat nadal będę skłonny twierdzić ze Mac is the best!!! Bo przecież po co prostemu użytkowniku upgarde? Jak i tak nie wykorzysta jego możliwości w pełni 5!
- DonPadzior
- Admin
Dlaczego nie zrobią ??? kto nie zrobi ? Hackintosh to nie jest jakaś firma czy organizacja...to jest zwykła nazwa ideii i tyle - nie ma "ich".Ryba pisze: i choćby z podstawowego powodu, dlaczego nie zrobią tak stabilny program jak osx? tylko delikatnie mówiąc zapiernicza od Apple!
Nikt nic nie zapiernicza od Apple - jak już pisałem wcześniej, od czasu odejścia Wozniaka, Apple nie wymyśliło nic swojego - systemu operacyjnego też... OSX jest "tylko" składanką pakietów "zapożyczonych" z darmowych wersji UNIX'ów (freebsd itd...), z dopisanymi bibliotekami własnymi . Popatrz na historię Apple - wszystko zapożyczyli, a jak już nie dało się nic ukraść "cichcem" to poprostu kupowało się firmę która interesujący cię patent posiadała (myślisz że idea i nazwa iPhone'a to pomysł Apple'a ?.)
Wracając do tematu...
Urządzenia wewnątrz komputera są urządzeniami uniwersalnymi pod warunkiem że wiesz jak do nich "mówić" i jak je "zrozumieć" (sterowniki).
Jeżeli system operacyjny posiada napisane już sterowniki do całej masy urządzeń (i to przez ludzi którzy napisali ten system) to znaczy że i tak nie wolno mi podpiąć tych urządzeń do systemu, tylko dlatego że nie są orginalnie zamontowane w komputerze ?. Czy jeżeli spali ci się dysk samsunga to nie kupisz caviar'a tylko dlatego że to nie caviar był fabrycznie zamontowany ? Przecież Apple napisało te sterowniki właśnie po to żeby w razie czego można było te komponenty wymienić. A dodatkowo Apple udostępnia tzw. developer kit'y żeby sam producent sprzętu napisał sobie działający sterownik odciążając przy tym chłopaków z californii .
Idea Hackintosha to poprostu zebranie do kupy informacji na temat tego jakie urządzenia są rozpoznawane przez system i po prostu zamontowanie tych urządzeń... nic więcej, nie ma, nie ma jakiegoś crackowania systemu, przerabiania, pisania specjalnych sterowników czy dłubania w systemie...
Wyobraź sobie linię produkcyjną głęboko gdzieś w chińskiej dżungli. W fabryce jest długa taśma przy której stoi małe 8 letnie chińskie dzieciątko, pakujące swoimi malutkimi rączkami do pudełek, procesorki które popierdzielają po tej taśmie i układa je na palecie która zostanie wysłana do sklepów. Co trzeci procesorek z tej taśmy układany jest na drugą paletę która zamiast adresu jakiegoś sklepu w powiedzmy niemczech, ma adres magazynu w californii. Jak myślisz, czy te procki na palecie z kalifornijskim adresem są w jakiś sposób lepsze ? czy może ta naklejka z napisem Apple sprawia że te procesorki nagle nabierają magicznej mocy obliczeniowej i przyspieszają swoje zegarki do 500 ghz ?
A co jeżeli kupię sobie identyczne komponenty które są w "fabrycznych" mac'ach ? Co jeżeli złożę je w identyczny sposób a jedyną różnicą będzie dostawca tych komponetów ? to co ? mój komputer w dalszym ciągu będzie gorszy i bardziej narażony na eksplozje, przepięcia, zwarcia i zwisy ??? hmmm...
Co do upgrade'ów to... zaletą upgrade'ów jest to że możesz zacząć nisko i tanio i jeżeli to "nisko" okaże się zbyt nisko to po prostu podciągasz osiągi do swoich potrzeb i nie jesteś ograniczony sztucznie ustalonym pułapem po osiągnięciu którego musisz kupić nowy komputerRyba pisze: Bo przecież po co prostemu użytkowniku upgarde? Jak i tak nie wykorzysta jego możliwości w pełni 5!
BTW. Dlaczego jeździsz furą która pociśnie dwie paki skoro przepisy pozwalają na jazdę max. 130 ?
Jak już napisałem rybciu wcześniej, nie mam zamiaru cię przekonywać ani zmieniać twojego punktu widzeniaja bo nie mam w tym żadnego interesu. Osobiście mam mocno ugruntowany stosunek do "fabrycznych" maców i naciągania ludzi na kasę. Oprócz dwóch PC'tów, na biurku stoi mi jeszcze 2.6 CoreDuo z makiem i....nie używam go praktycznie wcale bo nie mam takiej potrzeby. Winda mi się nie wiesza, mam kilka wtyk "winda exlusive" i tak naprawdę to jest laptop przechodni gdzie żona sobie sprawdzi maila, ja włączę youtube'a albo radio i...tyle
PISSS
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- Ryba
- Admin
ktoś na ten zacny pomysł musiał wpaść? co nie mógł się pogodzić z faktem ze mac jest prostszy, szybszy, stabilniejszy od pc i kosztuje majątek.totepady pisze:Dlaczego nie zrobią ??? kto nie zrobi ? Hackintosh to nie jest jakaś firma czy organizacja...to jest zwykła nazwa ideii i tyle - nie ma "ich".
jak wygląda proces instalacyjny OSX?totepady pisze:Nikt nic nie zapiernicza od Apple
ale nie będzie wyglądać tak jak Mac dla mnie jest to sztuką, arcydziełem inżynierów co w każdym detalu mnie zaskakujątotepady pisze:A co jeżeli kupię sobie identyczne komponenty które są w "fabrycznych" mac'ach ? Co jeżeli złożę je w identyczny sposób a jedyną różnicą będzie dostawca tych komponetów ? to co ? mój komputer w dalszym ciągu będzie gorszy i bardziej narażony na eksplozje, przepięcia, zwarcia i zwisy ??? hmmm...
nawet nie mam zamiaru twierdzić ze będzie gorszy, z wieka chęcią chciałbym to przetestować tylko ze nadal nie jestem przekonany co do stabilności, jak i całym procesem instalacyjnym czy supportem
tu nie chodzi o przekonywanie tylko to są pewne wątpliwości z mojej stronytotepady pisze:Jak już napisałem rybciu wcześniej, nie mam zamiaru cię przekonywać ani zmieniać twojego punktu widzeniaja bo nie mam w tym żadnego interesu.
peace
- OBRcws
- Pad7
Mnie padzior przekonałeś i nie wiem czy w przyszłym roku zamiast pc to się do ciebie nie uśmiechnę to obgadamy detale takiej operacji... Pzdr!
https://www.facebook.com/centrumwolnegostylu" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/obr.cws" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/obr-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/obr.cws" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/obr-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow